IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъсеску: Влизането на Румъния в еврозоната през 2015 г. вече е нереалистична цел

Преди да влезем в еврозоната, имаме задължението да докараме държавните компании до приемливо ниво на конкурентноспособност, подчертава румънският президент

19:33 | 12.03.13 г. 5
Бъсеску: Влизането на Румъния в еврозоната през 2015 г. вече е нереалистична цел

Румънският президент Траян Бъсеску заяви днес в парламента на страната, че влизането на Румъния в еврозоната през 2015 г. се е превърнало в "нереалистична" цел, но подкрепи присъединяването към общата европейска валута след 3-4 години, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

В реч пред народните представители Бъсеску заяви, че приемането на еврото е задължение, поето от Румъния с Договора по присъединяване, но уточни, че първоначалната цел за присъединяване към еврозоната през 2015 г. е станала "нереалистична". По думите му този срок трябва да бъде променен след обстоен анализ на равнище правителство, парламент и Национална банка.

Бъсеску припомни, че съгласно критериите от Маастрихт бюджетният дефицит трябва да бъде под 3%, и отбеляза, че тази цел вече е постигната. Колебанието на валутния курс трябва да бъде поддържано на ниво плюс/минус 15% и това е друга изпълнена цел, каза румънският президент.

По думите му Румъния е близо и до изпълнение на последните два критерия - лихвите по дългосрочните кредити и равнището на инфлация.

Той подчерта, че дори страната да е изпълнила всички критерии от Маастрихт и да е част от всички споразумения на еврозоната, успехът вътре в еврозоната не може да бъде гарантиран.

"Преди да влезем в еврозоната имаме задължението да докараме държавните компании до приемливо ниво на конкурентноспособност. Затова съвестното и сериозно изпълнение на задълженията, поети в споразумението с ЕС и Международния валутен фонд са от ключово значение", заяви Бъсеску.

Според него въвеждането на частен мениджмънт и приватизация на нерентабилните държавни компании са от съществено значение преди влизането в еврозоната. Президентът призова правителството да деполитизира ръководството на държавните компании, да извърши приватизация, да увеличи производителността им преди страната да се присъедини към общата европейска валута.

Той предупреди, че има тенденция за създаване на Европа на две скорости, която се засилва от икономическата криза и от политическата криза в много държави, които страдат от подобни кризи в момента.

"От ключово значение е да приемем еврото през следващите 3-4 години. Иначе рискуваме следващата ревизия на договорите на Съюза да ни завари недостатъчно интегрирани и да си останем така", предупреди Бъсеску.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Мани, пък и освен това, румънците ПАК преди нас, си пренареждат приоритетите. Очевидно. Коментара за конкурентноспособност на фирми, производство и прочие, без да са нужни поклони пред ЕС, е показателен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Има, но държавата относително тежи повече от колкото у нас. Тук държавата принадлежи отдавна на олигархията. Имат и относително по справедливо разпределяне на БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Абе Румъния как не е фалирала досега без Фин. Борд? Там сигурно няма олигарси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още