IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червена светлина за договор с мобилния оператор по телефона

Рекламите вече няма да са по-шумни от предаването, в което се излъчват, се казва още в променения Закон за защита на потребителите

15:22 | 07.03.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Червена светлина за договор с мобилния оператор по телефона

Мобилните оператори вече няма да могат да подновяват договорите с абонатите си само чрез телефонно обаждане. Това реши окончателно парламентът с промените на второ четене в Закона за защита на потребителите, съобщи БТА.

В бъдеще, за да влезе в сила един договор, е нужно да има писмено съгласие от потребителя. При сключване на договор от разстояние по телефона, той ще влезе в сила и потребителят ще се обвърже с предложението от деня, в който доставчикът е получил съгласието му в писмена форма, приеха депутатите. При липсата на писмен договор той автоматично се превръща в безсрочен, който може да бъде прекратен с едномесечно предизвестие, без потребителят да дължи неустойка за това.

От 1 000 до 3 000 лева ще бъде глобата на лице, което възпрепятства правото на потребител да се откаже от сключен договор от разстояние, приеха още депутатите.

С промените бяха ограничени и действията на кабелните оператори, които по всяко време заменяха едни канали с други в пакета си с програми. Решено бе потребителите да имат право да прекратят договора си с кабелен оператор, ако настъпи промяна в пакета, за който са се договорили. При отпадане на телевизионна програма потребителят ще може да прекрати договора, без да дължи обезщетение или неустойка, когато отправи едномесечно писмено предизвестие за това.

Звукът на телевизионните реклами вече ще е по-нисък или ще бъде същият с нивото на предаването, в което се излъчват те, приеха още депутатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още