IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха забрана за строеж на територии с дюни*

Промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие ограничават поставянето на преместваеми обекти в зони А и Б

14:29 | 28.02.13 г. 2
Депутатите приеха забрана за строеж на територии с дюни*

В едно от последните си заседания народните представители от 41-то Народно събрание приеха абсолютна забрана за строителство на всички територии в зона А и зона Б на Черноморското крайбрежие, в които има дюни, предаде агенция „Фокус“. Промяната е записана в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, който минава на второ четене в парламента.

Забраната за строителство върху дюни има три изключения - при обекти от национално значение, обекти, свързани с националната сигурност и обекти от техническата инфраструктура, обясни председателят на парламентарната комисия по регионална политика Любен Татарски в кулуарите на праламента.

Той допълни още, че промените не са съществени, но дали един обект от Черноморското крайбрежие е дюна или не, т.е. защитена зона, ще бъде определено със съответното решение на Министерство на околната среда и водите, с отразяване в специализираните карти и кадастъра. "Ние изрично сложихме срокове за изпълнението на тези дейности", обясни още Татарски.  

Променя се и параметрите, свързани с плътността на застрояване - тя намалява от 20% на 10%. Височината на сградите трябва да бъде до 6 метра, а не както е сега - до 7,5 метра

Текстовете ограничават и поставянето на преместваеми обекти в зони А и Б, както и регламентират дейностите по финансиране и контрол на договорите за наем. Ще бъде въведена и облекчена процедура за предоставяне на концесии за морските плажове.

В текстовете още е записана и гаранция за свободен и безплатен пешеходен достъп до плажовете. Площите за свободно плажуване трябва да са включени в активната част на плажа.

Активната плажна площ за свободно разполагане на плажни принадлежности от страна на посетителите е равностойна като достъп до морето със зоните с разположени от концесионера или наемателя плажни чадъри и шезлонги, които той предоставя възмездно на посетителите на морския плаж, е записано още в промените. 

Гласуваните промени в Закона за Черноморското крайбрежие повтарят стари, нeсработили забрани. Те не са решение и нямат да прекратят стихийното застрояване на Черноморието, коментират от коалицията "За да остане природа в България".

От организацията подчертават, че са приети и три изключения, с които се разрешава строителство върху дюни - на обекти от национално значение, обекти на техническата инфраструктура и специални обекти, свързани с отбраната, което досега не беше разрешено.

Природозащитниците настояват за налагането на мораториум върху промяната на предназначението на горски и поземлен фонд и върху издаването на строителни разрешения в зоните от екологичната мрежа Натура 2000 по Черноморското крайбрежие до изработване на цялостна визия за развитие на крайбрежието.

Организацията иска също така да се даде право на гражданите да атакуват в съда градоустройствени планове, планове за застрояване и строителни разрешителни, прекратяване на всички процедури  за придобиване на държавни имоти  в защитени зони от мрежата Натура 2000, обявяване със заповеди на екоминистъра на 19-те защитени зони по Черноморието, разваляне на сделките с държавни земи, върху които има дюни, и отразяване на дюните в кадастралните карти.

* Актуализирано към 17.30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
kokotom
преди 11 години
Отново лобистка поправка в закона . Но всички ще плащат за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Който купува парцели до морето да гледа да не са в зона А и Б, или да са на поне 2100м от морето! В зона А и Б е мазало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още