IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли в България истински финансови директори?

Тактици или стратези трябва да са ръководителите на финансовите отдели, обсъждаха лекторите на Клуб Investor.bg

11:25 | 31.01.13 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Йордан Недев открива първата за годината среща на Клуб Investor.bg</p>

Йордан Недев открива първата за годината среща на Клуб Investor.bg

Финансови директори у нас почти няма, като повечето компании имат просто главен счетоводител. Такова мнение изрази модераторът на вчерашната среща на Клуб Investor.bg Йордан Недев. Събитието бе първо за годината и бе посветено на работата на финансовите директори и предизвикателствата, пред които се изправят те.

Основна тема в дискусията беше характерът на работата на финансовите директори – дали те трябва да са стратезите на компанията, които да задават общата насока за развитие, или по-скоро тактически да обезпечават плановете на изпълнителните директори.

Работата на финансовия директор (CFO) е да прави критики и да озаптява амбициите на изпълнителния директор (CEO), каза Веселин Денчев, финансов директор на CallPoint New Europe, по време на Клуб Investor.bg.

Според Денчев финансовите директори трябва да обясняват когато планираният растеж е невъзможен в рамките на 1 или 3 годни, когато маржовете са нереалистични, или когато няма възможност за наемане на нови хора.

В работата на финансовите директори често се случва да има конфликт на интереси – когато например от тях се очаква и да правят плановете на компанията, и да водят отчетността по изпълнението им. Мнението е на Николай Гърнев, партньор одит услуги в Ърнст и Янг България.

“Плановете трябва да идват от други звена, а финансовият директор трябва да ги обезпечава финансово и след това да представя резултатите във възможно най-ясен и коректен вид. „Една добре обяснена загуба вдъхва повече доверие от печалба, в която има скрити и неясни данни“, сподели Гърнев.

Основна тема на дискусията стана отношението между финансовите директори и техните компании от една страна, и банките от друга. Изказаха се мнения относно срива на доверието между двете страни през последните години, като така и не стана ясно дали става дума наистина за доверие или по-скоро за различен тип търговски отношения.

В момента банките търсят добри клиенти, с които да вървят напред, въпросът е, че какво е добри е субективно, заяви Кристоф Де Мил, изпълнителен директор на СИБАНК. На въпрос за продажбата на лоши кредити, Де Мил отговори, че банките първо се опитват да преструктурират тези кредити със собствени сили, но банката е отворена към помощта на външни консултанти и продажбата на тези кредити с голям отбив в цената.

Добър помощник във финансовите процеси може да се окажат така наречените Business Intelligence (BI) услуги, посочи Иван Гатев, управител и директор продажби на Би Ти Ес ООД.

„Основните причини за това мое очакване, е че имаме все повече финансови мениджъри, а не само счетоводители. Последните се нуждаят от счетоводната си програма, а финансовите директори от собствения инструментариум, който им дава възможност да правят различни сечения за да си отговорят на въпроси. Докато за счетоводителя баланса е нужен в 1 или 2 месеца след края на отчетния период, за финансовият директор е хубаво да има баланс всеки ден, дори в реално време“, уточни Гатев.

Активно участие в събитието взеха и гостите на Клуба. Според представител на Фортон „вината за фалит на дадена компания е на финансовия директор, защото той не е успял да защити и подготви план Б, с който да консервира компанията, за да оцелее по време на кризата и да може да работи отново“.

Петър Миленков управляващ партньор в Некст консулт заяви, че трябва да се върнем към основите и 2+2 да прави 4, а не колкото иска ръководството. По думите му финансовият директор не трябва да се поддава на натиска от акционерите, ръководството или други с цел да „нагажда“ резултатите.

„Лошите кредити нямаше да са 20%, ако имаше финансови директори, такъв висок дял на лошите кредити говори за лошо структуриране, за липса на оборотен капитал. Финансовият директор трябва да осигурява финансирането в стратегически план, като е нужно да се създаде общност на финансовите директори, която да обяснява на фирмите кое как да се прави“, заяви Зоя Василева, управляващ партньор в Mattig Management Partners.

Снимки от събитието можете да разгледате тук
Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на подкрепата на СИБАНК и Би Ти Ес ООД
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
Пич, в голямо заблуждение си!!! Няма никакво значение какво проивеждаш и как го произвеждаш....има значение само колко са ти разходите/казано по народному/ и дали има пазар за това което проивеждаш... а за тези неща отговарят "процесните" специалисти визирани в статията!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
opelastra2000
преди 11 години
Трябват ни хем инженери, хем "лапачи", както ги наричаш. Защото инженерът нито може да сметне, нито му е работа да сметне дали произвежданият от него продукт е рентабилен, нито пък в повечето случаи има уменията да го пласира (каквато всъщност е работата на други "лапачи" - търговските директори). Затова не е много редно да се класифицира една или друга професия като "лапач". Виж, аз специално бих използвал този термин за HR мениджърите и другите му там специалисти - ако се намери някой да ми каже какво аджеба правят тези хора, ще му кажа едно голямо евала:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
gvv3
преди 11 години
По мое мнение, прекалено много важност се отдава на финансовите директорите, главните счетоводители и изобщо финансово-икономическата каста, която по същността си на работа умеее на разпределя но не и да съзижда. Защо не мога да видя една статия за важността от инженрната професия в управлението на едно индустриално предприятие. Когато това стане, и лоши кредити няма да има, и кризи няма да има. Трябват ни инженери а не лапачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
Малка добавка към предишния ми постинг. Това което съм предложил, да стане поне на първо време за публичните дружества, и на дружества с годишни приходи над 5 000 000/примерно/ лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
Друг финансов директор, заяви, че трябва да се върнем към основите и 2+2 да прави 4, а не колкото иска ръководството. По думите му финансовият директор не трябва да се поддава на натиска от акционерите, ръководството или други с цел да нагажда резултатите...............Докато това горецитираното, не стане, имаме просто чесане на езици. Нормативно трябва да се гарантира независимостта на фин. директори/гл. счетоводители/.Да е зависим само от професионалните стандарти, както са много други професии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Jack Bauer
преди 11 години
Бравос за екипа на инвестора за статията.За съжаление ще трябва да минат доста години докато местните компании осъзнаят всичко това,защото мислят като обикновени счетоводители,за тях 1 лев на 1 януари е един лев и на 31 декември.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още