IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уроците от Германия

Днес Германия има балансиран бюджет, докато повечето страни от еврозоната имат дефицити, които са по-високи от германския преди 10 години

09:03 | 22.03.13 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Берлин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Берлин. Снимка: Ройтерс

Преди 10 години Германия се приемаше за болния човек на Европа. Страната беше в рецесия, докато Европа се възстановяваше – германската безработицата беше по-висока от средната за еврозоната, а правителството в Берлин нарушаваше европейските правила за бюджетна дисциплина като си позволяваше високи дефицити на фона на локална финансова криза.

Десетилетие по-късно Германия вече е модел за подражание. Имаме ли обаче основание за подобна оценка, пита Даниел Грос, директор на базирания в Брюксел Център за европейски политически изследвания, в коментар за ProjectSyndicate.

За да преценим дали германският модел трябва да се приложи и в други страни от еврозоната, трябва да правим разлика между това, което правителствата могат да направят и отговорността падаща върху бизнеса, профсъюзите и обществото като цяло.

Единствената област, в която правителствата определено има какво да направят, са публичните финанси. През 2003 г. Германия имаше фискален дефицит от близо 4% от брутния вътрешен продукт (БВП) – вероятно не толкова висок, колкото дефицитите, които наблюдаваме през последните години в много европейски страни – но все пак по-висок от средния за Европа в онези дни.

Днес Германия има балансиран бюджет, докато повечето страни от еврозоната имат дефицити, които са по-високи от германския преди 10 години.

Промяната в германските публични финанси беше извършена главно чрез понижаване на разходите. През 2003 г. общите правителствени разходи възлизаха на 48,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, което беше над средното за еврозоната. През следващите 5 години обаче тези разходи бяха понижени с 5 процентни пункта.

Като резултат в навечерието на Голямата рецесия, която започна през 2008 г., Германия имаше едни от най-ниските разходи като процент от БВП в Европа.

Правителството обаче не можеше да направи много за основния проблем на Германия – липсата на конкурентоспособност. Днес е трудно да си представим това, но през първите години след въвеждането на еврото германската икономика се считаше за неконкурентоспособна заради високите заплати.

След въвеждането на еврото редица наблюдатели се опасяваха, че проблемът с конкурентоспособността в Германия няма да може да бъде решен, тъй като правителството вече няма да е в състояние да задържа поскъпването на валутата.

Както добре знаем сега Германия отново е конкурентоспособна – дори твърде конкурентоспособна, според някои – благодарение на комбинация от по-ниски заплати и структурни реформи за повишаване на производителността. Всъщност този анализ е само частично верен.

