IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлускони изгони биковете от Wall Street

Индексите в САЩ започнаха седмицата с резки понижения

23:07 | 25.02.13 г. 3
<p>
	Силвио Берлускони, Снимка: Ройтерс</p>

Силвио Берлускони, Снимка: Ройтерс

Борсите в САЩ започнаха днешната сесия с повишения, но настроенията рязко се смениха, след като се появиха спекулации, че резултатите на коалицията на Силвио Берлускони ще се представи по-добре от очакваното на парламентарните избори в Италия.

Индексът на сините чипове на Wall Street Dow Jones Industrial Average се смъкна с 1,55 на сто до 13 784 пункта. Така той изгуби над 200 пункта, макар в началото на сесията а се движеше с ръст от над 80.

Широкият индекс S&P 500 падна с 1,83 на сто до 1 488 пункта.

Според италиански медии лявоцентриската коалиция, оглавявана от лидера на Демкоратическата партия Пиер Луиджи Берсани ще спечели мнозинство в долната камара на парламента, но в горната камара коалицията на Берлускони ще има повече от очакваните места, пише MarketWatch.

Тази новина предизвика рязък спад в курса на еврото.

Разминаването в състава на двете камари крие сериозни опасности, тъй като според анализатори изпълнението на плановете за икономии ще бъде силно затруднено. Това пък може да подкопае доверието в италианската икономика и да върне на масата страховете за бъдещето на еврозоната.

Паралелно с резултатите в Италия пазарните участнци следят и развитието по така наречената фискална пропаст в САЩ. В петък изтича срокът за намиране на консенсус за ограничаване на държавните разходи, като ако не се стигне до такъв от 1 март в сила влизат орязвания за 85 млрд. долара за следващите седем месеца.

„Денят започна силно за пазара, но постепенно се появиха притеснения. Ако не се стигне до компромис и се задействат автоматичните съкращения на разходите, съм сигурен, че пазарът ще върне, може би 3 до 5 на сто, след което ще покори нови исторически върхове”, коментира Ранди Фредерик от Charles Schwab.

През последните сесии мечките взимат превес, като в петък S&P 500 записа първия си седмичен спад от началото на годината. Според анализатори е време за корекция, след като ръстът на индекса за 2013 година е близо 6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Статиите си бяха на време, само че бяха погребани в многото статии за положението у нас, За да видиш всички статии за навън трябва да отидеш на "Свят"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
Андрей Любенов
преди 11 години
Здравейте,ето я статията с дата 23.02 Moody's отне топ рейтинга на Великобритания (http://***.investor.bg/evropa/334/a/moodys-otne-top-reitinga-na-velikobritaniia,147356/)А ето и продълженията от днес: Паундът с рязък спад след понижението на рейтинга (http://***.investor.bg/***/130/a/paundyt-s-riazyk-spad-sled-ponijenieto-na-reitinga,147385/) Великобритания ли е новото проблемно дете на Европа? (http://***.investor.bg/analizi/9/a/velikobritaniia-li-e-novoto-problemno-dete-na-evropa,147412/)Хубава вечер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
benassi
преди 11 години
Aлo, г-н Любенов ,ЗАЩО пропуснахте новината за свалянето на ААА рейтинга за UK, преди 3 дена ???ето тука е линка, http://***.ft.com/cms/s/0/ad9992b4-7d38-11e2-8bd7-00144feabdc0.html#axzz2Lw4MCTTD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още