IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът тип Брент може да поевтинее с 30% тази година

Това няма да се дължи на икономически колапс, а на нарастващия добив на шистов петрол в САЩ, смята анализатор

12:54 | 15.02.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сонда за добив на шистов петрол на Chesapeake Energy Corp., Тексас. <em>Снимка: Ройтерс </em></p>

Сонда за добив на шистов петрол на Chesapeake Energy Corp., Тексас. Снимка: Ройтерс

Дните на високите цени на петрола са преброени и сортът Брент може да поевтинее с 30% до 80 долара за барел до края на годината, прогнозира Робърт Левит, изпълнителен директор на Levitt Capital Management, цитиран от CNBC.

За момента петролът от сорта Брент се търгува при около 118 долара за барел - най-високите нива от май миналата година. Анализатори приписват повишената цена на петрола на възстановяването на двете основни световни икономики – САЩ и Китай.

Левит изтъква, че нарастващият добив на шистов петрол в САЩ в комбинация с изграждането на допълнителна инфраструктура, която да улесни доставките, ще доведе до поевтиняването на суровината.

Според публикувано в петък изследване на PricewaterhouseCoopers глобалният бум в добива на шистов петрол ще понижи цената на суровината с 40% до 2035 г.

Шистовият петрол, известен също като кероген, се извлича чрез коктейл от вода, инертни материали и химикали, които се инжектират под налягане в шистови скали и изтласкват природния газ и петрола към повърхността.

Според Левит ефектът от увеличения добив на шистов петрол е драстично подценяван от пазарите.

„Цената на петрола пада и според мен ще се понижи до 80 долара за барел до края на годината. Това няма да се дължи на икономически колапс като този през 2008 г., а на огромните доставки на шистов петрол от САЩ“, коментира той,

За периода 2004-2011 г. пазарът на шистов петрол в САЩ е нараствал средно с 26% на година, разкриват данни на PwC. Сега този растеж може слабо да се забави. Според изследването на одиторската компания обаче до 2035 г. доставките на шистов петрол ще достигнат 14 млн. барела на ден, или 12% от общия добив.

Друг фактор, който допринася за поевтиняването на петрола, е решаването на проблема с инфраструктурата. Изгражданите в момента нови петролопроводи чувствително ще понижат необходимостта за внос на суровината в САЩ до края на годината, коментира Левит.

Наличната инфраструктура е с недостатъчен капацитет за пренос на увеличения добив на петрол в САЩ. В резултат на това рафинериите по източното крайбрежие на страната и Калифорния трябва да продължават да внасят петрол отвъд океана.

„Когато решим всички тези проблеми, цената на петрола ще се понижи и това ще е огромен стимул за световната икономика“, изтъква Левит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Удобната логика на непроизвеждащия, че по-важен от него няма. И че трябва да има много данъци, че иначе на производителите може да им хрумне да произведат нещо и за себе си или пък да си починат. И ние денем и нощем трябва да благославяме *** от държавата и всички институции, че ограбват труда ни. Със сигурност трябва да обявим *** за съвършените същества на планетата, които каквото не получават даром като помощи си го открадват. А за *** на ***, нещо като свръхмангали трябва да обявим политиците и финансистите, защото те успяват да отмъкнат най-много с най-малко труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
albobo76
преди 11 години
Потреблението не движи нищо освен дълговете. Тези чиито икономики се движат от потребление трупат дългове, а тези които произвеждат, че първите да могат да потребяват, трупат пари. Познай кой е прецакания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
SSIW
преди 11 години
Акциза в/у бенза играе роля в преразпределните функции на държавата(пълни бюджет и от там се върши социална политика, което дава възможност едни пари да бъдат похарчени в икономиката от соц. слоеви, които в този опр. момент няма как друго яче да стигнат до този ресурс), без която функция потреблението ще бъде още по-подтиснато, така че според мен ако потрблението ще движи тази система, която показва тенденция за бърза концентрация на ликвидността в обръщение, няма как да минем без данаци и преразпределение. Апък за това дали петрола ни е евтин мисля, че съотношението:"усреднен доход на индивида/цена на барел" е съществения и към момента имаме чуств. по ниски стойности на едно такова отношение в сравнение с изминалите деситилетия ('80-те; '90-те, че даже не малка част от първото десетилетие на настоящия век).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Де да беше тъй просто - намираме евтин петрол и готово. Петролът в момента е достатъчно евтин. В началото на техническата революция петролът е бил толкова скъп, че бензинът се е продавал само в аптеките. Това, обаче не е попречило на бум-а в автомобилостроенето, който е довел след това и до бум във всичко останало. Не вярвам сега петролът да е относително по-скъп. Ако искаме евтин петрол бихме могли лесно да го постигнем и сега, като премахнем акцизите. А ако и сега смяташ, че евтин петрол би решил проблемите ни, значи смяташ, че държавата с нейните данъци стои на пътя на прогреса. Което май не е много далеч от истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 11 години
Ей това , ако могат да го измислят: откъде да се вземе достатъчно и евтин петрол е единствения, реалистичен вариант да се съживи една икономика, разчитаща на перманентен ръст в потреблението от една страна и технологии за производство вързани изключително с нефта. Очевидно е, че единствено поевтиняването на суровината може да снижи производствените себестойности на продукцията, без да засяга заплащането на заетите в индустрията хора и така да се стимулира потребление: по-евтини стоки и услуги / стабилни доходи и работни места. За жалост към момента тона в тези оптимистични публикации, звучи по-скоро като "добро пожелание", ще поживеем - ще видим. Отделен е въпроса за екологичната цена на технологията, със сигурност има много спекулации и в двата края на спектъра от мнения, аз не съм специалист и не съм си създал все още мнение по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
albobo76
преди 11 години
Това, шистовия петрол е доста преувеличена история. Шистовият петрол е с висока себестойност, находищата са малки и за това се изчерпват бързо - 1 до 3 години, което налага постоянни големи инвестиции в пручване и разработване на нови. Свързан е с много екологични проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Както винаги водещи са американците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още