IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини към България: Изтеглете държавен дълг, за да стимулирате растежа

Само икономически ръст ще запази политическата система и дори ще обърне демографската криза, смята професорът

11:33 | 27.02.13 г. 106
<p>
	Нуриел Рубини <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини Снимка: Ройтерс

България трябва да изтегли държавен дълг, за да стимулира растежа на брутния вътрешен продукт, смята американският икономист Нуриел Рубини. Той изнесе лекция в София по покана на ПОК Доверие.

Професорът е оптимистично настроен за страната ни, като дори даде надежда за излизане от демографската криза в България.

Много от причините за кризата в България са световни, а при световна криза, няма много неща, които можете да направите. Трябва обаче да инвестирате в своето бъдеще, трябва да инвестирате в инфраструктура. Да, има еврофондове, но трябва да правите и други публични инвестиции, включително с кредити, заяви Рубини.

Може би едно от най-силното му послание беше, че макроикономическа стабилност е необходимо, но не достатъчно условие за растеж. България има нисък бюджетен дефицит, много нисък държавен дълг към БВП, монетарна стабилност, поради валутния борд, ниска инфлация, стабилна банкова система, но всичко това не е достатъчно за да има растеж, смята икономистът.

Растежът ви е крайно необходим, за да няма опасност за политическата система, както и за да бъде спряна и обърната демографската криза, каза Рубини. Ако постигнете ръст на БВП, демографската криза ще бъде решена, защото хората ще се връщат, за да работят тук, както и няма да емигрират, обясни той.

Публичните инвестиции трябва да са  насочени към повишаване на производителността, основно в човешкия капитал, както и в транспортната и логистична инфраструктура. По думите на Рубини икономики бедни на ресурси като Япония, Корея, Сингапур и Израел залагат именно на човешките ресурси.

Също така Рубини предупреди, че хората са уморени от бюджетните икономии и затова е този изборен резултат в Италия, както и политическите развития в България и други страни.

За съжаление, според него е много трудно за малка и отворена икономика като България, да расте, когато съседни страни са в рецесия, когато ЕС е в рецесия и когато страната е обвързана с преки чуждестранни инвестиции от ЕС.

България трябва да прави само продуктивни инвестиции. Те ще донесат по-ниска безработица, по-малко политически риск и възможности за всички.

Рецептата за малка и отворена икономика е да се отворите към международната търговия, международните финансови потоци и инвестиции, да дават евтина работна ръка, но тя също така трябва да е производителна, защото в противен случай ефектът от ниската цена на труда не е важен. Правителството трябва да има политика за повишаване на продуктивността, категоричен е икономистът.

Важни са инвестициите в транспортната и логистична инфраструктура, защото за да произвеждаш, трябва да можеш да го изнасяш. Трябва да бъдат намалени и процедурите, лицензите, разрешителните, които спъват инвеститорите.

По отношение на прогресивното подоходно облагане, Рубини заяви, че не се нуждаем от система, която праща пари от богатите на бедните, а от система, която дава образование, квалификация, преквалификация и здравеопазване на бедните слоеве.

Пред журналистите Рубини каза, че не вижда никаква непосредствена опасност пред валутния борд.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 50 rate down comment 12
Ironhorse
преди 11 години
Тази стъпка със сигурност ще я направят социалистите.Ще изтеглят 10 милиарда, 5 директно ще откраднат, 3 ще пуснат на близки, и 2 я идат я не за народа.Но всички пак ще връщаме !!!Този трябва да се обяви за персона нон грата и ДАНС да не се помайва.Изберем ли пак социалисти, от това държава не става !!! Завинаги !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 37 rate down comment 5
todortk
преди 11 години
Не трябва да се теглят нови заеми. Даже старите трябва по възможност да се върнат.Външният и вътрешният дълг на страната трябва да се намалят до минимум.Растежа е важен, но трябва да бъде за сметка на собствени средства, а не на кредити.Растежа на кредит е нож с две остриета при всички случаи. И това е вярно както за държавата, така и за дребния предприемач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 38
Vesko94
преди 11 години
Аз също съм на мнение, че трябва да вземем нов държавен дълг, за да го вложим в икономиката. Никой не казва да надуем дълга до нивата от Европа и другите развити икономики, но в момента няма от къде да вземем пари, а икономиката ни определено се нуждае от свеж капитал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Верно, това момче сигурно работи при Пламен в КНСБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 45 rate down comment 3
vladimir.karolev
преди 11 години
Ама после той да го връща :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 37 rate down comment 5
edimi
преди 11 години
И к`ва демогравска криза, к`ъв човешки капитал. Парите изтичат към *** "братя". Огромни суми платени за спокойствието и сигурността на целия партократско олигархичен "елит". По протестите това никъде не се говори. Какво социална справедливост ще се постигне без решение на този ОГРОМЕН проблем. Неуки, крадливи, мързеливи, криминални елементи. Та нали и пред тях минава всичката контрабанда. Алкохол, наркотици, цигари, тютюни, стоки/в т.ч. и карго/. Без отчетни кинти с отчисления в правилната посока. Отделно "онези 3.5 млрд.социални"......Е....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 38 rate down comment 5
Гари
преди 11 години
Ако така ставаше - социализмът щеше да доведе до небивал икономически просперитет. Държавата харчи ли харчи и стандартът се вдига до небето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 19
Pyramid
преди 11 години
Той да си говори, каквото иска. Според мен, трябват други мерки: Такива, които ускоряват оборота на парите. Тогава, потребността от заеми рязко ще намалее и ще живне икономиката. Най-нездравословно е задържането на плащания, но, последните бяха пожертвани в името на рейтинги, съобразно които ДА ЗАЕМАМЕ и да се нагърбваме още, и още, и още ... за да пълним чужди сметки. Основна вина си носи минфин-ът, както и да го увърта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 2
Nikodim
преди 11 години
""Ако постигнете ръст на БВП, демографската криза ще бъде решена, защото хората ще се връщат, за да работят тук, както и няма да емигрират, обясни той.""Това не е вероятно. Играят и други, по-важни фактори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 19
edimi
преди 11 години
Този па` ръси акъл и *** мозък дет` не му е работа. Ако иска директно от него да ги вземем. А?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още