Последна актуализация: 15:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
Е ти искаш великия многознайко - негово превъзходителство българина да си признае че е не конкурентен на собствения си пазар . Как да стане това ? Как да си признае че няма креативност , хъс и амбиция ? По лесно е с девалвацията :):):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
"принадената му стойност изтича" - грешка в бързането :) исках да кажа, че принадената стойност не е за нашата икономика. Не че и търговията не генерира принадена стойност, но и тя отива в чужди фирми, щото сме много отворени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
Айкмана, ВАЖНО е какво внасяме защото принадената му стойност изтича, а най-маловажното е какво произвеждаме за износ при положение, че вътрешният пазар е блокирал и трябва спешна политика за оцеляването ни (ако вече не е късно). И ако все пак може да се направи нещо, то е в разрез с всичко което си мислиш за вярно и с членството ни в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 22 rate down comment 2
aikmana
преди 11 години
И разберете най-накрая, че не е важно какво ВНАСЯМЕ а какво ПРОИЗВЕЖДАМЕ и ИЗНАСЯМЕ. Коя "велика сила" ни се меси да не произвеждаме нищо интересно, качествено и конкурентно?Коя "световна конспирация" пречи нашите университети да произвеждат IT специалисти вместо социолози, икономисти и други крайно ненужни "кадри"? Еми произвеждайте хубави домати и ги продавайте бе хора - кой ви се бърка? Земя ли няма, свободен европейски пазар ли няма, какво ли? Има страхотни малки и по-големи фирми а и отделни хора в България, които правят/произвеждат/мислят/продават страхотни конвертируеми стоки и услуги. Проблемът е че са толкова малко, че няма как да обърнат общата инерция на нищоправенето, мрънкането и отчайващата незаинтересованост.Успехът и хубавите домати искат много зор а на нас - все друг да ни е виновен...Айде със здраве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 1
aikmana
преди 11 години
Системи, в които всички са еднакво богати(бедни) и доволни(нещастни) вече са пробвани неуспешно няколко пъти както всички знаем.Единствената актуална и работеща система (която наричаш дискриминираща) е тази, в която всеки сам решава колко иска от живота. Ако искаш хубави домати просто ще трябва да се напъваш доста повече от средното около теб (важи на всяко място по света). Огромната част от хората си мислят, че хубавите и скъпи домати им се полагат по подразбиране. Всъщност по подразбиране не ни се полага нищо и това важи в още по-голяма сила за бедни държави като нашата. Хайде вече да престанем да се заблуждаваме, че някаква велика конспирация или "система" нещо иска да ни направи. Всъщност на никой изобщо не му пука за нас и за това какви домати ядем - като сме бедни (като общ стандарт - ) ще ни продават евтини ***, а ако сме по-богати - сами ще си внасяме по-качествените храни и стоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
И следва въпросът, какъв процент от американците могат да купят нещо от Холфуудс, и колко пазарят домати от Алди. Жестока дискриминация по целия свят! После,защо американците са дебели и болни.Хората, които обслужват системата, дето ги наричаме успешни и са доволни от себе си, не съзнават, че те самите са подтисници, защото ако те не поддържат системата тя ще рухне. Но системата е хитра и ни се пълнят главите по ТВ, как еди кой си е успял. Кои успяват? Които не пречат на системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Изключително тъжна статистика, но това е част от чадърната политика на СБ и МВФ да получим заем, срещу отваряне на пазарите. Затова трябва да се освободим от тези финансови поробители. Как да стане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 1
prectical
преди 11 години
Кажи ми,възможно ли е домати да издържат по шандовете цял месец,ако не са тъпкани с разни химикали.Великобритания се опитва да лобира за ГМО,за да могът нейните фирми да пройзвеждат евтини *** за банановите републики като нас.Не си ли се замислял ,че по този начин се подбива цената и нашите зеленчуко производители немогат да раелизират продукцята си.Трябва да се тропне по масата и да се въведе както във Франция проктеционистична политика.Всички супермаркети да са длъжни да изкупуват българската продукция,който не го направи и ни пробутва скапан евтинджок - глоби от по над 100 000. Хайде стига са ни точили, видяхме че в ЕС сме никой и ни приеха само заради евтиня пазар на техните скапани ГМО ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
aikmana
преди 11 години
"Вместо да си отглеждаме качествени домати и краставици,ние внасяме турските и испанските инжектирани с тонове химикали." Ако не си ходил в Испания и Турция да ти кажа, че доматите не само, че са качествени ами направо са си перфектни. Пробвай една семпла салатка от 5 вида домати в някъде в Барселона например...САЩ са богата държава но и там има домати по 2 долара за 5 кила в COSCO и за 12 долара килото в Wholefood. Това, че тук се внася предимно най-евтиния *** от цял свят е проблем на нашата си собствена обща мизерия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
aikmana
преди 11 години
"Надали Германия щеше да е аут от кризата,ако всяка една държава защитаваше националният си интерес и не се допускат толкова лесно чуждите стоки.Ето поради тази причина бедни страни като България никога няма да се развиват." Немските стоки (различни от домати и краставици) се предпочитат най-често просто защото са по-добри. BMW-тата се харчат като топъл хляб в цял свят независимо от цената им, курса на еврото и националния интерес на отделните държави. "Ние сме само един пазар от 7 милиона души потребявашти европейски ГМО ***."На европейския пазар (включително България) няма само ГМО. Стига с тези манипулации, че световна конспирация цели да ни умори като ни залива с ГМО. Въпрос на избор а също и на възможности. Ако имахме по-висок стандарт просто щяхме да внасяме повече по-скъпи и съответно по-качествени храни. А това, че сме бедни не е цел на по-развитите държави а *** и тъжен факт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още