IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландска кланица доставяла в Чехия конско, маркирано като говеждо

Продължава изтеглянето от пазара на храни, в които е открито конско вместо говеждо, а скандалът обхваща все по-голяма територия

23:23 | 22.02.13 г. 1
<p>
	Поредният заловен продукт с конско вместо говеждо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Поредният заловен продукт с конско вместо говеждо. Снимка: Ройтерс

Ирландска кланица е доставяло на чешка компания конско месо, погрешно етикетирано като говеждо, обяви днес ирландското правителство, съобщи АР, цитирана от БТА.

Ирландската компания е първият конкретен виновник, разобличен от началото на скандала, обхванал цяла Европа. Никое друго правителство в Европа не е посочило отделна кланица, погрешно етикетирала конско като говеждо. Досега всички компании, хванати да продават месни продукти, съдържащи скрити количества конско, настояваха, че са заблудени от други, а заподозрените кланици твърдяха, че не се занимават с коне или че етикетират целя си износ на конско месо коректно.

Ирландия обаче днес съобщи, че нейните детективи за разследване на измами са засекли порочната практика в предприятието B&F Meats, малка кланица в градчето Карик он Шур в графство Типърери.

Министерството на земеделието заяви, че кланицата изпращала месо за чешка компания, използвайки етикети на чешки език, които го представяли като говеждо. Тя незабавно беше затворена. Няма арестувани и властите отказаха да уточнят количеството, внесено от чешката компания.

Министърът на земеделието Саймън Коувъни заяви, че е сериозно загрижен от ситуацията. Кланицата е най-старата в Ирландия, лицензирана да обработва конско, и продукцията й легално се продава на британския и ирландския пазар за храна за домашни любимци, както и на клиенти във Франция, където конско месо масово се продава за човешка консумация.

Скандалът се разраства. Днес компанията производител на замразени храни Birds Eye изтегли три замразени готови ястия за микровълнова фурна - спагети болонезе, овчарски пай и лазаня, от всички супермаркети във Великобритания и Ирландия.

ДНК тестове на друг продукт с тази марка, продаван в Белгия - чили кон карне, показа, че той съдържа 2 процента конско месо. И четирите продукта се произвеждат от подизпълнител на Birds Eye в Белгия - производителят на готови храни и кебап Frigilunch.

Впоследствие и компанията Iglo Foods Group, чиято дъщерна компания е Birds Eye, изтегли от продажба 15 продукта от говеждо месо от магазини във Великобритания, Ирландия, Белгия и Холандия заради откритото конско месо, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на съвместно изявление на двете компании. Iglo Foods Group произвежда и реализира хранителни стоки в 11 държави, включително и в Русия, отбелязва агенцията.

Ирландия досега не беше намерила доказателства, че коне, заклани в страната, са се озовали в човешката хранителна верига. Първоначалната находка на конско в кюфтета за бургери, произведени в Ирландия и продавани в Ирландия и Великобритания, беше свързана с доставчици в Полша. Полските власти настояваха, че няма доказателства за нарушения при тях.

Sodexo, една от най-големите в света компании за обществено хранене, която работи в 80 държави, включително Русия, днес обяви, че ще изземе от продажба във Великобритания замразените продукти с говеждо, в които след ДНК-тестовете било открито конско, съобщи ИТАР-ТАСС.

Последна актуализация: 14:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
ЕС - големия цирк на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още