IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният соларен парк надхвърли прага от 100 гигавата

Старият континент остава лидер на пазар на слънчева енергия

22:27 | 11.02.13 г. 3
<p>
	Соларна ферма близо до Пърт, Австралия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Соларна ферма близо до Пърт, Австралия. Снимка: Ройтерс

Инсталираните слънчеви фотоволтаични панели по света достигнаха 101 гигавата с добавените през 2012 година 30 гигавата, съобщава Европейската асоциация на фотоволтаичната промишленост (Epia), цитирана от Франс прес.

Така годишният глобален капаците за производство на слънчева електроенергия се равнява на този на 16 ядрени реактора от по 1 гигават.

Разликата в капацитета се обяснява с факта, че фотоволтаичните панели произвеждат електроенергията периодично с прекъсване и при еднаква мощност тяхното годишно производство е значително по-малко от топлоелектрическите или атомните централи.

"Никой не можеше да предрече преди 10 години, че през 2012 го. ще имаме над 100 гигавата слънчев фотоволтаичен капацитет", подчерта председателят на организацията Винфрид Хофман.

Въпреки трудностите в сектора, икономическата криза и намалените държавни помощи, почти успяхме да повторим рекорда от 2011 г., когато бяха инсталирани 31 гигавата, изтъкна той.

Старият континент остава лидер на пазара на слънчева енергия. По данни на асоциацията от инсталираните миналата година 30 гигавата, едва 13 са били извън Европа, сред които 3,5 гигавата в Китай, 3,2 гигавата в САЩ и 2,5 гигавата в Япония.

В Европа са инсталирани 17 гигавата (спрямо 23 през 2011 г.), като на челно място е Германия със 7,6 гигавата, следвана от Италия с 3,3 и Франция с 1,2 гигавата.

През миналата година глобалният фотоволтаичен парк е позволил да бъдат избегнати 53 милиона тона вредни въглеродни емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
toto 2
преди 11 години
Бравос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Проектът Desertec, който трябваше да захрани половин Европа с евтина соларна енергия за сега се отлага поради политическата нестабилност на региона в Северна Африка и усложненото финансиране предизвикано от финансовата криза :(Карането на електроенергия с кораби, колкото и налудничаво да изглежда вече е в период на тестово производство! Консернът Ауди в Германия е разработил технология при която от отпаден въглероден двуокис и водород произведен чрез разлагане на вода с елекриктричество от ВЕИ се произвежда метан. Метанът може да се изполва за гориво в колите, но може да се произвежда от него електричество при 70%-на ефективнотст. При ПАВЕЦ ефективността е 80%, но ПАВЕЦ не мое да се строи навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още