IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шистовият петрол ще разшири световната икономика с до 2,7 трлн. долара

Доставките на шистов петрол може да достигнат 12% от световния добив или 14 млн. барела ден, с което суровината ще поевтинее с 40%

19:30 | 14.02.13 г. 5
<p>
	Сонда на <span class="Lbl">Chevron</span> за добив на шистов газ в Полша. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сонда на Chevron за добив на шистов газ в Полша. Снимка: Ройтерс

До 2035 г. шистовият петрол ще разшири световната икономика с до 2,7 трлн. долара, сочат резултатите от изследване на PricewaterhouseCoopers, цитирано от BBC.

Доставките на шистов петрол може да достигнат 12% от световния добив, или 14 млн. барела на ден, с което глобалните цени на суровината ще се свият с 40%, прогнозират от одиторската компания.

Добивът на шистов газ и петрол промениха структурата на пазара в някои региони. Въпреки това съществуват опасения около технологията на извличане на суровините. При процеса, известен като фракинг, в шистови скали под налягане се инжектира коктейл от вода, инертни материали и химикали, който изтласква природния газ и петрола към повърхността.

Процесът беше свързан с някои по-малки земетресения. Също така съществуват и опасения за замърсяване на подпочвените води.

В своя доклад PwC изтъква, че доставките на шистов петрол могат да ускорят глобалния растеж с 3,7%. Това означава, че до 2035 г. световният брутен вътрешен продукт (БВП) ще нарасне с размерите на британската икономика.

Ползите от по-ниската цена на петрола обаче ще варират чувствително в отделните региони. В дългосрочен план основните износители, като Русия и страните от Близкия изток, може да се окажат „основни нетни губещи, освен ако не развият свои собствени находища на шистов петрол и то широкомащабно“, посочва се в документа.

В последните месеци Китай засилва усилията си за експлоатацията на залежите от шистов газ, като предостави на 16 компании лиценз за разработването на 19 газови находища.

През последните години енергийното потребление в Китай нарасна на фона на икономическата експанзия. Страната вече е най-големият потребител на енергия в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Според мен по скоро ФЕД или техните слуги, понеже в момента цената на петрола се вдига, а това е много опасно когато помпаш по 1 000 000 000 000 всяка година новонапечатани долари, вдигне ли се рязко цената на петрола, нищо не може да спре глобалната инфлация особено в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Internet
преди 11 години
Защо ли си мисля, че Шеврон и компания пишат тези статииа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още