IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини към България: Изтеглете държавен дълг, за да стимулирате растежа

Само икономически ръст ще запази политическата система и дори ще обърне демографската криза, смята професорът

11:33 | 27.02.13 г. 106
<p>
	Нуриел Рубини <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини Снимка: Ройтерс

България трябва да изтегли държавен дълг, за да стимулира растежа на брутния вътрешен продукт, смята американският икономист Нуриел Рубини. Той изнесе лекция в София по покана на ПОК Доверие.

Професорът е оптимистично настроен за страната ни, като дори даде надежда за излизане от демографската криза в България.

Много от причините за кризата в България са световни, а при световна криза, няма много неща, които можете да направите. Трябва обаче да инвестирате в своето бъдеще, трябва да инвестирате в инфраструктура. Да, има еврофондове, но трябва да правите и други публични инвестиции, включително с кредити, заяви Рубини.

Може би едно от най-силното му послание беше, че макроикономическа стабилност е необходимо, но не достатъчно условие за растеж. България има нисък бюджетен дефицит, много нисък държавен дълг към БВП, монетарна стабилност, поради валутния борд, ниска инфлация, стабилна банкова система, но всичко това не е достатъчно за да има растеж, смята икономистът.

Растежът ви е крайно необходим, за да няма опасност за политическата система, както и за да бъде спряна и обърната демографската криза, каза Рубини. Ако постигнете ръст на БВП, демографската криза ще бъде решена, защото хората ще се връщат, за да работят тук, както и няма да емигрират, обясни той.

Публичните инвестиции трябва да са  насочени към повишаване на производителността, основно в човешкия капитал, както и в транспортната и логистична инфраструктура. По думите на Рубини икономики бедни на ресурси като Япония, Корея, Сингапур и Израел залагат именно на човешките ресурси.

Също така Рубини предупреди, че хората са уморени от бюджетните икономии и затова е този изборен резултат в Италия, както и политическите развития в България и други страни.

За съжаление, според него е много трудно за малка и отворена икономика като България, да расте, когато съседни страни са в рецесия, когато ЕС е в рецесия и когато страната е обвързана с преки чуждестранни инвестиции от ЕС.

България трябва да прави само продуктивни инвестиции. Те ще донесат по-ниска безработица, по-малко политически риск и възможности за всички.

Рецептата за малка и отворена икономика е да се отворите към международната търговия, международните финансови потоци и инвестиции, да дават евтина работна ръка, но тя също така трябва да е производителна, защото в противен случай ефектът от ниската цена на труда не е важен. Правителството трябва да има политика за повишаване на продуктивността, категоричен е икономистът.

Важни са инвестициите в транспортната и логистична инфраструктура, защото за да произвеждаш, трябва да можеш да го изнасяш. Трябва да бъдат намалени и процедурите, лицензите, разрешителните, които спъват инвеститорите.

По отношение на прогресивното подоходно облагане, Рубини заяви, че не се нуждаем от система, която праща пари от богатите на бедните, а от система, която дава образование, квалификация, преквалификация и здравеопазване на бедните слоеве.

Пред журналистите Рубини каза, че не вижда никаква непосредствена опасност пред валутния борд.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

