IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българи и румънци получават достъп до здравеопазване и социални помощи в Германия

Съдебно решение в полза на 24-годишна българка тотално преобръща рестриктивната политика на германското правителство

16:35 | 31.01.13 г. 6
Българи и румънци получават достъп до здравеопазване и социални помощи в Германия

Гражданите на България и Румъния имат право да се ползват от здравната и социална система на Германия дори и да нямат валидно разрешително за работа. Това е заключението на германски съд, което може да обърне тотално политиката на рестрикции, въведена от правителството.

Съдът е разгледал жалбата на 24-годишна българка, която е отишла да живее в Щутгарт при приятеля си – грък, който има разрешение за престой.

Българката е работила нелегално като сервитьорка в Щутгарт, тъй като разрешително за работа й било отказано. В последствие тя изгубила и работата си, но забременяла и получила и отказ за медицински грижи и социални помощи. От местната агенция по заетостта я посъветвали да се прибере в България.

Германия е една от страните от Европейския съюз (ЕС), в която действат ограничения за достъпа на българи и румънци не само до пазара на труда, но и до националната здравна система. Има ограничения и за получаването на социални помощи.

На първа инстанция съдът не се произнесъл в полза на сънародничката ни, тъй като съдебният състав разгледал презумпцията, че тя е пристигнала за сезонна работа и престоят й ще бъде кратък.

Федералният социален съд в Германия – институцията, пред която се обжалват подобни случаи, обаче е постановил, че ищцата е изпълнила всички изисквания и не може да бъде изключена от социалната система понеже е български гражданин. Съдът е взел предвид, че ищцата е живеела от 1 година в страната, когато е започнало делото, и искала да се премести в общо жилище заедно с приятеля си, който има разрешение за неограничен престой в страната.

Случаят с 24-годишната българка е прецедент, тъй като в подобни ситуации повечето граждани на други държави от ЕС са съветвани да не търсят социални помощи, ако не са легализирали статута си в Германия.

Заради приетото европейско споразумение за социално подпомагане всички чужденци от ЕС, които идват в Германия, ще имат същите права за социални помощи, както и самите германски граждани.
Преди известно време правителството на Германия ограничи това споразумение, за да предотврати големия наплив на имигранти от страните, засегнати най-тежко от кризата.

Още новини от ЕС четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
По скоро икономиката ще се срине тотално отколкото да стигне германските заплати. Просто няма толкова налични пари в циркулация, за да могат да се разпределят така, че да се вдигне средната заплата толкова. Май е време да кандидатстваме аз еврото, поне да може да се дотираме малко. Много пъти съм чел, че няма ликвидност на БФБ - ами нали ФБ е представата за целия пазар, какъв по ясен знак е това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Ето за този момент писах в постове по повод трудовите възнаграждения в БГ. Още една две години и глупостите приказвани по повод заплащането и осигурителните прагове, от тия от БСК ще "виснат" във въздуха! Или ще ПЛАЩАТ или ще д.... супата! Пазара, ще им покаже кое колко струва като труд! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Радвайте се колеги, особено Императора. С този ход, Германия осинови всички наши *** съграждани. Чакам с нетърпение да се натъпчат по автобусите и да ходят да си търсят късмета там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 7
LuckyYou
преди 11 години
Ето заради такива като тая всички българи сме оплювани по све свет! Ела тука и си роди *** в България ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ventsislav.dyackov
преди 11 години
Благодарим за забележката, коригирано е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още