IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият исторически връх на Dow Jones – таван или отправна точка?

През шестте месеца след достигането на нов рекорд потокът на капитали към фондовите пазари обикновено се утроява

15:57 | 06.03.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фондовата борса в Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Бяха необходими повече от 5 години, за да успее Dow Jones Industrial Average най-сетне да затвори на нови рекордни нива във вторник, пише MarketWatch. Според някои анализатори пазарът все още има накъде да расте. Тяхната теза е, че бичият пазар е „прехвърлил стената на страха“.

Несигурността около щатския бюджет, наред с някои други страхове, все пак остават в фокуса на инвеститорите. 

Съществуват и определени опасения, че веднъж след като Федералният резерв (Фед) реши да прекрати извънредната си програма за вливане на ликвидност, която съпътстваше донеслия 118% ръст бичи пазар от март 2009 г. до сега, акциите ще изгубят един от основните фактори за доброто си представяне.

Във вторник Dow Jones се повиши с 0,89% и затвори на 14 254 пункта, след като по-рано през сесията докосна 14 286 на фона на оптимистичните данни за активизиране на сектора на услугите. Предишното рекордно ниво на затваряне, достигнато на 9 октомври 2007 г., беше 14 165, а рекордна дневна стойност – 14 198 пункта на 11 октомври 2007 г.

Така че как трябва да реагираме сега, когато отново сме на исторически нива?

Според някои анализатори новите рекордни равнища ще доведат до бум на инвестиционната активност, тъй като всички ще поискат да се включат в ралито.

През 6-те месеца след достигането на нов рекорд потокът на капитали към фондовите пазари обикновено се утроява в сравнение с 6-те месеца преди това, разкрива изследване на Wall Street Journal. Ето защо инвеститорите трябва да имат предвид, че пазарна корекция не е изключена в обозримо бъдеще.

Корекция от 5% до 10%, базирана на средните пазарни стойности, е необходима от доста време, казва Бил Стоун, главен инвестиционен стратег на PNC Asset Management Group. В същото време оценките на база печалба на акциите остават под 10-годишните си средни стойности, така че инвеститорите е добре да погледнат отвъд предстоящата корекция и в дългосрочен план.

Новите рекордни стойности вероятно ще бъдат подкрепени и от друга добра новина – нарастването на нетната стойност на пазара на недвижими имоти в САЩ до нива над тези преди финансовата криза

Данните за третото тримесечие на 2012 г. разкриват, че нетната стойност на жилищния пазар в САЩ е нараснала с 1,72 трлн. долара или 2,7% до 64,8 трлн. долара – едва 1,5% под рекордните 65,8 трлн. долара, достигнати през 2007 г.

Пазарната експанзия предполага, че рекордните стойности на индексите се дължат на доверието на инвеститорите в макроикономическото възстановяване на страната, а не само на програмата за изкупуване на облигации на Фед.

Друг фактор, който подкрепя пазарите, е растежът на корпоративните печалби, допълва Стоун. „Въпреки че икономиката беше анемична, компаниите постигнаха феноменален успех при генерирането на печалби“, допълва той.

През март 2009 г., когато  S&P 500 се търгуваше при около 700 пункта, средната печалба за акция на компаниите от индекса беше 43 долара. Сега тя е 98 долара, а нарастването от 128% съвпада с нарастването на S&P 500 – корелация, която е твърде очевидна, за да бъде пропусната“, казва Дан Грийнхаус, глобален стратег на BTIG.

„Предполагаме, че не става въпрос единствено за операциите на Фед“, допълва Грийнхаус.

Въпреки че Dow Jones достигна исторически стойности, S&P 500 все още е с около 1,6% под нивото си на затваряне от 9 октомври 2007 г., когато приключи сесията на 1565 пункта.

За разлика от S&P 500 и Nasdaq Composite, Dow все пак е ограничен до шепа корпорации, така че представителността на „новите рекордни нива е малко спорна“, казва Николас Колас, главен пазарен стратег на ConvergEx.

Може дори да се спори за това, дали Dow е достигнал нов рекорд, като се вземе под внимание инфлацията. 14 165 пункта през 2007 г. всъщност означават 15 732 пункта днес, или с около 10% над сегашните нива.

Всъщност 10-те най-силно представящи се сини чипове са генерирали 57% от спечелените от Dow Jones над 1000 пункта от началото на годината, допълва Колас.

Десетте водещи компании от индекса са IBM Corp., Chevron Corp. , 3M Co., McDonald’s Corp., Caterpillar Inc., United Technologies Corp., ExxonMobil Corp., Traveler’s Cos., Boeing Co. и Procter & Gamble Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Независимо колко се печата, все идва един момент, в който посоката се обръща. Това на Уол Стрийт го знаят прекрасно. Големият проблем на печатането в такива размери е,че задължително се стига до балон. 2000 беше дотком-ът. 2007 беше имотен. Сега ще е балон на акциите. И за слепци е видно,че ръстът на индексите не следва реалната икономика. Няма никакво обяснение как Дау е стабилно над 14 000 , а безработицата е над 7%, при това с реална инфлация от около 5-7%, която, разбира се се крие.Когато този балон се спука / не АКО, а КОГАТО/, тогава,за съжаление Америка ще изпадне в доста,меко казано деликатно състояние.Защото ФЕД няма да е спрял печатницитеИ защото те и сега вече не дават желания резултат.Но споко, вероятно преди това ще видиме спукване на имотния балон в Китай.Те тва ще е забавление:):):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
zdravko1
преди 11 години
Докато се печата, движението ще е нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 11 години
Залагам доста под твоето, 1-2к под 14к!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
meto76
преди 11 години
Следващата цел е 15 000 и 16 000, които ще бъдат достигнати до края на тази година!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 11 години
Я виж как добре си върви печатането и как добре подкрепя фин. сектор, кой му пука за реалния - важното дау на исторически връх вече кризата замина и това е хахаххаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
forbes
преди 11 години
Може ли да означава това нов бум? Според мен 5 години са твърде малък период за да се забравят огромните загуби през 2008 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още