IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Яндекс започва обратното изкупуване на 3,7% от своите акции

Програмата започва веднага след вторичното публично предлагане, в рамките на което акционери в компанията планират продажбата на около 7,38% от акциите ѝ

16:07 | 12.03.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Аркадий Волож пред борсата NASDAQ при първичното публично предлагане на Яндекс през 2011 г. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Аркадий Волож пред борсата NASDAQ при първичното публично предлагане на Яндекс през 2011 г. Снимка: Архив Ройтерс

Бордът на директорите на най-голямата руска интернет компания Яндекс взе решение за стартиране на програмата за обратно изкупуване на до 12 млн. от акциите от клас „А“, което представлява около 3,65% от общия брой на акциите на компанията, се посочва в нейно съобщение, цитирано от РИА Новости.

В съобщението се уточнява, че програмата започва веднага след вторичното публично предлагане, в рамките на което няколко акционери в Яндекс, включително основателите ѝ Аркадий Волож и Иля Сегалович, планират да продадат около 24,3 млн. акции от клас „А“, което представлява около 7,38% от общия брой на акциите на компанията. Заявки ще се приемат до тази нощ, съобщи пред агенция Прайм източник, близък до участниците в предлагането.

Програмата за обратно изкупуване ще действа най-малко до 14 ноември 2013 г. Ако акционерите в компанията на годишното си събрание отново делегират пълномощия на борда на директорите за обратно изкупуване на акции, програмата може да бъде продължена до март 2014 г., се отбелязва в съобщението.

Обратното изкупуване ще се осъществява чрез сделки, реализирани на свободния пазар през определен период от време. Срокът на действие на програмата и броят на акциите, подлежащи на обратно изкупуване, зависи от редица фактори, включително от пазарните условия, се изтъква в документа.

При затварянето вчера на борсата Nasdaq, където се търгуват акциите на Яндекс, цената им бе 25,03 долара за брой, като за деня е отчетен ръст от 0,44%. Ако тази цена се приеме за базова, Яндекс може да похарчи за обратното изкупуване 300,36 млн. долара.

В края на февруари Волож заяви, че компанията може да предприеме обратно изкупуване на акции, но не и в близко бъдеще.

Към 31 декември 2012 г. Яндекс разполага със средства в брой, депозити и вложения в ценни книжа на стойност 27,2 млрд. рубли (895,3 млн. долара).

Компанията е собственик на най-голямата търсачка на руския пазар, обслужваща около 62% от него, като делът на основния ѝ конкурент Google е около 26%. Броят на търсенията в Яндекс за четвъртото тримесечие на 2012 г. е нараснал с 26%.

Чистата печалба на компанията по американския счетоводен стандарт GAAP е нараснала през 2012 г. с 42% до 8,22 млрд. рубли, а приходите са се увеличили с 44% до 28,767 млрд. рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още