IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московски: Новите спални вагони на БДЖ ще бъдат пуснати през март

До края на лятото столичното летище ще получи сертификат от най-високата категория в света - 3Б

09:10 | 04.02.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Московски: Новите спални вагони на БДЖ ще бъдат пуснати през март

Новите спални вагони, които държавата ни закупи от Турция, ще бъдат пуснати през март. Това заяви пред ТV7 министърът на транспорта, информационните технологии и съoбщенията Ивайло Московски, който бе потърсен във връзка с няколко текущи теми в транспорта у нас.

Припомняме, че въпросните нови спални мотриси трябваше да станат част от състава на железницата още през август. Тогава ръководството на БДЖ обеща, че до края на лятото потребителите ще могат да се возят в тях, а в последствие същото обещание бе прехвърлено за месеците септември и октомври. 

Московски обясни забавянето с нуждата вагоните да бъдат сертифицирани, за което пък са нужни документи за съответствие от доставчиците на отделните компоненти. Ресорният министър на транспорта даде например със спирачните системи, които се конструират в Германия.

"Действително се забавихме, но вагоните вече са в България, а сертификацията отнема малко повече време и веднага  щом приключи, ще бъдат пуснати", обеща министърът.

Летище София

Мовсковски коментира и текущата ситуация около най-голямата аерогара на България - Летище "София". Той съобщи, че до края на лятото столичният авиотерминал ще получи сертификат от най-високата категория в света - 3Б, за кацане при гъста мъгла.

"Летището ни е оборудвано с цялата необходима техника и експертност, която позволява кацане при най-тежки метеорологични условия. Параметрите са 15 м височина и 25 м видимост на пистата", поясни още транспортният министър.

Изпитите пред КАТ

От тази година шофьорският изпит в КАТ вече ще се провежда на таблет. Така всичко ще стане "по-лесно и ще гарантира по-големи мерки за прозрачност", добави ресорният министър.

”Таблетите ще се наложат на изпита. Имаме гратисен период до 2016 г. През тази година гоним нивото 25% от изпитите да минат в електронен формат. Там по електронен начин и на случаен принцип се разбъркват въпросите, така че вече няма да се зубри. Сега се маркират отговори, а след като се въведат таблетите, такива манипулации ще отпаднат”, обясни подробно той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
TGV
преди 11 години
Само едно не разбирам, защо трябва да купуваме вагони от Турция като има три завода за вагони в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още