IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ArcelorMittal отчете 4 млрд. долара загуба за четвъртото тримесечие на 2012 г.

Компанията представи европейския си бизнес като тежък воденичен камък на фона на протести на работници от предприятията й в Белгия, Франция и Люксембург

14:33 | 06.02.13 г. 2
ArcelorMittal отчете 4 млрд. долара загуба за четвъртото тримесечие на 2012 г.

ArcelorMittal отчете близо 4 млрд. долара (почти 3 млрд. евро) загуба за четвъртото тримесечие на 2012 г. заради спад в стойността на активите на компанията и проблемите на бизнеса й в Европа, предаде АП.

Продажбите на концерна са се свили с 14% на годишна база до 19,3 млрд. долара, като се отчита спад и на цените, и на реализираните обеми.

В негативния резултат са калкулирани 4,8 млрд. долара такси и отчисления, свързани с европейския бизнес на ArcelorMittal и по-конкретно заводите в Мадрид (Испания), Лиеж (Белгия) и Флоранж (Франция).

Заради съпротивата на синдикатите за закриването на проблемните предприятия в Европа металургичният гигант остава предпазлив в прогнозите си за бъдещето на европейския му бизнес през тази година.

“Въпреки че очакваме предизвикателствата да продължат и през 2013 г., в голяма степен заради нестабилността на европейската икономика, виждаме и някои положителни индикатори”, коментира основателят и главен изпълнителен директор на компанията Лакшми Митал.

Позитивните сигнали заедно с мерките за съкращаване на разходите се очаква да подобрят рентабилността на металургичната компания, допълни Митал.

Той прогнозира, че доставките на стомана ще нараснат с 2-3% през годината. Това по думите на Митал ще се отрази позитивно на оперативната печалба на компанията, която през 2012 г. се сви с 30 на сто на годишна база до 7,1 млрд. долара. Той обаче не уточни точно какъв ефект очаква.

Компанията подчертава, че се задълбочава поляризацията в развитието на металургичния бранш в Европа и останалата част на света. От 2007 г., когато започна глобалната финансова криза, потреблението на стомана се е повишило с 16%, като ръстът се дължи основно на засиленото търсене от Китай. В Северна Америка потреблението е регистрирало рязък спад до края на 2008 г., но след това се е съживило и е само с около 8% по-ниско от отчетените пикови равнища.

В Европа обаче потреблението на стомана първоначално се е възстановявало едновременно с това в Северна Америка, но заради мерките за икономии в момента отново се свива и е с около 30 на сто под нивата, отчетени през 2007 г. От компанията предупреждават, че негативната тенденция на Стария континент се задълбочава и няма изгледи за оживление на потреблението на стомана.

Компанията изглежда иска да подчертае трудностите, които изпитва с бизнеса в Европа, за да оправдае затварянето на предприятия, отбелязва агенцията. Първоначално металургичният гигант искаше да затвори две доменни пещи в завода във Флоранж, но заради натиска на френското правителство в крайна сметка реши да модернизира производството и да спаси 600 работни места.

Продължават дискусиите на ArcelorMittal с белгийското правителство  за закриването на 1 300 работни места в предприятието в Лиеж.

Днес хиляди служители на компанията от Белгия, Франция и Люксембург ще протестират пред Европейския парламент в Страсбург, за да защитят бъдещето на металургията в Европа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Двайсетина автобуса, потеглили рано сутринта от източния белгийски град Лиеж с около 1 200-1 300 души, се очаква да пристигнат следобед в Страсбург, съобщи Жан-Люк Радер, регионален секретар на белгийския синдикат FGTB Mеtal. Те имат среща с работници от завода във френския град Флоранж и от люксембургското предприятие в Шифланж.

За следобед са насрочени срещи на работниците с евродепутати и с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Ето това се случва, когато работниците започнат да управляват. Европейските ни "партньори" трябваше просто да погледнат резултатите на РМД-та в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 11 години
Митал ще постигне своето. За да запази 600 работни места Франция се ангажира да му издейства 120 млн. евро субсидия от Европейския съюз.Наистина по-смехотворно нещо не бях виждал. 200 хиляди евро за работно място. После англичаните искали да бягат. Ако можеже щяха да вдигнат котвата на острова и отплават за Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още