IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е Марин Райков?

Райков влиза в политиката през 1998 г. като заместник на Надежда Михайлова в кабинета на Иван Костов

16:23 | 12.03.13 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марин Райков с бившия президент Георги Първанов през 2003 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марин Райков с бившия президент Георги Първанов през 2003 г. Снимка: Ройтерс

Марин Райков е роден на 17 декември 1960 г. във Вашингтон, САЩ. По това време в българското посолство там работи неговият баща Райко Николов. 


Райко Николов е дългогодишен дипломат от кариерата, един от най-авторитетните български дипломати през 70-те и 80-те години. Работил е като секретар и съветник в дипломатическите ни представителства във Вашингтон, Париж и Прага, като мандатът му включва бурната 1968 г. Бил е посланик в Кувейт, Южен Йемен, Югославия, а особено труден е мандатът му Италия, който е по време на процеса срещу Сергей Антонов (втората половина на 80-те години). 

Марин Райков завършва Международни отношения в Икономическия университет в София. Професионалната му кариера във външното министерство започва през 1987 г. в отдел „Страни от Югоизточна Европа". По време на войната в Босна (1992-1995) Марин Райков е първи секретар в българското посолство в Белград. След изтичането на мандата му работи по направление "Права на човека" и е заместник-постоянен представител на България в Съвета на Европа в Страсбург.

Райков влиза в политиката през 1998 г., когато става заместник на външния министър Надежда Михайлова в кабинета на Иван Костов. Негов основен ресор е балканската политика на България. В периода 2001-2005 г. Райков е посланик във Франция, като съвместява и длъжностите постоянен представител на България в ЮНЕСКО и представител в Постоянния съвет по Франкофонията. През 2009 г. е назначен за заместник-министър на външните работи в правителството на Бойко Борисов. От 2010 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция.

Марин Райков владее френски, английски и руски език. Женен, с две деца.

Още политически новини за България четете в Dnes.bg 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 27 rate down comment 14
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Е намери тогава по-хубав от тоя. И на Марс да идеш, пак няма да намериш човек, който да се хареса на всички. А който иска да си вярва в глобалната конспирация срещу българите, да ходи да гласува за Сидеров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 23
albobo76
преди 11 години
Марин Райков е роден във Вашингтон, САЩ. доколкото знам щатските закони, това автоматично го прави американски гражданин. Той естествено сигурно има двойно гражданство и нашите и щатските закони го позволяват. Господарите пак ни натресоха свой лакей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още