IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Земя ще продават инвеститори-камикадзета и някои фермери

Брокери, които говореха, че 1 700 евро на кв. м. е добра цена за апартамент във Варна, сега хвалят инвестицията в земя, сподели председателят на БАСЗЗ

19:16 | 25.01.13 г. 18
<p>
	Борислав Петков,&nbsp;председател на УС на&nbsp;Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.&nbsp;<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Борислав Петков, председател на УС на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Снимка: Investor.bg

През следващите 2 години ще има продажба на земеделска земя от инвеститори-камикадзета, като това са физически лица, основно адвокати, нотариуси, лекари и други, които са купили земята, без да са си направили сметката, сподели Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, на семинар във Велинград.

Ако
до преди няколко месеца разделях купувачите на земеделска земя на 3 основни профила, то след анализи реших вече да са 4, обяви Петков.

Първият са фермерите, които знаят какво правят, купуват във важните им землища и имат достатъчно голям размер, за да се развиват. За тях рискът при покупка на земеделска земя е изключително малък.

Вторият е земеделски производители, които са изключително голям брои. Те са тези с 500 до 3 000 дка обработваема земя. Те купуват земя просто защото трябва, по инерцията на пазара. Но един фермер, който произвежда само житни култури и е с 1 000 обработвани декари и купува земя, не може да даде цена на декар, както този с 15 000 дка. Само с житни култури малкото стопанство е неефективно и до 2 години този арендатор ще трябва да продава земята си.



2012 г. се характеризираше с фактора продажба на бизнеси от втория тип участници на пазара. Това е съвсем нормално, излизат цели бизнеси, някои много добре структурирани и печеливши. Те се продават, защото са достигнали своя връх. Лошо управляваните и губещите са много и вървят към фалит по много причини.

Виждаме че голяма част от ресурса на тези фермери е бил пропилян. Вместо в иновации, по-добро управление и оптимизация, той е вложен в покупка на земя, която не отговаря на нуждите на този фермер. Тази земя не е комасирана. Аз съм сигурен, че през 2013 г. ще има доста продажби на такива ферми, смята Петков.

На места се забелязват разговори за обединяване на фермери с цел оцеляване в конкурентната среда. Ако даден малък производител произвежда само зърнени и технически култури, след 2 губещи години той е фалирал. Трябва да има и зеленчуци и плодове, да диверсифицира приходите си. При него свежия ресурс вече е кредитен, защото бизнесът му не печели, а в същото време купува земя в конкуренция с фермера, който работи 15 000 дка. Големият фермер ще вдигне рентата и малкият също ще трябва да я вдигне, без да може да си го позволи. Накрая ще продаде фермата си евтино.

Третият тип инвеститори в земя са инвестиционните фондове, основно АДСИЦ. Те имат правила за инвестиране, проспекти и ясна стратегия.

Четвъртият тип са така наречените физически лица камикадзета. Те са хора, които имат капитал, основно са лекари, адвокати, нотариуси. Те купуват, без да си отговарят на определени въпроси за възвращаемостта. На места виждаме и резултатите на това, което правят, като негативите са за тяхна сметка и те не могат да повлияят на пазара, като загубата ще е само за тях. Те могат да получават само рента.

Ако арендаторът дава 600 лв. за даден декар, камикадзето го надскача със 700 лв./дка, но то може само да я дава под наем. Арендаторът може да вземе субсидии по агроекология и други допълнителни субсидии, да развие напояване и други. Освен това камикадзето има и разходи за управление, за път, за телефон. До 2 години ще стане ясно на тези инвеститори камикадзе, че те са купили актив, който не им носи определената доходност. Тогава те или ще продадат, или ще продължат по същия начин, натрупвайки негативите.

