IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини към България: Изтеглете държавен дълг, за да стимулирате растежа

Само икономически ръст ще запази политическата система и дори ще обърне демографската криза, смята професорът

11:33 | 27.02.13 г. 106
<p>
	Нуриел Рубини <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини Снимка: Ройтерс

България трябва да изтегли държавен дълг, за да стимулира растежа на брутния вътрешен продукт, смята американският икономист Нуриел Рубини. Той изнесе лекция в София по покана на ПОК Доверие.

Професорът е оптимистично настроен за страната ни, като дори даде надежда за излизане от демографската криза в България.

Много от причините за кризата в България са световни, а при световна криза, няма много неща, които можете да направите. Трябва обаче да инвестирате в своето бъдеще, трябва да инвестирате в инфраструктура. Да, има еврофондове, но трябва да правите и други публични инвестиции, включително с кредити, заяви Рубини.

Може би едно от най-силното му послание беше, че макроикономическа стабилност е необходимо, но не достатъчно условие за растеж. България има нисък бюджетен дефицит, много нисък държавен дълг към БВП, монетарна стабилност, поради валутния борд, ниска инфлация, стабилна банкова система, но всичко това не е достатъчно за да има растеж, смята икономистът.

Растежът ви е крайно необходим, за да няма опасност за политическата система, както и за да бъде спряна и обърната демографската криза, каза Рубини. Ако постигнете ръст на БВП, демографската криза ще бъде решена, защото хората ще се връщат, за да работят тук, както и няма да емигрират, обясни той.

Публичните инвестиции трябва да са  насочени към повишаване на производителността, основно в човешкия капитал, както и в транспортната и логистична инфраструктура. По думите на Рубини икономики бедни на ресурси като Япония, Корея, Сингапур и Израел залагат именно на човешките ресурси.

Също така Рубини предупреди, че хората са уморени от бюджетните икономии и затова е този изборен резултат в Италия, както и политическите развития в България и други страни.

За съжаление, според него е много трудно за малка и отворена икономика като България, да расте, когато съседни страни са в рецесия, когато ЕС е в рецесия и когато страната е обвързана с преки чуждестранни инвестиции от ЕС.

България трябва да прави само продуктивни инвестиции. Те ще донесат по-ниска безработица, по-малко политически риск и възможности за всички.

Рецептата за малка и отворена икономика е да се отворите към международната търговия, международните финансови потоци и инвестиции, да дават евтина работна ръка, но тя също така трябва да е производителна, защото в противен случай ефектът от ниската цена на труда не е важен. Правителството трябва да има политика за повишаване на продуктивността, категоричен е икономистът.

Важни са инвестициите в транспортната и логистична инфраструктура, защото за да произвеждаш, трябва да можеш да го изнасяш. Трябва да бъдат намалени и процедурите, лицензите, разрешителните, които спъват инвеститорите.

По отношение на прогресивното подоходно облагане, Рубини заяви, че не се нуждаем от система, която праща пари от богатите на бедните, а от система, която дава образование, квалификация, преквалификация и здравеопазване на бедните слоеве.

Пред журналистите Рубини каза, че не вижда никаква непосредствена опасност пред валутния борд.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

