IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическият бранш иска връщането на зам.-министър Иво Маринов

Представители на бранша са изпратили писмо до служебния премиер Марин Райков

13:26 | 15.03.13 г.
Туристическият бранш иска връщането на зам.-министър Иво Маринов

Представители на туристическия бранш искат връщането на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Браншът е изпратил писмо до премиера в служебния кабинет Марин Райков с копие до министъра на икономиката, енергетика, и туризма Асен Василев, с което искат връщането на Маринов. Това заяви пред „Фокус“ председателят на Съвета по туризъм в София Витан Иванов.

„Долуподписаните организации настояваме за спешна среща с Вас, г-н Райков, във връзка с исканата и връчена оставка на г-н Иво Маринов – досегашния заместник-министър с ресор „Туризъм” и външна икономическа политика (излъчен от нас, като експерт). Във връзка с приемането на новия Закон за туризма, спешно предстои изготвяне на 14 Наредби, свързани с него. След два месеца се открива летният туристически сезон, а има и ред други текущи проблеми за решаване”, пишат в писмото си от бранша.

Самото писмо е подписано от Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Витан Иванов, председател на Съвета по туризъм - София, Светлана Атанасова - председател на Българска асоциация на туристическите агенции и други организации.

Вчера стана ясно, че Маринов е подал оставка, след като му е била поискана от служебния икономически министър.

Според ръководителя на МИЕТ не е необходимо да има заместник, който да отговаря за туризма. Той обаче коментира, че ресор „Туризъм“ задължително трябва да се запази в икономическото министерство, защото е от малкото отрасли, които се развиват възходящо. Същевременно от пресцентъра на МИЕТ по-късно уточниха, че структурни промени няма да има и постът зам.-министър, който да отговаря пряко за туризма, ще се запази.

Според изчисленията на ресорното министерство приблизително 12% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България се формира от приходите от туризма.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още