IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Вътев: Крайно време е рефренът, че лихвите в България са високи, да утихне

Банковият кредит не е стока от първа необходимост и всеки има право на избор дали да вземе или не, смята главният изпълнителен директор на ОББ

08:35 | 07.03.13 г. 66
<p>
	Стилиян Вътев <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Стилиян Вътев Снимка: Личен архив

Стилиян Вътев е Председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на Обединена българска банка АД. Роден е в София през 1956 г. Завършва столичния техникум "Вилхелм Пик“ (сега „Хенри Форд“) със специалност "Ядрена енергетика". Притежава магистърска степен по „Финанси и  кредит“ в тогавашния  ВИИ "Карл Маркс" (сега УНСС) през 1981 г. Веднага след завършването постъпва по разпределение в БНБ, където работи през следващите 11 години, заемайки различни позиции.

През 1991 г. е назначен за Началник управление „Международни финансови институции“. Взема активно участие в проекта на Световната банка за  преструктурирането на българската банкова система. В началото на 1993 г. се присъединява към ръководния екип на новосъздадената Обединена българска банка, първоначално като  директор на отдел "Капиталови пазари", а в края на същата година  е назначен за изпълнителен директор и член на Съвета на директорите. През следващите няколко години ръководи съвместния проект с ЕБВР за институционалното укрепване на ОББ и подготовката й за приватизация. След приватизацията на Банката с водещ инвеститор ЕБВР през 1997 г.  поема поста на Главен изпълнителен директор.

Стилиян Вътев има специализации по банково дело в Швейцария, Англия и Япония. Женен с 2 деца и един внук.

Г-н Вътев, нетният лихвен доход на банките продължава да намалява, кога тази тенденция може да спре?

- Нетният лихвен доход на банките намалява по две причини. От една страна има абсолютно намаление на приходите от лихви от необслужваните кредити, а от друга видима е тенденцията на свиване на лихвените маржове. Второто е напълно естествен процес, където основната причина е свитият кредитен пазар,  конкуренцията и все още ограниченият достъп до по-евтино външно финансиране.

Маржовете ще продължават да се свиват заради по-бързия темп на намаление на лихвите по кредитите в сравнение с тези на депозитите. Не мога да прогнозирам  къде ще е равновесното им ниво, много ще зависи от пазара, конкуренцията и разбира се, от относителната вътрешна ефективност на банките.  До голяма степен тези тенденции ще зависят и ще определят от състоянието на международните парични пазари, при уговорката на тяхното скорошно нормализиране.

Продължава ли тенденцията на спад на лихвите по депозитите и какви лихви по 1-годишните депозити в лв. може да очакваме след година?

- Продължава да, макар и със значително по-забавено темпо, отколкото лихвите по кредитите. Това е безспорен факт и аз отново ще попитам – кои точно лихви са високи – тези по кредитите ли или по депозитите. И друг път публично съм го казвал – в най-трудно положение са най-вече хората, които не могат да плащат взети кредити и при нулеви лихви, иначе отдавна да са постигнали някакво разумно споразумение с банката.

А иначе упреците срещу  високите лихви идва от лица, които или нямат кредити, или ако имат, нямат никакво намерение да ги връщат. Мисля, че е крайно време рефренът за високите лихви в българската банкова система да утихне или най-малкото да не се използва неоснователно за нездрави публични изяви и меркантилни цели. Все пак банковият кредит не е стока от първа необходимост, така че всеки може да прецени съобразно нуждите и възможностите дали да тегли кредит или не.

Със сигурност може да очаквате средно намаление на лихвите по депозитите една година напред не по-малко от 50 базисни точки или половин процентен пункт.

Банковата система като че ли намери печеливша ниша, а именно поскъпващите ДЦК дадоха на банките една печалба, която е добре дошла в настоящия момент. На колко оценявате ефекта за ОББ от поскъпващите български ДЦК в периода от 1 юли насам и време ли е да се слиза от кораба на ДЦК?

- По дефиниция за класическа търговска банка, каквито са повечето български банки, инвестициите в ценни книжа са инструмент за управление на ликвидността, а не за генериране на печалби. Основните критерии при взимане на решение за такъв тип инвестиции са качеството на книжата, т. е. техния рисков профил, степента на тяхната ликвидност на пазара, т. е. за колко време могат да се продадат при необходимост, и разбира се – тяхната текуща доходност.

