IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрю Мейсън напуска Groupon

Основателят бе принуден да напусне след поредните слаби резултати

08:54 | 01.03.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мейсън напуска създадената от самия него компания. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мейсън напуска създадената от самия него компания. Снимка: Ройтерс

След един от най-черните дни в историята на Groupon създателят и главен изпълнителен директор на портала за сделки Андрю Мейсън трябва да си тръгне. "Аз бях уволнен днес", написа той в четвъртък вечерта до своя екип. По-рано акцията на компанията се срина с 24%, защото желанието за подобни сделки у потребителите се е изпарило, а загубите нарастват скоростно, пише Bloomberg.

Groupon вече търси своя нов главен изпълнителен директор, обяви компанията. Преходни директори ще са съоснователят и член на борда на Ерик Лефковски и неговият заместник Тед Леонсис. "Искам да благодаря на Андрю за лидерските му умения, креативността му и голямата му лоялност към Groupon", каза Лефковски.

Оставката не е изненадваща, поне не за самия Мейсън, който в последните месеци бе подканян от критиците си да напусне. Те подлагаха на съмнение способността му да ръководи подобна голяма компания. Groupon не успя да подведе финансите си под контрол и разочарова инвеститорите със слаби финансови резултати.

"Като главен изпълнителен директор, аз съм отговорен", написа Мейсън до своя екип в иронично, но внимателно писмо, което бе публикувано и от американските медии. "Вие постигате невероятни неща с Groupon и заслужавате външният свят да ви даде втори шанс", продължи Мейсън. Той вече нямало да бъде пречка за това. "Време е Groupon да се отърве от обществения протест“. Затова Мейсън щял да си вземе почивка.

След обявяването на уволнението акцията скочи в следборсовата търговия с 5 на сто до 4,73 долара. Но това все още е далеч от 20 долара, колкото струваше акцията по време на първичното публично предлагане през ноември 2011 г. По това време Groupon все още считаше за пионер на пода на борсата за други интернет компании, особено за Facebook.

Славата на Groupon обаче повехна бързо. Компанията шокира анализаторите преди дни с очакването си, че в най-лошия случай през текущото тримесечие може да запише спад на приходите и потребителите. Досега Groupon растеше бързо и към края на годината имаше 41 млн. потребители.  

От силно аплодираното IPO през ноември 2011 г. акциите на интернет компанията са се обезценили общо със 75%, припомня Wall Street Journal. 

От началото на 2012 г. американската компания не успява да отчете печалба и изпитва трудности в насърчаването на приходите си.

В опит да насърчи продажбите през ноември компанията назначи нов оперативен директор. От Кал Раман, бивш мениджър на EBay Inc., се очаква да насърчи растежа в задграничните операции на интернет компанията за групово пазаруване. Заради познанията му за глобалните продажби и операции от Раман се очаква да помогне на компанията да расте на пазарите извън САЩ, където продажбите са намалели в последното тримесечие, коментира Самеет Синха, анализатор в B. Riley & Co. в Сан Франциско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
aikmana
преди 11 години
"Мейсън напуска създадената от себе си компания." В смисъл, че компанията се е създала сам самичка? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още