IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов подава оставката на кабинета още днес

Нито ми е цел властта, нито имам изгода от властта, ако трябва да се пазим от хората, заяви премиерът

09:20 | 20.02.13 г. 63
Борисов подава оставката на кабинета още днес

Бойко Борисов ще подаде оставката на кабинета си днес на обяд. Премиерът е категоричен, че ГЕРБ няма да участва в служебно правителство или в каквото и да било правителство в рамките на мандата на 41-то Народно събрание. 

Вчера направихме максимума да отговорим на исканията на протестиращите. Това каза премиерът Бойко Борисов пред депутатите в Народното събрание. От днес правителството няма какво да направи. Не искам ние да носим пасивите на хидроинженерите на ДПС, които изхарчиха 1.5 млрд. лева за „Белене”, нито искам да виждам кръв по улиците, каза още премиерът пред депутатите. 

Всяка капчица кръв за нас е петно. Не мога да гледам парламент ограден с огради. Нито ми е цел властта, нито имам изгода от властта, ако трябва да се пазим от хората.

"След като искат такова управление на държавата, да го имат. Аз няма да участвам в управпение, в което полицията ще се бие с хората и няма да има политически дебати, а ще се плашим с протести. Добре, щом народът иска по този начин улицата да управлява държавата, да го направи. Колеги, няма да правим структурни промени днес. На обед, г-жа Цачева, ще депозирам оставката на кабинета. Желая ви лек ден", бяха думите на Бойко Борисов. 

Почти цялото правителство, начело с премиера Бойко Борисов, дойде на днешното заседание на Народното събрание. Депутатите го изпратиха с бурни аплодисменти.

На днешното заседание на парламента трябваше да бъдат гласувани промените в Министерския съвет, предложени от министър-председателя. Борисов предлагаше министърът по еврофондовете Томислав Дончев да заеме и поста министър на финансите, а министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да стане вицепремиер.

Парламентът трябваше да гласува освобождаването на Симеон Дянков като вицепремиер и министър на финансите.