70
rate up comment 11 rate down comment 2
prectical
преди 11 години
до 71 - сега ще ти кажа. правителството трябва да изготви национална стратегия в каква посока ще се развива икономиката. Определено животновъдството е един от отраслите които все и все повече ще се разрастват.Отпускат се заеми срещу минимални лихви при строги изисквания(да няма далаверджии) и се ориентираме към така наречаната експортна икономика(защото в момента не сме такава и това се вижда,защото изтичат милярди от чуждите монополи ) ,половината от продукцята или 70 процента ще се изнасия за бързоразвиващите се страни и ще влизат пари в икономиката, а другите 30 процента за вътрешният пазар при минимална печалба и подбиване цените на вносните стоки.Тогава бедният българин ще предпочете родното и по - качествено от чуждият полуфабрикат.Това беше пример как може да се започне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 11 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Само ми кажи какво точно ще си купим с тези взети назаем пари, какво ще произведем и на кого ще го продадем, за да си върнем заема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 8 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Рубини вероятно това го казва имайки предвид държавата, която е изтеглила най-много заеми и е най-големият длъжник в света в момента. Такова развитие ги тресе, че стигане нямат. Гърците на времето нали и те за това са теглили кредити - за да има растеж. Ама сега растежа им е -20% за няколко години. Още моалко такъв растеж и .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 10 rate down comment 13
prectical
преди 11 години
Към всички псевдоикономисти и финансисти.Икономиката не е това което го пише в учебниците в УНСС или СУ или където решите писани от някой преподавател. Всичко се прави според ситуацията,а ситуацията изисква нов дълг и запазване на борда.Борда трябваше да бъде премахнат през подема на икономиката ни - до 2007 година, защото имам съмнения че имено той подтисна макар и малко нашият огромен растеж през този период. А умовете който казват без дълг и така на тататък,как ще ми обяснят как ще се съживи икономиката ни, как ще се покрие вътрешният дълг към общините и фирмите.Дянков докара страната до фалит, и определено трябва да му се потърси много сериозна отговорност.За едното потупване по рамото, още малко щеше да фалира държавата.Не напразно е бил изгонен от Световната банка световният икономист номер едно - Симен Дянков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 8 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
Дири да се имитира дълг и парите да се ползват за стимулиране на потреблението ефекта ще е краткотраен. Влезте в един магазин и ще видите над 90% вносни стоки. За няколко месечно превъртане на тези пари , същите ще излязат навън. И така до кога. Не сме суровинна икономика та да имаме стабилни постоянни приходи.От сега нататъка ще строиш предприятия, ще обучаваш хора, ще търсиш пазари - вятър работа. Те другите държави с построени производства нямат поръчки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 10 rate down comment 1
data
преди 11 години
Защото при фиксиран курс и вносна инфлация която имаме в момента единственото ти средство за да останеш конкурентоспособен е вътрешната девалвация - или с други думи натискаш доходите надолу но това както знаеш има някакви граници . Нали не си мислиш сериозно че хората протестират срещу високите цени на тока ? Протестират защото има инфлация на доларовите суровини - това реално доведе до обедняването и от там до протестите . И изобщо системите на валутен борд са много успешни в периоди на ръст но в периоди на продължителни кризи са обречени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 11 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Държавата да вземе заем сега е все едно някой безработен, който няма никакъв шанс да си намери работа да вземе заем. "Вземете заем" е много ледно за даване като съвет. Сега ако кажеш и за какво да го използваме този заем цена няма да имаш. В момента ние затваряме производствени мощности. Виж, ако намериш пазар за стоките ни това би бил изход и няма да имаме нужда от никакъв заем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 3 rate down comment 5
prectical
преди 11 години
Напълно съм съгласен че трябва да се емитира нов дълг.Просто тази рецесия може да продължи с години с десетилетия. Неможе страна като България да не вземе дълг който ще се използва за стимулиране на малкият и среден бизнес.Правителството трябва да "промотира" българските стоки и да стимулира потреблението на именно такива стокии. Големите страни с могъщи икономики, да не би да връщат дългове, те просто теглят нов дълг с който да покрият стария. Явно това е правилният модел, и незнам защо великият икономист Шимон Дянков не предпри подобни мерки,а ликвидира малкият и среден бизнес. Монополите трябва да бъдат разбити и всеки да може да участва на пазарите, без въвеждане на усложнения за влизане в пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 0 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
data, би ли обяснил защо е невярно? Благодаря предварително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 6 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Още нещо мога да добавя към пост 6, с извинение за грешките от бързане. Цялата държавна машина в момента гради един положителен "ромски образ". То не са предавания по медии, които ни убеждават колка са духовни и колко са над материалните неща. С участието на хора дето освен за много пари не знам как са се съгласили да участват. То са паралелни митинги и запалвания кьор фишеци, за да разберем колко съпричастни и онеправдани са те. Уж изтървани публикации и изказвания и още и още. Отново чадър за предания, платен и верен електорат. Онзи ден дори при Кеворк прочетоха дериктиви още от Татово време за интеграция...И до сега - нищо! Но, така е угодно на партократите олигарси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още