IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори в Morgan Stanley: Испания е следващата Германия

В основата на оценката е нарастващата конкурентоспособност на испанския износ и прехвърлянето на производства в страната заради ниските разходи за труд

22:45 | 13.02.13 г. 5
Анализатори в Morgan Stanley: Испания е следващата Германия

Очаква се Испания да измести Германия от мястото на най-силна държава в Европа заради нарастващата конкурентоспособност на своя износ, твърдят анализатори на американската банка Morgan Stanley, цитирани от CNBC. Анализаторите са убедени, че търсенето на нов фискален баланс в иберийската държава ще продължи въпреки политическите вълнения напоследък.

„Испания, където разходите за единица труд се понижиха покрай рецесията и реформите и където представянето на износа е силно, е на път да се превърне в следващата Германия за еврозоната“, пишат Йоахим Фелс и Сун Вьон Кан в седмична бележка за световната икономика.

„Германия, подпомогната от свръхниските лихвени проценти, нарастващите заплати и повишаващите се цени на недвижимите имоти, ще стане свидетел на подобряване на вътрешното търсене и влошаване на конкурентоспособността си навън“, смятат те.

Според Фелс на Испания ще бъдат нужни между 3 и 5 години, за да конкурира Германия като икономика, водена от износа, тъй като е необходим определен период от време, преди фискалните и структурните реформи да бъдат дадат резултат.

По думите му разходите за труд в Испания ще останат ниски дори след възстановяването от рецесията, тъй като „безработицата ще остане висока и през следващите няколко години“.

Но професорът в университета Brunel Мурад Чаудри оспорва схващането на Фелс, че високата безработица ще облагодетелства испанската икономика. „За производителността и конкурентоспособната позиция е нужно нещо повече от разходите за единица труд. Ако не бе така, можехме да отбележим средното заплащане от един долар дневно в Бангладеш и да заключим, че страната ще изпревари Германия в класацията за износа“, подчерта Чаудри.

Той добави, че в испанската икономика освен конкурентоспособността по отношение на износа има „8 или 9“ големи слабости, които трябва да бъдат преодолени. „Испанската икономика страда от безизходицата в предлагането, скован пазар на труда, задушаваща бюрокрация, тежките загуби по заемите за недвижими имоти, които все още трябва да бъдат отразени в балансите на банките, както и от изключителната социална цена, ето защо не бързам да предположа, че Испания е новата Германия“, подчерта професорът.

Фелс обаче твърди, че негови клиенти са съгласни с оптимистичното му мнение за испанската икономика, а вчера президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви по време на посещението си в Мадрид, че страната осъществява сериозен напредък в посока на икономическо възстановяване.

„Вече има някои реални доказателства в подкрепа на тезата – например автопроизводители като Ford и Renault прехвърлят производството си в Испания“, посочи анализаторът.

През миналата година от Ford обявиха, че ще увеличат продукцията от завода във Валенсия, макар да затвориха два завода във Великобритания и един в Белгия. От Renault пък съобщиха, че ще назначат още работници и ще увеличат производството в заводите в Паленсия и Валядолид.

Част от анализаторите се опасяват, че политическата нестабилност в Испания, произтичаща от обвиненията в корупция срещу премиера Мариано Рахой и други високопоставени членове на управляващата Народна партия, може да възпрепятстват напредъка в реформирането на икономиката. „общественото доверие в правителството може да не се възстанови.

"Скандалът може да се окаже повратна точка в общественото одобрение за финансовата консолидация“, заяви Алекс Уайт, икономист за Европа в JPMorgan. „Общественият гняв очевидно ще затрудни испанското правителство да обоснове необходимостта от продължаване на финансовата консолидация и структурната реформа. Това ще направи положението на правителството значително по-трудно“, добави Уайт.

По думите му събитията след последните избори са хвърлили сериозна сянка върху одобрението на Народната партия и ще се формира нараснала предпазливост за всякакви стъпки, които биха могли да изострят допълнително проблемите.

Фелс обаче оспорва въздействието на скандала. „Наистина, разговорите и заглавията в Мадрид през миналата седмица бяха доминирани от обвиненията в корупция срещу правителството. Едва ли обаче някой от онези, с които се срещнах, смята, че те са в състояние да свалят правителството или да променят политическия му курс“, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
jujo_si
преди 11 години
Тези хора не са били в Испания :-) В лежането по цял ден, пиенето на вино и разговори с прекрасни дами можеби ще ги минат.... те всъщност одавна са ги минали в тези области.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
Antonov86
преди 11 години
Да да, по тази логика България още преди 10 години трябваше да е минала Германия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
gvv3
преди 11 години
Това е най-тъпата логика която съм чувал, и при това от голяма и известна банка. Като извод мога само да направя, че банкерчетата и хал хабер си нямат от индустрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Над 25% безработица, 50% младежка.... тези хора отдавна са забравили какво е да произвеждаш ... каква Германия, какви 5 марки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 1
Пенчев
преди 11 години
Пълни глупости са това,колкото Мексико ще измести САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още