IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е "за" нова ядрена централа, но при много ниска избирателна активност*

При активност под 20% въпросът дори няма да бъде върнат обратно в Народното събрание

19:00 | 27.01.13 г. 28
България е "за" нова ядрена централа, но при много ниска избирателна активност*

При изключително ниска активност премина първото национално допитване след 1989 година насам. Предварителните официални резултати сочат, че до урните са отишли под 18% от имащите право на глас към 17 часа днес. Малко над 60% са "за" развитието на ядрената енергетика чрез строителството на нова централа. 

Избирателната активност обаче е много ниска и ако не бъдат достигнати 20% от имащите право на глас, въпросът дори не може да бъде върнат в Народното събрание. В избирателните списъци са вписани над 6,9 млн. избиратели. За да бъде валиден този вот и решението да бъде задължително за управниците, обаче трябваше да гласуват над 4,3 млн. души или колкото са гласувалите в предходните национални избори. 

Всъщност голямото неизвестно в това допитване е избирателната активност. Според първите данни на агенция "Алфа Рисърч", представени пред БНТ, своя глас са подали 20,3% от избирателите и по този начин темата отново ще бъде дискутирана в парламента. 

По данни на Централната избирателна комисия към 22:20 часа, при преброени 36% от протоколите на секционните и регионалните комисии, 58,4% (309 хил.) от гласовете са "Да", а малко над 40,4% (214 хил) са "Не". 1,16% от пуснатите бюлетини са невалидни. Данните за активността обаче ще бъдат обявени едва в следващите дни. 

Поколенчески вот

Според данните на социологическата агенция "Алфа Рисърч" има ясно определен "поколенчески" вот. Най-голяма подкрепа на нова ядрена централа има сред хората над 60 години, където подкрепата си за проекта са дали 72% от гласуващите. Във възрастовата група 31-60 години "за" нова централа са гласували 57% от гласуващите. Най-ниска е подкрепата сред 18-30-годишните - 49,6 на сто са заявили своето желание да бъде изградена нова ядрена централа.

Първите реакции от инициаторите на референдума - БСП, бяха, че ниската активнос е факт заради крайно негативната компания за "Белене", заяви Румен Овчаров. Той обаче смята, че тепърва темата ще влезе в дневния ред на обществото, защото ще има над 20% избирателна активност и така по закон въпросът огново ще бъде дискутиран от народните представители. 

Първият референдум в новата история на България не премина и без някои проблеми. Началото на изборния ден беше забавено в някои общини в страната заради обилен снеговалеж. Агенция "Пътна инфраструктура" не отговаря за общинската пътна инфраструктура, коментираха от ведомството по темата.

Пътищата от републиканската пътна мрежа са в добро състояние - почистени и обработени срещу замръзване, сочат коментарите на АПИ по отношение на обвиненията за неизчистени пътища и дали това не е опит за съботиране на изборите.

"Щастлив съм от победата на Джокович", заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов минути след като даде гласа си в този референдум. Той визира победата на тенисиста от Сърбия Новак Джокович, който спечели титла от големия шлем в Австралия.

За премиера реферндумът по отношение на нова централа не е бил интересен за хората, по тази причина е и била и ниската избирателна активност. "Това е безмислено упражнение по темата", допълни той. 

По-рано лидерът на БСП Сергей Станишев обясни, че е важно хората да могат да излязат и да кажат своето мнение по темата. "Сега избираме между два модела - дали България ще е технологична държава или ще е вечно изоставаща", заяви още лидерът на БСП, партията, която инициира националното допитване по темата.

Съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров пък заяви, че българският народ е "затворил "Белене" със своето неявяване до урните, при положение и на активната кампания "за" проекта, която тече в последните 30 години". 

