IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природозащитници настояват да се забрани строителството в парк "Пирин"

Екоорганизация настоява да бъдат отстранени всички нови сгради и съоръжения, построени в нарушение на плана за управление на парка

17:44 | 08.02.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Природозащитници настояват да се забрани строителството в парк "Пирин"

За забрана на строителството на територията на национален парк „Пирин“ до приемането на кадастрална карта и кадастрални регистри на имотите в района настоява природозащитната коалиция „За да остане природа в България“.

По време на дебат за бъдещето на парка коалицията поиска да бъдат отстранени всички нови сгради и съоръжения, построени в нарушение на плана за управление на парка, за чието изменение настоява Община Банско.

Исканията са били внесени още на 17 януари като предложения за промени на плана за управление на парк „Пирин“, каза за Investor.bg председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев. От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обаче са преценили, че те не са допустими за разглеждане от Висшия експертен екологичен съвет, тъй като ведомството не се е произнесло по тях.

Същевременно на заседание на висшия съвет на 19 февруари ще бъдат разгледани контрапредложенията на Община Банско, която иска промяна в плана за управлението на парка с цел разширяване на ски зоната.

От организацията посочват, че предложените от местните власти в курортното градче промени в плана за управление на парк „Пирин“ целят узаконяването на допуснатите нарушения при изграждането на ски зоната. В тази връзка се пораждат съмнения дали за конфликти на интереси на представители на местната и централната власт, които може да са фактическите собственици на концесионера „Юлен“ АД. Затова коалицията продължава да настоява да бъдат обявени истинските собственици на фирмата, която притежава най-голям дял от него.

Природозащитниците предупредиха още, че предлаганите от общината промени в плана за управление на парк „Пирин“ ще позволят още по-мащабно строителство в курорта, на което се противопоставя и световната организация ЮНЕСКО, под чиято защита е парка.

По време на днешната дискусия Цветелина Иванова, държавен експерт от МОСВ, съобщи, че юристи от ведомството разглеждат резултатите от всоциално-икономическия анализ на ски зона Банско. Министерството възложи изготвянето на анализа, след като беше установено, че концесионерът е ползвал близо 650 дка над разрешеното в концесионния договор.

Експертът обаче не можа да каже категорично дали се разглежда възможността за прекратяване на концесионния договор, за каквото настояват и природозащитни, и граждански организации. Вместо това в средата на 2011 г. правителството искаше да промени Закона за концесиите, за да може да извърши корекция в договора и в него да се включат използваните в повече територии. Това предизвика масови протести, а по-късно екоминистерството призна за една незаконно изградена ски писта над Банско.

На днешната дискусия от „За да остане природа в България“ алармираха, че в нарушение на екооценката в Банско е изграден капацитет от над 20 хил. легла за настаняване на туристи, докато препоръката е за максимум малко под 8 хил. легла. Също в нарушение на екооценката са извършвани земно-изкопни работи, сечи, изкореняване на пънове и са изграждани нови временни пътища.

Същевременно днес в Банско също се проведе дискусия за бъдещето на курортното градче и парк „Пирин“, организирана от общината и със силно присъствие на представителите на правителството. В дебата взеха участие министрите на околната среда Нона Караджова, на икономиката Делян Добрев, на спорта Свилен Нейков и зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев.

Добрев посочи, че трябва да се предприемат стъпки за развитието на Банско като световен курорт, което налага и промени в туристическите условия, за да се поддържа ръста на туристите.

На 14 февруари в София и още няколко града ще се проведе нов граждански протест срещу презастрояването на морските и планинските курорти. Гражданите настояват правителството да приеме допълнителни законови мерки за опазване на защитените територии от строителни апетити, както и да потърси отговорност за допуснатите нарушения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
Финансирането на зелените е прозрачно, за разлика от това на Юлен. Всяка от НПО-тата има някаква форма на публична отчетност и никоя от тях не е регистрирана в Кипър.Всъщност ако покрай финансовите проблеми ЕС успее да принуди Кипър да изсветли инвестициите там, за Цеко Минев може да стане неприятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
Сеченето на естествена гора в Пирин (чрез сечене на дървета се унищожава хабитата на другите видове в района) не се компенсира с изкуствено залесяване другаде. Няма нужда да си еколог, за да си дадеш сметка, че живота (не само на растенията, но и на хората) е един много сложен баланс и със засаждане на дърво не се гарантира живота му. Точно както с раждането на едно дете не се гарантира, че то ще има пълноценен живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
Ricco
преди 11 години
...И да - трябва финансирането им да бъде извадено на показ. Напълно. От това те самите трябва да имат най-голям интерес - така ще отпаднат съменията за интересите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
Ricco
преди 11 години
Има и компромисен вариант - "зелените" вместо да постоянно да искат спиране на този или онзи проект трябва да искат за всяко отсечено дърво да бъдат засадени по две на друго място. Или по три или по четири - биолозите да кажат едно голямо дърво от колко нови и малки може да бъде компенсирано. Но така - да го играят само "задна скорост" изглежда много поръчково. А също и антибългарско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
bobi_ba
преди 11 години
Да трябва да има контрол на цялото строителство,но освен тези зелени някой знае ли още колко такива организациики спират стотици проекти които не са минали през техни експерти.А за парите е ясно че освен че се дотират има и мнооооооого частни интереси,зад тях.Ама нали са "зелени",значи са "еко"!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Простотията и алчността са безкрайни...Министърчетата се държат, като рекламни агенти на юлен... Лоша работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Only after the last tree has been cut down.Only after the last river has been poisoned.Only after the last fish has been caught.Only then will you find that money cannot be eaten.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 12
Svetulka
преди 11 години
Аз пък настоявам да се отървем от "зелените". Настоявам да стане ясно откъде има пари Тома Белев и компания да правят всики тези събирания, срещи, пресконференции и още. Настоявам да стане ясно кои бяха тези зелени мизерници, които заплашиха с бомба под лавина Палашица и това затвори курорта. Искам още да стане ясно защо и кой седи зад исканията им и защо само промиват мозъка на хората. Нагло, нагло твърдят, че Юлен ползвали безплатно природния ресурс при положение, че фирмата е инвестирала милиони в Банско... Има още много неща, които искам да знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още