IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предложение на ЕС може да доведе до пълна забрана на порнографията в медиите

Защитници на свободата на словото са притеснени от неясния език на предложението, от възможността за цензура в интернет и от разцвет на незаконната порнография

12:49 | 09.03.13 г. 9
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доклад, който ще бъде гласуван в Европейския парламент на 12 март, може да положи основата за законодателство, забраняващо порнографията във всички медии, включително и в интернет, и евентуално да ограничи гражданските свободи, твърдят защитници на свободата на словото, цитирани от американският вестник Huffington Post.

По-далечната цел на мащабното предложение, внесено от холандския евродепутат от лявото политическо пространство Картика Лиотард, е да бъде стимулирано равенството между половете в ЕС чрез борба на широк фронт с половите стереотипи.

Засега предложението включва „забрана на всички форми на порнография в медиите“, включително в определената от вносителя „дигитална област“. То призовава също за учредяването на регулаторни агенции с „мандат да налагат ефективни санкции върху компании и физически лица, популяризиращи момичетата като сексуални обекти“.

Макар че гласуването на доклада все още да не поражда непосредствени правни последици, ако бъде одобрено, предложението би могло да доведе до промяна в европейското законодателство.

Според британското списание Wired UK шансовете за всеобхватна забрана на порнографията в ЕС са слаби, но въпреки това защитниците на свободното слово са притеснени от неясния език в доклада.

„Дяволът е в подробностите“, написа в своя блог Кристиан Енгстрьом, евродепутат от шведската Пиратска партия. „Макар да съм напълно съгласен, че премахването на остарелите полови стереотипи в ЕС е цел, която си струва, ще гласувам срещу приемането на резолюцията през следващата седмица“, добавя Енгстрьом.

Той твърди, че използването на термина „медии“ е недостатъчно определено в както в предложението, така и в резолюцията от 1997 г., върху която се базира неговият  антипорнографски изказ. Според него по начина, по който е записано, „медии“ може евентуално да включва интернет, социални мрежи, електронни съобщения и снимки, качени от поданиците на 27-те държави-членки на ЕС.

Това обаче не е единственото усложнение. Според специализирания в технологиите американски убесайт CNET ако евентуално бъде преработено в закон, предложението може да разчисти препятствията пред контрола от страна на провайдерите на интернет услуги спрямо техните клиенти.

„Начинът на изразяване предполага, че макар провайдърите на интернет услуги да не могат да бъдат принудени да се придържат към принципите, залегнали в доклада, той им осигурява „полицейски права“ по отношение на техните потребители, подобни на „правилото на 6-те стъпки“ в САЩ, отнасящи се до пиратството в интернет“, посочват от американското онлайн издание.

През февруари предложената от исландски политик забрана за порнографията в интернет бе енергично критикувана от защитниците на свободното слово.

Исландският министър на вътрешните работи Огмундур Йонасон, който разработи проектозакона, заяви, че по-големите социални проблеми, които според него причинява порнографията, надхвърлят опасенията за свободата на изразяване. Печатната порнография и стриптийз клубовете вече са забранени в страната.

През миналата седмица международна група от защитници на свободното слово, активисти и учени публикува отворено писмо до Огмундур, заклеймявайки предложената забрана за онлайн порнографията.

„Исландия е свободна демократична държава, която не би трябвало да служи като ролеви модел за цензура върху интернет“, се подчертава в писмото. В него се предупреждава също, че блокирането на порнографското съдържание в мрежата „може да създаде търсене за незаконната порнографска индустрия, която не подлежи на регулации и почти сигурно е свързана с други незаконни дейности“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Аз подкрепям такава забрана.За изпитващите нужда от порно то е достатъчно лесно достъпно в Интернет. Дори и да се наложат нови забрани и цензура върху съдържание с порнография пак лесно ще може да се получи достъп до такива неща чрез различни хватки.Порното не трябва да се толерира, точно както не се толерират и другите пристрастении и зависимости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
eboyanov
преди 11 години
а дано да го забранят! жалкото е че искат да пропагандират гей стереотипите си - отвратително. тия хомосексуалисти такива комплексари ли са??? жалкото е че и семейните ценности се разрушават а това води и до разделение в обществото. ако аз съм работодател никога няма да дам работа на такива сключили еднополов "брак" промиващи малки дечица!а колкото до тия които смятат жената и мъжа за сексуален обект на вашите прищявки - грешка ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
studioaa
преди 11 години
Днес забраняват порното, а утре какво?? Ще забранят и дишането и ще принудят всички да се сложат въглемери на носа и устата, защото били сме замърсявали въздуха. Колкото по-скоро се разпадне този абсурден съюз толкова по-добре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Хм, че то това ако се гласува нали първо петъчния парламентарен контрол трябва да забранят да се излъчва. Много съм търсил, ама по-голяма порнография и извратеност до сега никъде не съм намерил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
relatively new
преди 11 години
абсолютно съгласен. да забранят извратениите. ОК. но това може само група импотентни еврочиновници да го гласуват. след като оправиха икономиката и всичко е цъфнало се чудят кви глупости да гласуват.. това са напълно нормални потребности. ...или не съм доразбрал и точно холандската крава (те понеже до вчера бяха много праведни) има предвид да се набляга на доминантните жени в порното-да разчупиме стереотипа де
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
deant
преди 11 години
Още една крачка към тоталитарния строй на Барозу. Да му ръкопляскаме другари и другарки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
Тялото
преди 11 години
Да си помисли човек че тия дето внасят такива закони щъркела ги е донесъл. Докараха закони, заради които да не смееш да заговориш колежка, че ще те съди за сексуален тормоз. Сега гледането и показването на секс ще стане незаконно, след някоя друга година и правенето на секс може да стане извън закона. Само изкуствено осеменяване и без чичо доктор да гледа, че е политически коректно. Страх ме хваща след 10-12 години социални експерименти как ще се *** обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
LuckyYou
преди 11 години
Порно индустрията се оценява на милиарди долари. Никой няма да гласува подобно нещо, особено когато се засягат бизнес интересите на голям кръг инвеститори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
ABBA
преди 11 години
Предложение на ЕС може да доведе до пълна забрана на порнографията в медиите.... дай Боже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още