IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Топлофикация-София" откри груби грешки в отчитането на декемврийските сметки

Проблемът с надписаните сметки се дължи на некоректно отчитане на един от топлинните счетоводители и на двама служители на компанията

16:15 | 01.02.13 г. 5
"Топлофикация-София" откри груби грешки в отчитането на декемврийските сметки

Столичното дружество "Топлофикация" е открило грешки при проверките на декемврийските сметки за парно в София. В 104 апартамента, намиращи се в една и съща сграда в столицата, е било установено грубо нарушение от страна на топлинния счетоводител. След направената проверка дружеството е открило при почти 50% от клиентите между 21% и 200% неаргументирано "надписване" на сметките спрямо декември 2011 г. Това заяви изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов по време на пресконференция, на която бяха представени резултатите от извършените проверки на декемврийските сметки.

След множество оплаквания на граждани за прекалено високи сметки за парно проверка на „Топлофикация” показа, че повишението при повече от 46% от клиентите е с между 21% и 200% спрямо декември 2011 г.
От дружеството се заеха с анализ на останалите сметки с по-големи увеличения в сравнение с декември 2011 г., който показа разминаване при отчитането на топлинната енергия само в общо 113 апартамента в София.

Ръководителят на дружеството обясни, че са били направени подробни анализи на над 400 столични абоната, а сметките им са били преразгледани изцяло наново. Той коментира, че проблемът с надписаните сметки се дължи главно на некоректно отчитане на един от топлинните счетоводители - а именно фирмата "Директ", както и на двама конкретни служители на компанията. Той отказа обаче да даде пълна информация дали ще бъдат санкционирани.

По негови думи по голямата част от грешките са били открити в общо 79 нови сгради в София, в които има "голяма динамика на смяната на собствеността, празни апаратменти и предполагаемо нерегламентирано отчитане".

Към настоящия момент са преразгледани напълно сметките на общо 409 абоната. Отговорено е на 439 жалби от страна на клиенти на "Топлофикация".

Изпълнителният директор посочи, че проверките в компанията продължават и в близките две седмици ще бъдат представени още резултати. "В момента в "Топлофикация" текат четири проверки, като една допълнителна ще бъде насрочена от началото на следващата седмица. Днес разбрах, че Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се е самосазирала и също ще започне щателна проверка в компанията от следващата седмица", допълни Цветанов по повод на проверките в дружеството.

Цветанов заяви, че още следващата седмица "Топлофикация-София" ще внесе предложение в Столичния общински съвет да се инициират законодателни промени за преносимост на данните от дялово разпределение.

"Фирмите за дялово разпределение имат своето място на пазара, не бих искал да стигнем дотам, че да махнем топлинните счетоводители. Същевременно стана ясно, че ще се внесат законодателни промени за премахването им и ние сме готови да реагираме на тази законодателна промяна", коментира Цветанов.

Той заяви, че в случай че наистина се стигне до премахване на фирмите за топлинно счетоводство, "Топлофикация-София" ще предложи да поеме дяловото разпределение в столицата.

"Ние сме за либерализация на пазара на топлина енергия в България. Това означава, че ако искате да смените топлинния си счетоводител, може да го направите във всеки един момент, когато пожелаете", заяви изпълнителният директор.

Припомняме, че Столична община назначи одит на дружеството преди две седмици.

По думите на Стоян Цветанов въпросът с топлинните счетоводители е експертен и законодателството трябва да намери решение. „При мен идваха няколко блока, които бяха намерили решение на тези проблеми, но аз им казвам, че законът не позволява да се направят подобни промени. Всички тези проблеми са насадени с годините. Има дефекти и трябва да ги отстраним“, посочи Цветанов.

Една от промените, които ще поиска дружеството, е всички клиенти на „Топлофикация-София“, които са заявили нулево потребление за отоплителния сезон, да преминат през извънредно контролно засичане на топломерите до края на февруари.

"През миналия отоплителен сезон близо 15 хиляди семейства са били кредитирани от своите съседи. За да се прекрати тази практика с нулевите дялове, ще се поиска да се прави междинно отчитане в началото на всеки отоплителен сезон. Също така е необходимо да се използват софтуер с пълна преносимост на данните от топломерите към клиентите", заяви Цветанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
hidko
преди 11 години
Никой не говори за това, как подобни дружества да си оптимизират работата. Всеки иска да ни внуши, че това може единствено да стана чрез по-голямото ни ангажиране: да се следим, да се клюкарим, да се доносничим, да се лъжем и т.н. А всъщност, трябва да ги накараме да си изкарат общите тръби в общите помещения. Така, до всеки апартамент ще се пуснат тръби с отчетни уреди в коридорите. Нека си изолират тръбите в коридора, да не ни искат после за общите помещения. Така никой няма да може да краде, защото ако заяви че няма да ползва топло, ще му откачат тръбите преди апартамента и това е. А те сега са тръгнали да ни убеждават, че ежемесечното отчитане било невъзможно и само дистанционното било решение. За направата на нови тръби, които да са в общите помещения ще са им необходими по 100 - 150лв на апартамент. За София 400 000 абоната по 150лв да речем, е равно на 60 млн.лв. Чрез еврофондовете за Топлофикация ще остане да плащат 20 млн.Трябва желание обаче, а засега държавата им пази гърба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Груби грешки друг път.Чисто крадене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Благословен съм че не съм "обслужван" от тия! :D Горките овце! Как безогледно ги стрижат - по закон! Ужас! :D Но, ..щом имат пари и не знаят какво да правят с тях, нека им ги вземат тия които знаят . В противен случай друг ще ги "остриже"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
RedBot
преди 11 години
То и това е като с всеки друг аутсорсинг. Последния на верижката издухва таратора. А първите прилапват едни пари с обяснението, че "оптимизират дейността" и изчистват компанията от несвойствени задачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още