Парламентарната група на БСП не влезе в зала, както заплаши вчера. От НС отсъстват и народните представители на ”Атака”. Съвсем малка част от ДПС влезе в зала. Парламентарните групи на тези партии бойкотират заседанията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 11 години
от къде да почна с глупостите ти-тия облигациите ти можеш да ги наричаш както искаш, аз им викам заем. Относно пазарната икономика-такава в чистият смисъл даже в САЩ няма. При пазарно участие от 40% на държавата в БВП(както е в Бг) бълнуващият за пазарна икономика си ти. Бюджетните заплати са огромен фактор за пазара на труда. А бедните(мнозинството българи) ги касае малката кошница, където инфлацията не е 3%.България дали е стабилна-стабилна е на макроикономическо ниво, именно защото забавиха плащанията и емитираха облигациите, а и имаха 3 000 000 000(три милиарда) повече в резерва. Които можеха да се изразходват по-разумно. Все мерки които удрят бизнеса(основно малкият). Ръстът на Бг е приблизително като този на Германия. Това за догонваща икономика е смешно-погледни и сравни за предишни години...ама година по-година. обикновено е два пъти по-голям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Споделям написаното от теб по темата! Убеден съм че всички във форума те разбират нищо че ти противоречат тук във форума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Годините прекарани в дисциплина и лишения, тази клика иска да осребри в лична полза! И как нагло слагат грижата за обикновения гражданин напред като своеобразен щит! Прийом, ползван от ислямските терористични групировки! НАГЛОСТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Протестите не бяха срещу Борисов! :) Леле каква злъч се лее!!!!:D Истината е че тия хора бълващи злъчта искат да ХАРЧАТ, но не техни пари а пари чужди/на избирателя!/ ! Искат да трупат дълг който ще се плаща от избирателя! Неописуема НАГЛОСТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 0
N.Genov
преди 11 години
Да си допълня поста:В Люксембург, Австралия, Белгия и Малта със закон работодателите са длъжни да индексират заплатите на служителите спрямо инфлацията.Изключения се правят само ако работодателя се договори друго със работницическите съюзи на ниво компания или сектор.Това ми изглежда като добър вариант за гарантиране на доходите и да се предпазим от продължаващо намаляване на вътрешното потребление. Това има и допълнител положителен ефект - работодателите сами ще стимулират създаването на работнически съюзи ако не могат да си позволят индекиране на заплатите. Хората си договарят намаление на работното време или повече отпуск ако нямат индексиране.П.п. забравих: В останалите държави пак заплатите се индексират, но това става със съдействието на работническите организации и закон не им трябва -това е част от фирмената култура на запад.Какво мислите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 1
SSIW
преди 11 години
Аз не виждам на какво отгоре ги сънуваме тея розови сънища за чуждите инвестиции? Проблема си има ясно изразен глобален характер (щото финанси, търговия, производство всичко е глобално): нагласите за инвестиране в РЕАЛНАТА ИКОНОМИКА си седят около точката на замръзване и това при условие, че вече достататъчно индустриална инфраструктура, която е готова-изградена си седи и бездейства по всяко кътче на планетата за което се сетим, безработицата в глобален аспект си катери нагоре, не виждам кое може да привлече инвестиции точно тука , на гола поляна, да почне да строи някой производствени мощности. Какво можем да предложим? Има няма 4 мил. население в трудоспособна възраст (полвината от тях пред пенсия, други 20% с ниска квалификация и висока неграмотност), камък в/у камък няма инфраструктура, за други екстри като администрация и правова среда приказка няма да отварям ... Струвами се, че нещата отиват на срок от поне десетилетие за да се обърнат нагласите за инвестициите в глоб. мащаб, та и ние да се надяваме да намажем нещо (Ако до тогава направим и нещичко с вътрешните фактори за да привлечем инвестиции. М/у другото Дянков или някой друг от кабинета, ако можеха да придърпат някой да инвестира, щяха да го направят, извода за мен е , че няма кой да бъде придърпан, няма кандидати ... е некви китайци купиха малко зем. земя, ама това каква заетост генерира, що не я дадоха на безработни от региона с някоя правилно обмислена схема за държавно гарантирани заеми за стартиране на дребен зем./животновъден бизнес за трудово незаетите?). Това си мисля за привличането на чуждестранните инвестиции: един средносрочен проект за държавата, при благоприятно стечение на редица обстоятелства, това са реалностите, не можем да разчитаме нещо съществено да се случи тая, следващата, че и още някоя и др. година. До тогава какво правим с тоя народ (учудващо за всички наблюдатели, населението не прие с ентусиазъм и смирена благодарност, отредената му съдба , да изпука от глад до няколко години)? Инвестиции от вън става ясно, че и при най-добро стечение на обстоятелствата, не може да се очакват в срока и в мащабите, които ни вършат някаква работа, само с назначаване на администрация и милиционери не става, заеми ще ни дават, дават, па ше спрат. Единственото което изглежда ни остава е да измислим стратегия за най-непосредственото бъдеще с организация, основно на вътрешните ресурси, други пътища за действие много, много не виждам, дано успеем да заставим хората от които зависят тези съдбовни стъпки за страната ни, да действат отговорно и без идеологическо тесногръдие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 9 rate down comment 2
theforce
преди 11 години
kalendar, не знам ти каква диплома имаш и от каква икономика разбираш, но имаш изключително объркани възгледи. Погледни какво става в Европа през последните 4 години - в тези условия правителството водеше единствената разумна "макро"-политика (въпреки че имаше доста грешки по министерства и агенции - но кое друго нямаше?). Половин Европа все още е в рецесия, има спадащи доходи и трагичен бюджетен дефицит. България е едно от малкото стабилни места. Да, няма ръст и просперитет, но в тази ситуация на дилевъридж няма как да е другояче. Не знам и за какви заеми бълнуваш (дотук са правени единствено рефинансирания, и то с постоянно спадаща лихва), и за какво задържане на доходи (живеем в пазарна икономика, това се определя от пазара, който дори ги сваля в други държави), и за какъв ръст на разходите (3% инфлация е абсолютно нормална величина), но теориите ти са най-малкото несериозни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 8 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
А понеже пишеш за растеж. Нито частна компания, нито нормална държава по света говори вече само за растеж. Става дума за УСТОЙЧИВ РАСТЕЖ. Не такъв Гръцки растеж, с увеличение на доходи с пари на заем, какъвто ти пропагандираш, обвинявайки държавата, че задържала доходите. Не е работа на държавата да определя доходите. Пазара определя доходите, а държавата трябва само да създаде законовата рамка за този пазар и да го наблюдава, като го контролира и санкционира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Имах на времето един учител по физика и той казваше така: "Ученици, не бъркайте науката с политиката". Понеже говориш за история нека да го кажа така: Философията или философстването по определени теми, като например икономиката и в частност финансите, отдавна са обособени като отделен дял на науката. Да, тясно свързан с политиката, но тук основно е въпроса за това как разбираме политиката. Аз лично разбирам политиката като законова рамка. Останалото е въпрос на свобода и личен избор в тази рамка. Свобода и рамка звучат различно, но това не е нищо друго освен толерантност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 11 години
а относно уважението...ако ти го притежаваш започни с малко теория за демокрацията чисто юридически какво представлява и чисто философски от къде са му началата-диктатура на мнозинството-ако на някой не му харесва да се мести в арабските държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още