IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покупката на имот за 600 хил. лева ще дава право на пребиваване у нас

Право на гражданство ще има чужденец, направил инвестиция от поне 500 хил. лв., решиха депутатите, като се съобразиха с президентското вето

14:42 | 13.02.13 г. 2
Покупката на имот за 600 хил. лева ще дава право на пребиваване у нас

Право на пребиваване в България ще придобиват чужденците, които закупят недвижими имоти за не по-малко от 600 хил. лева у нас. Това решиха народните представители с гласуването на промените в Закона за инвестициите, предаде БТА.

Текстовете бяха върнати за преразглеждане с президентско вето. Мотивите на Росен Плевнелиев бяха, че в закона са заложени прекалено високи граници за получаване на право на пребиване и даване на гражданство.

При гласуването на новата точка за покупката на имоти „отваря вратичка за изкупуване на недвижими имоти в крайгранични региони“, смята Александър Радославов от „Коалиция за България“. Депутатите от групата обявиха, че ще сезират Конституционния съд за текстовете.

С промените беше решено, че право да кандидатства за гражданство има чужденец, който преди не по-малко от една година е получил разрешение за постоянно пребиваване на базата на извършена инвестиция от не по-малко от 500 хил. лева. В предишните текстове границата беше 1 млн. лева.

Право на българско гражданство по натурализация ще имат чужденците, които преди не по-малко от година са получили право за постоянно пребиваване на базата на инвестиция и са вложили поне 1 млн. лева в капитала на българско търговско дружество. Гражданство ще могат да получават и лица, които пребивават в страната от поне една година, през която инвестициите и създадената заетост са поддържани над минималния праг за издаване на сертификат за инвестиция клас Б.

Депутатите предвидиха и възможността за стимулиране на инвестициите в икономически необлагодетелствани региони – инвеститорите, внесли в капитала на българско търговско дружество на най-малко 250 хил. лева също ще могат да получават българско гражданство. Условието е чужденецът да бъде собственик на поне половината от капитала на дружеството и да бъдат разкрити 5 работни места за български граждани.

Правото на пребиваване в страната също е засегнато в Закона за инвестициите

Постоянно пребиваване в България ще бъде разрешавано на чужденци, които са направили инвестиция в страната чрез внасяне в капитала на българско търговско дружество в размер на не по-малко от 500 хил. лева. Чужденецът в този случай трябва да бъде съдружник или акционер с поименни акции и да притежава поне 50% от капитала на предприятието.

В резултат от инвестицията обаче трябва да бъдат придобити нови материални дълготрайни и краткотрайни активи и да бъдат разкрити най-малко 10 работни места за български граждани, записаха още депутатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още