60
rate up comment 7 rate down comment 5
karadjata
преди 11 години
точно така, държавата да взима външни заеми и да инвестира парите в икономиката в строителството и в Българска Банка за развитие а тя да отпуска евтини кредити към бизнеса за да се завърти колелото. Така или иначе държавите по света не си плащат заемите а само лихвите по тях и ги рефинансират с нови заеми. ако се финансира ме при лихви под 4% по-добре да теглим заеми и да инвестираме, а лихвите ще се изплащат от растежа на икономиката. разбира се трябва да се правят и реформи. това е по-добре и от ипотечен заем за покупка на имот, защото имот се купува на кредит и си го изплащаш, а ако чакаш цял живот да събереш парите на куп и тогава да купуваш, той живота ти минал в лишения а инфлацията ти изяла спестяванията, и в крайна сметка пак няма да имаш имот. правителството което и да е то трябва да вземе заем от международните пазари и да облекчи товара на бизнеса за да дръпнем поне малко напред. пък ако нещата не се получат както сме го планирали ще фалираме като гърците и ще искаме помощ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 11 години
"Риска за валутния борд е САМО политически! "- това е дълбоко невярно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 11 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Напълно съм съгласен с lordrad!Риска за валутния борд е САМО политически!Политиците ще поведат народа като започнат да трупат дефицити, Мафията ще краде като за последно и един момент политиците ще кажат: "Ей, няма начин! Борда пада, защото хората умират от глад"! и ще махнат борда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 15 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Г-н Рубини, България не е Америка или Европа!Ако изтеглим държавен дълг, тези пари веднага ще отидат при мутрите, а този дълг ще се плаща от хората!!Твърдо съм против нов дълг!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
И сега какво се получава в тая красива картинка при вносна доларова инфлация от 2009 г. насам ? :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 13 rate down comment 0
lordrad
преди 11 години
У нас валутният борд действа почти като по учебник и опасностите пред него не са от техническо естество, а от това какви политически решения ще се вземат оттук нататък, казва Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Вярно е, че всички политически сили предизборно издигат като приоритет 1 запазването на борда до влизането ни в еврозоната. Икономистите от Macro Watch обаче ни предупреждават: Не слушайте какво приказват, а гледайте какво правят. Ако следващото правителство не обуздае бюджета - т.е. не свие разходите, така че да се посрещнат намалелите данъчни приходи, той ще излезе на червено при това с доста сериозен дефицит. Като обеца на ухото ни трябва да е Аржентина, предупреждават още независимите икономисти. Там валутният борд се провали именно защото години наред се поддържаха големи дефицити от порядъка на 10%. А в Източна Европа най-силно засегнати от кризата са точно страните с най-високи бюджетни дефицити и сега дори подкрепата на МВФ трудно може да ги извади от тежката ситуация, в която сами са се поставили с неразумното си харчене.Според независимите икономисти в тези мътни времена доста предприемчиви съветници шушнат на ушенце на политиците, че страната ни няма да може да излезе от кризата без собствена парична политика. И че валутният борд в тези условия задълбочава спада на конкурентоспособността на нашата икономика. Стабилните пари работят при всякакви условия, обаче казва Лъчезар Богданов от Industry Watch. Високата инфлация и нестабилната монетарна политика само пречат на икономическия растеж. А кой би спечелил от такава среда? Тези, които си правят сметката да вземат сега левов ресурс, който после много лесно ще върнат обезценен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 1 rate down comment 6
detonator
преди 11 години
Ще има заеми със сигурност и то много.Хората от властта показаха най нагло на хората,че нямат намерение да променят абсолютно нищо.Хората поискаха промяна,справедливост.Вместо това Плевнята свика КСНС.Циркът трябва да продължи.А единственивт начин циркът да продължи е да се взимат нови и нови заеми.Ако няма заеми и лапачка циркът ще даде няколко зрелищни последни представления и след това да се саморазпусне.И се връщаме пак на 1996-7.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 8 rate down comment 0
biserz
преди 11 години
Ами как система, ограбвана от богатите да дава образование, квалификация и т.н., когато след ограбването те не стигат. Ако стигнат - по пътя чрез ЗОП и други средства тя потъва...Системата на образованието също не стимулира качеството и продуктивността. Така както е в цялата държава, с много малки изключения...Вместо да вземем да се поучим от тях ние си продължаваме инерцията...Това е и отговора на въпроса как още живеем Комунизма? Онзи псевдо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 15 rate down comment 1
alligator_29
преди 11 години
Това е единственното твърдение на Рубини със което съм съгласен. Но за съжъление в България е неприложимо. Реална икономика като такава нямаме, както и производство. Последните спадове на родната борса го показаха, че много малко са предприятията които са конкурентни и не са в ръцете на мафията. европейския съюз нидава пари , а ние и тях не можем да ги усвоим, защото нямаме нито политици, нито читави икономисти във властта. Поръчките се печелят от едни и същи фирми близки до властта. За каква икономика говорим, пълна пародия и цирк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 19 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
На всички им е ясно , че тези заеми няма да се връщат. Няма с какво при сегашната система. Чрез дълговия капан - чрез нов заем да погасиш стар заем само ще се слиза спираловидно надолу.Човешкия капитал (от това което е останало) е с голям % непригодност за съжаление.Императоре каква индустрия бе човек, на кого ще продаваш. Нали наблюдаваш валутните войни. всеки си прави собствена сметка да понижи валутата и да си продава евтина стока на съседа. Ама той и съседа ти си прави същата сметка. Свръх производство и няма кой да купува вече. Патова ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още