 

Последна актуализация: 23:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 11 години
със 700 дка в 3 землища, ако си ги обработваш само тях си фалирал тип при първата слаба година. А концентрацията е нищо-община Вълчедръм 429 кв.км. за 11 землища-сметни къде си ти с твоите 700 дка.Има брокери(НЕ фондове, а посредници-не посредник, посредници) с по няколко хиляди декара. А тоя пич дето е купувал на 280 и сега има 32 лв рента...има само 3-4 землища с такова съотношение, не вярвам да ги знае тоя пич, а и те ще са така много кратко време-а и сега е трудно на такива места да намериш продавачи. Което значи, че вероятно е купувал преди години-е, прочети си статията-там не се говори за инвестиции когато земята е била 150 и ти си я плащал по 280. Щом ти предлагат 550 цената и в момента е 550. За 32лв рента. Та ти не си камикадзе, а късметлия.За тоя пич, дето вика, че е вечна земята-ако две поредни години една нива не се обработва, то цената и става като на необработваема-между 50 и 150 лв според района. Пък ти си мисли, че е далавера да купуваш по 1000 и да продаваш по 100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 4
mpy_yordanov
преди 11 години
Със 700 дка в три съседни землища не сте камикадзе, а нещо като инвестиционен фонд, защото в тези землища сте силен с такава концентрация на земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
pecan
преди 11 години
тези които разбират обикновенно не говорят много иначе земя на 280 можеше да се купи преди 2007 г а сега цената в различните райони на БГ е доста различна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
pecan
преди 11 години
тези които разбират обикновенно не говорят много иначе земя на 280 можеше да се купи преди 2007 г а сега цената в различните райони на БГ е доста различна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 5
fras
преди 11 години
Аз явно съм в категорията на "камикадзетата"..Но съм доста доволен от инвестицията си в земя. 700 д-ка, в три съседни землища. При средна цена на придобиване(с разходите по сделките) 280 лв./дка. и средна рента 32лв. имам повече от добра възвращаемост. А и предложения да я продам на 550 лв. и нагоре не липсват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 24 rate down comment 8
Kel Hasan
преди 11 години
Интересни разсъждения на лъскав столичен канцеларист! Аз поливам хиляда декара земеделска земя и ще ме има, когато неговата, на Манолов, Орешаков и Данев пирамидални структури ще са само спомен.Не взимайте акъл от тези лачени тарикати, които не могат да различат овес от пшеница и бивол от крава, а са решили, че могат да контролират и манипулират пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 9
Mesoiadess
преди 11 години
Камикадзето като спекулант може да надмине по доходност всички гореизброени особи .Аз лично приемам че заловилите се с бизнес в земеделието са истинските Камикадзе. Ако още не са го разбрали , ще го разберат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 4
comet
преди 11 години
Investland, ти се регистрира днес само за да се изходиш по въпроса ли? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 13
investland
преди 11 години
много добър анализ , време беше да се каже че ескалацията на цените не е на пазарен подход а именно на инерция сега ще има много продавачи които ще продават това което накупиха само заради това че "някои" им бе казал че земеделската земя си струва да струва си но коя комасираната поливната но никои не обръщаше внимание в холадия била скъпа да скъпа но какво има там поливност, пътища, комасация от 1 декар в холандия изкарваш колкото от 10 в българия и логично е по скъпа там , куцо и сакато се юрна да купува земеделска земя прав е колегата сега ще продават на загуба , колко струва 50 дка на 10 места по 5 дка разбира се че не повече от 300 лева и то в най добрия случай и след 2 г пак толкова ще струват може и по малко защото не са интересни за никои които се занимава сериозно със земеделие.Така че анализа ясно ви казва които продаде на високите цени на баламите които не си взеха поука от жилищата ДА ПРОДАВА ИЛИ ДА КОМАСИРА И РАБОТИ ЛЕСНИТЕ ПАРИ СВЪРШИХА СПЕЧЕЛИХА ПАК ПОСРЕДНИЦИТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 9
melon
преди 11 години
Цените на земята имат много дълъг път нагоре, много. Каквото и да се прогнозира:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още