IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини към България: Изтеглете държавен дълг, за да стимулирате растежа

Само икономически ръст ще запази политическата система и дори ще обърне демографската криза, смята професорът

11:33 | 27.02.13 г. 106
<p>
	Нуриел Рубини <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини Снимка: Ройтерс

България трябва да изтегли държавен дълг, за да стимулира растежа на брутния вътрешен продукт, смята американският икономист Нуриел Рубини. Той изнесе лекция в София по покана на ПОК Доверие.

Професорът е оптимистично настроен за страната ни, като дори даде надежда за излизане от демографската криза в България.

Много от причините за кризата в България са световни, а при световна криза, няма много неща, които можете да направите. Трябва обаче да инвестирате в своето бъдеще, трябва да инвестирате в инфраструктура. Да, има еврофондове, но трябва да правите и други публични инвестиции, включително с кредити, заяви Рубини.

Може би едно от най-силното му послание беше, че макроикономическа стабилност е необходимо, но не достатъчно условие за растеж. България има нисък бюджетен дефицит, много нисък държавен дълг към БВП, монетарна стабилност, поради валутния борд, ниска инфлация, стабилна банкова система, но всичко това не е достатъчно за да има растеж, смята икономистът.

Растежът ви е крайно необходим, за да няма опасност за политическата система, както и за да бъде спряна и обърната демографската криза, каза Рубини. Ако постигнете ръст на БВП, демографската криза ще бъде решена, защото хората ще се връщат, за да работят тук, както и няма да емигрират, обясни той.

Публичните инвестиции трябва да са  насочени към повишаване на производителността, основно в човешкия капитал, както и в транспортната и логистична инфраструктура. По думите на Рубини икономики бедни на ресурси като Япония, Корея, Сингапур и Израел залагат именно на човешките ресурси.

Също така Рубини предупреди, че хората са уморени от бюджетните икономии и затова е този изборен резултат в Италия, както и политическите развития в България и други страни.

За съжаление, според него е много трудно за малка и отворена икономика като България, да расте, когато съседни страни са в рецесия, когато ЕС е в рецесия и когато страната е обвързана с преки чуждестранни инвестиции от ЕС.

България трябва да прави само продуктивни инвестиции. Те ще донесат по-ниска безработица, по-малко политически риск и възможности за всички.

Рецептата за малка и отворена икономика е да се отворите към международната търговия, международните финансови потоци и инвестиции, да дават евтина работна ръка, но тя също така трябва да е производителна, защото в противен случай ефектът от ниската цена на труда не е важен. Правителството трябва да има политика за повишаване на продуктивността, категоричен е икономистът.

Важни са инвестициите в транспортната и логистична инфраструктура, защото за да произвеждаш, трябва да можеш да го изнасяш. Трябва да бъдат намалени и процедурите, лицензите, разрешителните, които спъват инвеститорите.

По отношение на прогресивното подоходно облагане, Рубини заяви, че не се нуждаем от система, която праща пари от богатите на бедните, а от система, която дава образование, квалификация, преквалификация и здравеопазване на бедните слоеве.

