IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландия спечели битката с Великобритания и Холандия

Съдът на EFTA реши, че страната не трябва да изплаща обезщетения на двете държави заради фалиралата Icesave

15:16 | 28.01.13 г. 1
Исландия спечели битката с Великобритания и Холандия

Исландия неочаквано спечели победа в правната битка с Великобритания и Холандия за отказа за изплащане на обезщетения на вложители от двете страни във фалиралата банка Icesave, пише Financial Times.

Съдът на Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA) отхвърли всички претенции срещу Исландия. Той отсъди, че страната не е нарушила директивата за гарантиране на депозитите заради магнитуда на системната криза в банковия сектор на Исландия.

В решението се казва още, че страната не е дискриминирала вложителите в Icesave на база тяхната народност.

Исландия реагира с облекчение на новината, тъй като властите се бяха приготвили за загуба по случая.

Казусът възникна с фалита на исландската банка Landsbanki, която е успяла да привлече хиляди вложители от Великобритания и Холандия. Това е станало с атрактивни предложения за високи лихви от интернет-поделението на финансовата институция Icesave.

След изчезването на Landsbanki от пазара правителствата на Великобритания и Холандия трябваше да обезщетят вложителите за загубените пари, след което предявиха претенции към Исландия. Въпросът бе гласуван на референдум два пъти, като исландците отхвърлиха претенциите на двете държави.

Въпреки това Исландия изплаща средства на Великобритания и Холандия, като досега са изплатени 585 млрд. крони (4,55 млрд. долара) от общо претендираните 1,17 трлн. крони. Това се равнява на около 90% от минималната гаранция по депозитите, платена от двете държави.

Случаят се следи изкъсо в Европейския съюз (ЕС) заради притесненията, че решение в полза на Исландия може да подкопае трансграничното банкиране и да остави много вложители без защита в случай на фалит на голяма международна банка.

В мотивите на решението е записано, че директивата за защита на депозитите „цели предотвратяването на прекомерни претенции към държавите за разходи, произточащи от голям банков фалит“. Ако това твърдение бъде приложено в ЕС, то много вложители в чужди държави биха били изложени на риск, ако парите им се намират в банка, базирана в по-слаба държава.

В случая с Исландия все пак успокоителното е, че тълкуването идва на база по-рано действащите регулации, а не на база приетата през 2009 година. В момента всички държави от ЕС са длъжни да дават гаранция за всички депозити до 100 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ABBA
преди 11 години
А това го извоюваха хората, като излязаха всички на улицата и казаха: БАСАТА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още