IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София получава над 192 млн. лева за втората фаза на завода за отпадъци

Цялостната системата за управление на отпадъците на София е най-големият проект по ОП "Околна среда"

14:51 | 06.03.13 г. 2
<p>
	Йорданка Фандъкова (вляво) и Нона Караджова подписаха договора за втората фаза на завода за отпадъци. Снимка: БТА</p>

Йорданка Фандъкова (вляво) и Нона Караджова подписаха договора за втората фаза на завода за отпадъци. Снимка: БТА

Министърът на околната среда и водите в оставка Нона Караджова и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова подписаха споразумението за втората фаза на системата за третиране на битови отпадъци, съобщи агенция "Фокус".

На този етап от цялостната система вече са изградени пътища, водопроводи, електропроводи, площадки, депо за отпадъци и съпътстващата инфраструктура. За втората фаза се предвижда изграждане на съоръжение за рециклиране на метал, пластмаса и хартия, както и за оползотворяване на биологични отпадъци. Стойността на този проект е 192,6 млн. лева и се финансира от ОП "Околна среда".

Цялостната Интегрираната система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столичната община е на обща стойност 360 млн. лв., от които близо 300 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ, осигурена от Европейския фонд за регионално развитие и от Националния бюджет. Това е най-големият проект по оперативна програма „Околна среда”, напомнят от МОСВ.

Заводът ще може да произвежда още и гориво, което да се използва в горивни инсталации, включително за оптимизация на работата на "Топлофикация - София", за която в момента се извършват предпроектни проучвания с цел определяне на необходимите инвестиции.

Реализацията на проекта ще спести на Столичната община 150 млн. лева за 20 години. Ще бъде удължен и животът на депото, защото 3/4 от отпадъците ще бъдат повторно оползотворявани. 

Първата фаза на проекта беше одобрена през юли 2011 г. и е в процес на изпълнение. В нея е включено изграждането на депо за неопасни отпадъци, инсталация за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци, както и изграждането на съпътстващата инфраструктура, обслужваща тези обекти (водоснабдяване, пътища и електрозахранване).

Депото за отпадъци в местността Садината беше открито на 13 ноември 2012 г. от директора на генерална дирекция “Регионална политика” в Европейската комисия Валтер Дефа. Компостиращите инсталации в Хан Богров са в процес на изграждане и се очаква да бъдат готови тази година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Miglena Ivanova
преди 11 години
А дано доживеем да я видим реализирана ;) Само да не се окаже, че има и десета фаза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Веско
преди 11 години
Aма имало и втора фаза ли? Щото аз за тоз завод слушам от малък, а то било само първата фаза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още