IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката ни продължава да страда от скритите трудови взаимоотношения

Работещите без трудов договор на основна работа за 2012 г. в България са 3%, сочат данни на Центъра за изследване на демокрацията

13:26 | 31.01.13 г.
Икономиката ни продължава да страда от скритите трудови взаимоотношения

Един от основните проблеми в социалното осигуряване в България продължава да бъде негативната тенденция да се обявяват заплати по-ниски от реално изплащаните. Неформалните трудови отношения са широко приети в българското общество, а високата дългосрочна и младежка безработица допълнително допринася за този негативен феномен.

Това посочва Центъра за изследване на демокрацията в последно свое проучване, проследяващо нивата на скритите икономически отношения в България и прякото им въздействие върху икономическия и социален климат у нас, предаде БТА.

Нерегламентираните трудовоправни отношения между работници и работодатели кара цялата икономика на страната ни да страда. Според данни на изследването на ведомството работещите без трудов договор на основна работа за 2012 г. в България са 3%.

В тази връзка експертите от центъра коментират, че е нужно да се стимулира доброволното плащане на данъчни, социални и здравни осигурителни вноски, тъй като структурата в момента на данъчно-осигурителната система „наказва хората с по-ниски доходи, които продължават да носят най-голямата тежест и поради това имат най-силен стимул да крият част от приходите си”, заявяват още от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още