IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за германския бизнес климат дадоха тласък на европейските индекси

Добрите макроикономически новини увеличиха апетита за риск на инвеститорите, но прогнозите на ЕК за ръста в еврозоната сдържаха подема на пазара

19:51 | 22.02.13 г. 2
Данните за германския бизнес климат дадоха тласък на европейските индекси

Основните европейски индекси днес отчетоха значителни повишения, постигайки първа седмична печалба за последните 4 седмици, след като изненадващо оптимистичните данни за бизнес климата в Германия подхраниха апетита за риск на инвеститорите, съобщи MarketWatch.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 нарасна с 1,3% до 288,57 пункта, възстановявайки почти цялата си загуба от вчерашната сесия и изстисквайки седмична печалба от 0,4%.

„Мисля, че за инвеститорите бе донякъде неясно накъде да поемат преди изборите в Италия през уикенда. Налице е доста несигурност“, заяви Гай Фостър, ръководител на отдела за портфейлни стратегии в Brewin Dolphin.

„Вчера излезе протокола на Фед, а инвеститорите винаги жадно търсят знаци за това какво ще се случи с количествените улеснения. Търсят призрак, който всъщност го няма. Протоколът всъщност не предложи нищо ново, но липсваха други добри новини за деня“, обясни Фостър вчерашният сериозен спад. Според него инвеститорите са се възползвали от прозореца между вчерашния спад и утрешните избори, за да направят някои покупки

Индексът на бизнес климата в Германия, съставян от института Ifo, скочи до 107,4 пункта през февруари от 104,7 пункта през миналия месец.

От Европейската комисия обаче днес обявиха, че очакват икономиката на еврозоната да се свие за втора поредна година, тъй като връщането към ръст се очаква да стане по-постепенно в сравнение с досегашните очаквания, а тази на ЕС като цяло да отчете минимален растеж заради ниската изходна база.

Френският индекс CAC 40 скочи с 2,25% до 3 706,28 пункта, излизайки на печалба от 1,3% за седмицата. Акциите на BNP Paribas SA прибавиха 2,7% към стойността си до 43,63 евро, но тези на Alcatel-Lucent поевтиняха с 1,8% до 1,12 евро, след като производителят на телекомуникационно оборудване назначи Мишел Комб, бивш директор за Европа във  Vodafone Group PLC, за нов главен изпълнителен директор.

Пазарната капитализация на Air France-KLM намаля с 6,7% до 7,77 евро за акция, след като авиокомпанията обяви, че загубата ѝ за 2012 г. се е разширила спрямо 2011 г.

В Германия DAX 30 спечели 1,03% до 7 661,91 пункта, постигайки печалба от 0,9% за седмицата, а акциите на Deutsche Bank AG поскъпнаха с 1,8% до 35,48 евро, но тези на Volkswagen AG понижиха стойността си с 6% до 165,75 евро, след като обявеният от компанията дивидент остана под очакванията на анализаторите.

Британският индекс FTSE 100 прибави 0,7% до 6 335,70 пункта, за да излезе на печалба от 0,1% за седмицата, а акциите на J Sainsbury PLC повишиха стойността си с 2,1% до 345 пенса, след като Citigroup повиши рейтинга им. Пазарната капитализация на Vodafone Group PLC нарасна с 1,9% до 163,05 пенса за акция.

В Италия FTSE MIB нарасна с 1,4% до 16 233,28 пункта, но остана със седмична загуба от 1,6%. Акциите на Finmeccanica SpA обаче поевтиняха с 4,1% до 3,83 евро, след като групата обяви, че ще отложи обявяването на годишните си резултати на фона на разследването за подкуп при продажбата на хеликоптери за Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още