IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Ползите от стимулите на Фед са очевидни, орязването на бюджета е риск

Председателят на централната банка на САЩ иска Конгресът и администрацията на президента Обама да постигнат споразумение за отлагане на бюджетните съкращения

22:25 | 26.02.13 г. 2
Бернанке: Ползите от стимулите на Фед са очевидни, орязването на бюджета е риск

Председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке защити силно програмата на финансовата институция за стимулиране на икономиката чрез изкупуване на облигации пред Комисията за банките в Сената на САЩ, заявявайки, че ползите от нея определено надхвърлят възможните загуби, съобщи Ройтерс.

Бернанке призова също депутатите да избегнат рязкото съкращаване на разходите във федералния и щатските бюджети, което трябва да влезе в сила от петък и което според него може да се съчетае с отмяната на данъчните облекчения от началото на годината, за да създаде „значителни насрещни ветрове“ за икономическото възстановяване.

Той посочи, че определящите политика на Фед са наясно с възможните рискове от своята нестандартна подкрепа за икономиката, включително за възможността обществото да изгуби доверието си в способността на централната банка лесно да спре стимулите или за възможния дестабилизиращ ефект върху ключови пазари от ниския основен лихвен процент. Председателят на Фед обаче добави, че те не изглеждат вероятно в настоящия момент, изтъквайки, че централната банка разполага с всички средства, които са ѝ нужни, за да прекрати своевременно монетарната си подкрепа.

„Към този момент не виждаме потенциални негативи от нарасналото поемане на риск на някои финансови пазари да надхвърля ползите от подкрепата на едно по-силно икономическо възстановяване и ускорено създаване на работни места“, каза той.

Бернанке повтори своята наскоро развита теза, че покупките на активи могат да подкрепят ръста, като по този начин  понижат дефицита.

Протоколът от заседанието на Фед през януари, публикуван през миналата седмица, показа, че някои представители на централната банка чувстват, че някои рискове от изкупуването на облигации може би дават основание за свиването и прекратяването на програмата преди заетостта да се повиши. Част от останалите обаче твърдят, че опасността е по-скоро в предсрочното прекратяване на покупките. Бернанке изглежда е в техния лагер, тъй като се позова на подобряването в жилищния и автомобилния сектори, свързвайки ги отчасти със стимулите на Фед.

След изявлението му американските държавни облигации поевтиняха, докато доларът поскъпна спрямо еврото.

„Това, което в крайна сметка казва Бернанке, сочи, че няма да има скорошна промяна в програмата за стимулиране“, заяви Питър Кардийо, главен пазарен икономист в Rockwell Global Capital в Ню Йорк.

Последна актуализация: 13:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
На нищо от това, което западните ЦБ-и казват не трябва да се вярва, ето превода от банкерски: "...програмата на финансовата институция за стимулиране на икономиката чрез изкупуване на облигации..." - монетизиране на дълга. "депутатите да избегнат рязкото съкращаване на разходите във федералния и щатските бюджети..." - харчете, ние ще ви кредитираме. "Фед са наясно с възможните рискове от своята нестандартна подкрепа за икономиката..." - хиперинфлация."...няма да има скорошна промяна в програмата за стимулиране - печaтането ще продължи до безкрайност. "инфлацията ..., се очаква в обозримо бъдеще да се задържи под целта на финансовата институция от 2% годишно." - А след това?"... краткосрочното орязване на разходите ще застраши вече проблемното разширяване на икономиката." - въстановяване няма и никога не е имало. "...отписване на италиански дълг не би нанесло сериозни щети на американските финансови институции..." - отписване ще ни съсипе банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още