IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин, Амстердам и Виена подкрепиха Лондон в кампанията срещу емигрантите

Мерките са насочени срещу българите и румънците, за които се предполага, че ще наводнят ЕС с единствената цел да получават помощи, коментира дипломат

17:53 | 08.03.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Оксфорд стрийт, Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Оксфорд стрийт, Лондон. Снимка: Ройтерс

Министрите на вътрешните работи на Германия, Холандия, Австрия и Великобритания искат да спрат така наречения „туризъм за социални помощи“ - практика, при която граждани на Европейския съюз (ЕС) се възползват от социалните системи на по-богати страни от общността, съобщава EUobserver.

В четвъртък четиримата министри заявиха, че ще представят проблема в официален документ, така че да може да бъде обсъден на срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните от ЕС през юни.

„За момента това е инициатива на тези четири правителства, но ще видим какво ще се случи през следващите няколко седмици и месеци“, коментира европейски дипломат, запознат с дискусиите.

Той изтъква, че мерките са насочени срещу българите и румънците, за които се предполага, че ще пристигнат с хиляди в страните от Западна Европа с единствената цел да получават помощи.

„Пристигат, след няколко седмици заявяват, че доходите им не са достатъчни и искат социални помощи“, отбелязва европейският дипломат.

Той назова половин дузина германски градове като Манхайм, Дюселдорф, Берлин и Мюнхен, на които „се налага да се справят със стотици подобни случаи“.

„Нашият аргумент е, че трябва да признаем, че проблемът съществува и че е необходим дебат за това как той да бъде решен“, изтъква дипломатът, допълвайки, че министрите са обсъдили две възможни идеи за овладяване на ситуацията.

Едната възможност е да бъде решен проблемът с мизерията във въпросните страни, а другата е да се реши какво да се прави с хората, които настоятелно се опитват да получат социални помощи, без обаче да бъдат нарушавани основните свободи в Европейския съюз (ЕС).

От своя страна Европейската комисия (ЕК) подчертава, че досега никоя страна член на ЕС не е представила каквото и да е доказателство, че чужди граждани умишлено обикалят Съюза в търсене на най-примамливите предложения за социални помощи.

„Няма страна в ЕС, включително Великобритания, която де е успяла да представи каквото и да било доказателство, че съществува така нареченият „туризъм за социални помощи“, коментира Джонатан Тод, говорител на европейския комисар по заетостта.

Тод изтъква, че чужденците, работещи във Великобритания, използват „значително по-малко помощи“ от „работещите британци“.

Комисията изтъква, че съществуващото европейско законодателство не позволява подобна практика и подчертава, че гражданите на ЕС могат да се ползват от социални помощи единствено, ако са уседнали в съответната страна.

„Европейската комисия ще гарантира, че всички аспекти на европейското право, свързани с свободното движение на работна сила в общността, се спазват“, допълва Тод.

Дебатът по темата е свързан с факта, че временните ограничения за работа на българи и румънци във Великобритания и още няколко страни изтичат в началото на следващата година.

Миналата есен британският вътрешен министър Тереза Мей заяви, че страната й не е в състояние да „удължи преходните контроли“ без да наруши договорите, подписани с България и Румъния при присъединяването им към Съюза през 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
baba_meca
преди 11 години
Тия пък от EU идват тук с единствената цел да ни грабят. Крайно време е да има ограничения - техните фирми и стоки да си ходят в EU-то...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 0
Ironhorse
преди 11 години
Аааа не така драги ....Като ни приемахте искахте отворен пазар без всякакви пречки за навлизане на Вашите евтини стоки.Сега ако обичате да си вземете нашата "стока" от *** с много права и никакви задължения.Очаквам човешко отношение, никаква дискриминация и успех в интегрирането !Хахахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още