IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини към България: Изтеглете държавен дълг, за да стимулирате растежа

Само икономически ръст ще запази политическата система и дори ще обърне демографската криза, смята професорът

11:33 | 27.02.13 г. 106
<p>
	Нуриел Рубини <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини Снимка: Ройтерс

България трябва да изтегли държавен дълг, за да стимулира растежа на брутния вътрешен продукт, смята американският икономист Нуриел Рубини. Той изнесе лекция в София по покана на ПОК Доверие.

Професорът е оптимистично настроен за страната ни, като дори даде надежда за излизане от демографската криза в България.

Много от причините за кризата в България са световни, а при световна криза, няма много неща, които можете да направите. Трябва обаче да инвестирате в своето бъдеще, трябва да инвестирате в инфраструктура. Да, има еврофондове, но трябва да правите и други публични инвестиции, включително с кредити, заяви Рубини.

Може би едно от най-силното му послание беше, че макроикономическа стабилност е необходимо, но не достатъчно условие за растеж. България има нисък бюджетен дефицит, много нисък държавен дълг към БВП, монетарна стабилност, поради валутния борд, ниска инфлация, стабилна банкова система, но всичко това не е достатъчно за да има растеж, смята икономистът.

Растежът ви е крайно необходим, за да няма опасност за политическата система, както и за да бъде спряна и обърната демографската криза, каза Рубини. Ако постигнете ръст на БВП, демографската криза ще бъде решена, защото хората ще се връщат, за да работят тук, както и няма да емигрират, обясни той.

Публичните инвестиции трябва да са  насочени към повишаване на производителността, основно в човешкия капитал, както и в транспортната и логистична инфраструктура. По думите на Рубини икономики бедни на ресурси като Япония, Корея, Сингапур и Израел залагат именно на човешките ресурси.

Също така Рубини предупреди, че хората са уморени от бюджетните икономии и затова е този изборен резултат в Италия, както и политическите развития в България и други страни.

За съжаление, според него е много трудно за малка и отворена икономика като България, да расте, когато съседни страни са в рецесия, когато ЕС е в рецесия и когато страната е обвързана с преки чуждестранни инвестиции от ЕС.

България трябва да прави само продуктивни инвестиции. Те ще донесат по-ниска безработица, по-малко политически риск и възможности за всички.

Рецептата за малка и отворена икономика е да се отворите към международната търговия, международните финансови потоци и инвестиции, да дават евтина работна ръка, но тя също така трябва да е производителна, защото в противен случай ефектът от ниската цена на труда не е важен. Правителството трябва да има политика за повишаване на продуктивността, категоричен е икономистът.

Важни са инвестициите в транспортната и логистична инфраструктура, защото за да произвеждаш, трябва да можеш да го изнасяш. Трябва да бъдат намалени и процедурите, лицензите, разрешителните, които спъват инвеститорите.

По отношение на прогресивното подоходно облагане, Рубини заяви, че не се нуждаем от система, която праща пари от богатите на бедните, а от система, която дава образование, квалификация, преквалификация и здравеопазване на бедните слоеве.

Пред журналистите Рубини каза, че не вижда никаква непосредствена опасност пред валутния борд.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 11 години
Хъм , някой замислял ли се е къде е най-големия мултипликатор в нашата икономика ? Знам че теорията казва че това е инфраструктурата , ама дали е така ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 17 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
В 12, 15, 16 и по надолу са изразени едни и същи опасения. Извода е един - забравяме за подобно начинание, докато подобни съмнения не отпаднат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 30 rate down comment 1
zdravko1
преди 11 години
Освен това държавни пари, много лесно се източват. И после народа плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 16
diado mrass
преди 11 години
Трябва да се изтегли държавен дълг за да се подпомогне обществото! -http://***.youtube.com/watch?v=qbIm0BWKDz4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 18
diado mrass
преди 11 години
Трябва да се изтегли държавен дълг за да се подпомогне обществото! -http://***.youtube.com/watch?v=qbIm0BWKDz4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 32 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Системата с разтеж, чрез дълг западняците доказаха, че работи само докато доведе до срив. Вместо да се учим от грешките, вие искате да направим същата грешка. Евала, ама да знаете, че аз стотинка няма да дам за дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 31 rate down comment 2
zdravko1
преди 11 години
Безработицата няма да намалее от трупането на държавен дълг, а от реална конкуренция. Монополите убиват икономиката и от там се увеличава безработицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 0
todortk
преди 11 години
Е то точно това "ако" е реално неизпълнимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 25 rate down comment 10
Newton Heath
преди 11 години
Колкото и да не съм от най-големите фенове на Рубини, в голяма степен е прав, но при условие, че този допълнителен дълг се използва за нещо градивно, а не просто за еднократно увеличение на пенсиите с 20 лева. Няма да умрем, ако дългът ни стане 25% вместо сегашните 18-19 от БВП, защото тези 6-7 процента отгоре са 4-5 милиарда лева все пак. Използвани благоразумно, те биха оказали немалко положително влияние върху икономиката. Иначе какъв е смисълът да се хвалим с втория най-нисък дълг в ЕС, след като безработицата ни е над средната за 27-те страни членки, да не говорим за редица други икономически показатели. Разбира се, отварям една голяма скоба, че се съмнявам в България да има достатъчно благоразумни политици, които ще използват евентуалните средства от допълнителен дълг за друго освен популистко еднократко раздаване на пари на най-бедните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Съгласен съм с теб донякъде.Обаче все пак може да се постигне икономически растеж с заеми с лихва до 3.5% ако няма корупция, крадене и социални безумия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още