Пред журналистите Рубини каза, че не вижда никаква непосредствена опасност пред валутния борд.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 33 rate down comment 1
993
преди 11 години
На Рубини му е през оня какво всички мислите. Човека беше поканен, дойде, изнесе си лекцията. Направи ми впечатление на много земен. Говори много подредено, не къка, не мъка. Не беше облечен като за богат професор. Човекът е икономист, а не политик. Беше добре подготвен за нещата в България. Единственото с което няма как, а и не трбва да е запознат, е колко долна е политическата върхушка в България. Думата демокрация, която той използва има едно значение в развита и друго в неразвита държава като нашата. Да можем да вземем дълг, но кой ще гарантира, че ще бъде действително инвестиран "в бъдещето на България", за неща, които ще ускорят растежа. При тази политическа система, едва ли може да се случи. Извод: кауза пердута, но за това не ни е виновен Рубини :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
:) , виж колко "пророци" се навъдиха, да ги питаме :) А иначе сериозно погледнато, зависи от изхода от тази политическа криза. Не съм песимист, по-скоро "информиран оптимист", но не вярвам да станат чудеса. БГ е много малка в геополитически аспект, за да ни "оставят" да вземем самостоятелни решения. Дано да не съм прав и успеем две неща. Да покажем малко суверенитет и да намерим държавници с топки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 32 rate down comment 0
mathematician
преди 11 години
Кой квото да говори трябват реформи. Трудни, мъчни, кофти реформи, и да се надяваме, че ще се отплатят за следващото поколение.Адам Смит в Богатство на народите формулира 3-те най-важни неща за богатството на един народ:1. Върховенство на закона.2. Неприкосновеност на частната собственост.3. Лична изгода на индивида.Както и да гледате няма богата страна без върховенство на закона. Всички богати страни (без да броим разните петролни емирства) имат действаща правораздавателна система.Ако данъците ни са ниски и по т. 3 е ОК. То точка 1 и 2 са много зле.След това идват борба с корупцията, електронно правителство, обслужване на едно гише, малки срокове за отговор на администрацията. Реформи в образованието, в здравната и пенсионната система. Реформи на пазара на труда. Опростено законодателство, което не се сменя често.И да вземе назаем пари държавата и ще стане същото като по времето на Виденов. Отначало имаше оживление защото печаташе пари. Ама после ядохме дървото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 19 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Опа, уекинко залитна. 1. ВЯРНО е асфалт не се яде! НО, без инфраструктура НЕ МОЖЕ. 2. Когато се нахраниш, искаш да легнеш на меко легло, пред хубав телевизор, да се возиш на хубава кола ...и т.н., т.е. исканията и стремежа на човек за по-добър живот няма да се изчерпат с наяждането. То и при Тато бяхме сити, но пожелахме повече, нали? Така че, тази част от поста също е демагогия.С отпадане на безумните регулации, прозрачност, малка администрация/но компетентна/ и прочие...съгласи ме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 23 rate down comment 9
Батя
преди 11 години
Приятно съм изненадан от д-р Бууум :)Казва доста истини.И като цяло излиза че политиката на ГЕРБ е била правилната, само дето Дянков малко пресоли мандажата - прекалено затягане на колани. Дано са си взели поука за втория мандат! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 18 rate down comment 3
Newton Heath
преди 11 години
Тук съм склонен малко да поспоря. Магистралите не ти пълнят резервоара, но със сигурност не ти го изпразват така, както ти го изпразват останалите пътища. Я вземи да си сметнеш колко ти е разходът по магистралата и колко е по пътя Стара Загора - Нова Загора и тогава говори пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
Newton Heath
преди 11 години
А те дали някога ще отпаднат? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 3
Newton Heath
преди 11 години
А в колко от държавите на "западняците" според теб стандартът на живот е по-нисък от нашия? Правиш ли разлика между причините за стачките в Испания и България? В Испания стачкуват, защото след бюджетните ограничения трябва да си сменят новите коли на 7, а не на 5 години, както са свикнали. А в България стачкуват, защото получават 500 лева заплата, а фиксираните им разходи на месец са 450 лева. И повярвай ми - никой няма да те пита 'Приятелю, ти колко ще дадеш, за да си погасяваме дълга'. Просто ти увеличават данъците и го плащаш, независимо дали искаш или не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 3
leonidoff
преди 11 години
Трябва да заемем пари със сигурност, но къде да бъдат инвестирани е големият въпрос Нямаме капацитет да ги управляваме и съществува риск да бъдат пропиляни, а много ме притесняват такива като Коментар 9.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 17 rate down comment 12
albobo76
преди 11 години
Не му се сърдете на Рубини, той на щат при големите банки кредитори и пее в тяхна полза: "...трябва да инвестирате в инфраструктура..." - нали ГЕРБ това правиха? - явно не помага, защото инфраструктура не се яде. Трябват работни места и голямо повишаване на доходите. Това, че имало магистрала до Бургас българина с 500 лв заплата не му пълни нито хладилника, нито резервоара. Правителството, което напълни тези двете, ще бъде преизбирано, докато продължава да ги пълни. Иначе, че отчаяно ни трябва растеж е прав. Но инфраструктурните проекти, така популярни сред политиците, носят временен и малък растеж, но за сметка на това големи и дългосрочни дългове. Държавата е лош бизнесмен и това е доказано и продължава да бъде доказвано ежедневно. По-малко държава, т.е. по-малко регулации, по-ниски данъци, по-голяма икономическа свобода, това е ключът към разстежа, всичко друго е демагогия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още