IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС ще решава дали да отпаднат винетките за паркиране в зоните

Столичният общински съвет ще обжалва решението на Административния съд, с което винетките за паркиране в центъра се обявяват за незаконни

13:12 | 26.02.13 г. 1
<p>
	Снимка:<em> Investor.bg </em></p>

Снимка: Investor.bg

Столичният общински съвет (СОС) ще обжалва решението на Административния съд, с което употребата на винетни стикери за паркиране в зоните се обявява за незаконна и ще бъде отменена. В следващите две седмици СОС ще внесе жалба във Върховния административен съд (ВАС), съобщи за Investor.bg Радослав Тошев, председател на транспортната комисия към съвета.

Мотивът за жалбата е, че ако решението на съда влезе в сила, живущите в зоните ще трябва да заплащат паркирането си „на общо основание“, без да имат право да ползват винетен стикер. По този начин няма да могат да оставят колите си паркирани целодневно на територията на „синя“ и „зелена“ зона и ще трябва да плащат почасово, както всички останали граждани.

„Съдът не отменя платеното паркиране в „синя“ и „зелена“ зона. Той иска да отмени използването на винетни стикери. По този начин гражданите на София, които до този момент са плащали за паркирането си с годишен стикер, вече няма да имат право на това и ще трябва да пращат sms-и или да си купуват талони“, обясни Тошев.

Припомняме, че вчера излезе официалното решение на съда, с което винетните стикери се обявяват за незаконосъобразни. Административният съд обяви за незаконови и правомощията, дадени на „Център за Градска мобилност“, във връзка с поставянето на скоби и таксуването за тяхното премахване от блокирани автомобили.

„Съдът смята, че правомощията дадени на „Център за Градска мобилност" са незаконови, защото в наредбата за паркиране в „синя“ и „зелена“ зона не са описани изцяло правата на дружествто. Съдът смята, че ние не сме уточнили размерът на правомощията, с които то разполага и в тази връзка смята дейността му за незаконна“, уточни Тошев.

По тази точка общинският съвет ще направи промяна в наредбата за паркиране в идеален и широк център на столицата. Съветът ще впише дружеството „Център за Градска мобилност“, като основен орган, отговарящ за скобите, блокираните коли и тяхното отблокиране с допълнително решение.

Докато стартира процедурата по обжалването, както и в хода на нейното разглеждане, режимът с винетните стикери и поставянето на скоби ще продължи да действа.

Липсва яснота обаче какво ще се случи с парите на тези граждани на София, които са си купили стикер за целогодишно паркиране в случай, че решението на Административния съд бъде подкрепено от това на ВАС. Председателят на Транспортната комисия не разполагаше с информация, дали гражданите ще бъдат обезпечени за предплатените от тях суми за целогодишни стикери.

„Първо ще изчакаме ВАС да се произнесе и чак тогава ще му мислим. Вероятно докато мине целият процес по обжалването ше е изтекла и годината, а през това време всички столичани ще си ползват стикерите“, коментира Тошев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Сините зони са противоконституционни! Всички общини трябва да върнат парите с лихвите!Другари общински съветници (антиобщественици) четете конституцията! Тя дава право на всички граждани на страната ни да се движат свободно из нея! Не ги ограничавайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още