IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крадец на данни на потребители на iPad с ефективна присъда

Хакерът Андрю Ауернхаймер ще бъде лишен от свобода за над три години

11:10 | 19.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Андрю Ауернхаймер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Андрю Ауернхаймер. Снимка: Ройтерс

Хакерът и експерт по сигурността Андрю Ауернхаймер, който успя благодарение на уязвимостта на американския мобилен оператор AT&T да открадне 114 000 имейл адреса на потребители на iPad, бе осъден в понеделник на три години и пет месеца затвор. Процесът и присъдата бяха спорни до последния момент, предава Ройтерс.

Известният със своите екстремистки изказвания хакер и активист, който в интернет се изявява под името "WEEV", заедно с хакера Даниел Спитлър, е използват уязвимост в AT&T и с помощта на скрипт е докопал частни имейл адреси, включително на кмета на Ню Йорк и други публични фигури.

Вместо да разкаже веднага на AT&T за дупката в сигурността, той предава списъка на новинарския сайт Gawker.

Още по време на процеса се чуха редица критични гласове, които сравняват делото срещу Ауернхаймер и също осъдения Спитлър с прекомерната санкция за активиста Аарон Суорц, който се самоуби малко преди присъдата си.

Според обвинителния акт преди две години той е използвал компютърната мрежа в Масачузетския технологичен институт (MIT), за да свали от платена база данни почти пет милиона научни статии.

Пред съда Ауернхаймер не намери причина да се извини и каза на пресконференция малко преди произнасянето на присъда, че трябва да влезе в затвора, само защото се занимава с аритметика.

„Интернет е по-голям и всеобхватен от всеки един закон. Много правителства, които са се опитвали да ограничат свободата на интернет, след това са падали“, заяви осъденият хакер пред съда. Освен лишаването от свобода и три години изпитателен срок Ауернхаймер трябва да плати и глоба от 73 000 долара на AT&T.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още