Във вашия въпрос се крие още един критерий – ценовата волатилност, който не е от първостепенна важност за шефовете на Трежъри отделите, когато взимат споменатите инвестиционни решения. С други думи никоя универсална банка не инвестира в ценни книжа, за да генерира печалби от покачване на цените, или най-малкото има силно консервативни лимити за т. н. пазарен риск, който включва и ценовия риск. Голяма част от българските банки управляват ликвидността си чрез инвестиции в български ценни книжа главно поради факта, че те най-много отговарят на споменатите по-горе критерии за инвестиции в момента.

За съжаление, търсенето на такива книжа е огромно, а предлагането далеч недостатъчно. Това е и основният фактор за  поскъпването на нашите книжа през последните месеци. Споменатата от вас печалба за банките е факт, но тя е все още счетоводна. За да стане реална съответната банка трябва да ги продаде на пазара, което пък зависи от много и други фактори, често пъти противоположни, които няма да коментирам.

Ето, вижте поради политическата криза в момента българските книжа поевтиняха с 15-20 базисни точки само за няколко дни. Все пак да не забравяме, че основната дейност на банките е да кредитират реалната икономика, а не се качват на „кораба“ на публичните финанси. Моментът, при който банките предпочитат да инвестират парите си в държавен дълг, а не в кредити, се нарича на английски „crowding out“ и е типичен за кризисни икономики и висока инфлация, каквато беше ситуацията у нас преди доста години. Дано отново не стигнем дотам.

Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 3 rate down comment 5
kalendar
преди 11 години
и знаеш ли-за капацитет не даваш никакви аргументи защо и как, а говориш за себе си. Позволи ми да се усъмня-ако имаш проблем в броя часове работа, които работиш-смени си работата. Щом си такъв капацитет, надали ще ти е такъв проблем. Обърни внимание на въпроса на който се налага да отговарям на инвеститорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 11 години
като се замисля-има и друг начин-да си намериш платежоспособен съкредитоискател, като предполагам, че в тоя случай ще трябва да му отлюспиш солиден % собственост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 11 години
Ами грешно си мислел-обикновено стартовото производство се финансира по проекти, често пъти с банково участие. По-долу съм описал. А преди 2007г. беше възможно(дали е било правилно го остави настрана-говоря дали е било възможно), да влезеш в банката, гол като пушка с относително добър проект и да усвоиш до 200 000 лв. при лихва под 10%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 5
kalendar
преди 11 години
ми браво на шефа ти:) аз си работя по 20 и за това имам време да пиша тук. Ти работиш по 80 и пак имаш същото време-не знам кой е по-ефективен:) Освен това-аз като работя 20 нямам време за инвестора.А ще ти кажа така-аз от...да кажем 5 се доказвам в Бг и за мен лично тук е по трудно от колкото навън:) Но си прав-до тук усвоените пари не са 10 мил.(към днешна дата), ама работя по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 11 rate down comment 3
melon
преди 11 години
Е крайно време е наистина лихвите да станат ниски, не е рефрен, че са високи, факт е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 11 години
Щом работиш по 20 часа календар, а и искаш да ги намаляваш нямам какво да кажа повече. Аз лично не познавам такива хора. Шефа ми бачка 100 +. А що се касае за капацитета- да имам се за такъв и не се срамувам. над 10 г. се доказвам в чужбина и то сам. Няма кой да ме подпира. 10 млн. са както малко така и много пари. Всичко е ралативно. В едно съм сигурен обаче-ти никога не си инвестирал 10 млн. Ако го беше правил просто няма начин да говориш така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 3
ogito
преди 11 години
С дефиси (къси тирета) са показани възможностите за сричкопренасяне.ед.ч. де-билнепълен член де-би-лапълен член де-би-лътмн.ч. де-би-личленувано де-би-ли-тебройна форма де-би-лизвателна форма де-би-ле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
сега ти ми се изкара авторитета. Ами...не знам какво да ти кажа тогава. Аз работя нещо подобно, но съм се докарал работните ми часове да са около 20 на седмица. И ти казвам така-за да ги докарам до към 10 на седмица, ми трябват по-ниски лихви(ама чувствително). Защото основният ми проблем е-набиране на средства, а не инвестирането им. Като отида при Бг инвеститор и си говорим за нещо с 8-9% възвращаемост срещам винаги, ама винаги следният въпрос-"защо да не си вложа парите в банката с подобна възвращаемост, но според мен с по-малък риск"...та се налага основно с чужденци да работя. И да се върнем на темата-как, след като работиш това, смяташ 10 мил. за голяма инвестиция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
Подкрепям!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
Тази теория календар, за която говориш, аз я работя. Прилагам я демек по цял ден, минимум 5 дни в седмицата за около 70-80 часа на седмица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още