*Новината е актуализирана към 23:10 часа с предварителните данни на ЦИК от преброени 36% от протоколите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 2
rumen221
преди 11 години
БЪЛГАРИЯ СПЕЧЕЛИ...!!!1. РЕФЕРЕНДУМА СЕ СЪСТОЯ, ПРИ ТОВА, БЕЗ ДА СЕ КУПУВАТ ***...2. ГЛАСУВАЛИТЕ КАЗАХА - 60% "ЗА"; 40% - "НЕ"3. СОЦИОЛОЗИТЕ ОБЯВИХА, ЧЕ ОТ НЕГЛАСУВАЛИТЕ НАГЛАСИТЕ СА- 60% "ЗА"; 40% - "НЕ"...!!!ИЛИ60% ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ИСКАТ АЕЦ-БЕЛЕНЕ...!!!- СЕГА ОЧАКВАМЕ В ПАРЛАМЕНТА БОКО ДА ИЗВЪРШИ РИТУАЛНО САМОУБИЙСТВО, КАТО В ОТВРАЩЕНИЕТО КОЕТО ИЗПИТВА ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД, ИЗНАСИЛИ ПАРЛАМЕНТА ДА КАЖЕ "НЕ"...- ЖАЛКИ ПАЛЯЧОВЦИ НА МИЛИЦИОНЕРИ...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 3
Vesko94
преди 11 години
По-младите, не съм съгласен, че са по-образовани, и идея си нямат от това, което става. Те са просто марионетки, каквито са и тези в настоящото правителство. Но кой да го разбере???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
*ляв ъгъл на картата.Апропо, кога ще се ъпгрейднете да можем да си коригираме коментарите бре инвестори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Въпроса в крайна сметка не касаеше Белене. Така го промениха, че да не фигурира названието "Белене". А това автоматично сменя "посоката". Въпреки това в медиите верни на принципа "едно си Пенчо знай - едно си прай", продължиха да дъвчат темата за Белене. Това би трябвала всеки с малко мозък в главата да го е разбрал. За мен например Белене не е нова атомна централа а недовършена стара. Но както и да е.Гласувах с "да", както посочи колегата по-долу - за да не зачеркнат ядрената енергетика изобщо.Естествено е, че като се строи нещо 30г. то работите няма да станат. За толкова време ще се сменят редица технологии. Но пък си мисля че един де, може да се построи например АЕЦ "Кулата" (попадащ в район с минимална сеизмична активност, на практика в този район сградите не се осигуряват на земетръс според земетръсния ни правилник.) или някъде наоколо в горния десен ъгъл на картата. Добре поне че резултата на вота не беше "против". Въпреки че се опитват да го изкарат такъв...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 3
verimg
преди 11 години
При мен се получи точно обратното. Отидох да гласувам и то "за", Родителите ми не отидоха. Вече си мисля, че сигурно съм по-стар от тях и сме в някаква паралелна вселена. Сега спокойно мога да пропусна следващите и по-следващите избори, тъй като там наистина няма какво да се избира между Едните и Едните. Но при тази активност от 20% , явно повече няма никога да ни питат за нещо , а направо ще си действат. И ще ни обяснят - е, нали ви питахме - траяхте си. И така. Направо съм щастлив като бебе, че си приложих правото на глас именно днес. Направо съм спокоен, че някой ден като продадат последните остатъци от ЕРП на внуци на човекоядци от Папуа-Нова Гвинея ще си спомня, че съм бил "за" да има енергетика в България. Пък, който не е гласувал днес(дори и с "не"), да си се тюхка колкото иска и да прати писмо на поп***армян.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 8
deant
преди 11 години
Аз гласувах и сега МНОГО съжалявам, че го направих. Съвсем за малко минахме 20%, което се надявах да не стане. Това ми е за урок на изборите. И ще ти кажа нещо важно за образованието. ТО Е МНОГО ВАЖНО, виж процентите на гласувалите. Ясно си личи кои групи хора за какво гласуват. Същоо е и за възрастовото сечение. А именно - по-младите и по-образованите клонят към НЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 7
индианеца
преди 11 години
300000 гласували "За". Къде са другите до 700000 в подписката ? Явно не е като да лъжеш с въпроса "Искате ли евтин ток".Радвам се, че повечеро хора проявиха разум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 8
himkolton
преди 11 години
Все тая ми беше и за туй не гласувах.И да беше минал щяхме да плащаме излишни 20 милярда следващите незнам колко си години. Сега след 6 години няма да имаме ток.или ще е толкова скъп ,че все едно го няма.То да ви кажа, тъй или иначе след 10 години България няма да я има.Така че няма никакво значение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Пълни глупости приказваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 17
Vesko94
преди 11 години
20%, които са активни и разбиращи ползите от АЕЦ "Белене", а не като тези, които явно са много неграмотни, не могат да си мръднат задниците и чакат някой да им изгради демокрацията като си седят у дома и бръщолевят по форумите и кафенета. Еми няма как да стане така! Демокрацията се гради с голяма активност и доза интелигентност. Няма място за простотията, която в случая не се измерва в това дали имаш диплома за основно, средно или висше образование, а с това дали се интересуваш от нещата в тая държава и дали имаш ясни идеи за бъдещето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още