IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Финансовата дисциплина на ГЕРБ е мит

Подобряването на бизнес климата и подкрепата на инвестиционната активност ще намали безработицата, смята бившият финансов министър

10:24 | 20.03.13 г. 20
Орешарски: Финансовата дисциплина на ГЕРБ е мит

Цифрите са достатъчно красноречиви – през 2009 година България имаше 8 млрд. лева резерви и 10 млрд. лева правителствен дълг. Сега фискалният резерв е в размер на 4 млрд. лева, а дългът е 14 млрд. лева. Тази сметка направи бившият финансов министър в кабинета на Сергей Станишев Пламен Орешарски пред БНТ.

Според него тези цифри доказват, че отишлото си правителство не се е държало много дисциплинирано. По думите му средно за четирите години на управлението са били изхарчени над 2 млрд. лева повече от приходите на година.

„Няма грешка, че са изхарчени, ако имаше целеви програми и сега имахме по-ниска безработица и по-голям растеж. Това не е така – изхарчени са безцелно, да се финансират текущи разходи“, допълни още Орешарски.

Бившият финансов министър разкри и част от предизборната програма на БСП. Той смята, че не трябва да бъде променян плоския данък, защото това е едно от малкото преимущества за правенето на бизнес у нас. „Изцяло на бизнеса трябва да се разчита да се правят работни места“, допълни още той и посочи, че трябва да се подобрят условията за правене на бизнес в страната.

Именно чрез подобряването на бизнес климата и насърчаването на инвестиционната активност ще може да се реши проблемът с безработицата, коментира още Пламен Орешарски.

Част от източниците на средствата за повишаването на разходите на бюджета, заложено в програмата на БСП, е подобряването на събирането на данъците, обясни още той. Според него има резерви и посочи за пример акциза на цигарите. По изчисленията на Орешарски там се губят около 40% от приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 0
СКБ
преди 10 години
На всички вече им стана ясно, че олигархията се е закотвила жестоко в управителния съвет на БСП. Време е избирателите на БСП да се преориентират към ПП "Съюз на комунистите в България" - те са единствените комунисти, които не са в Коалиция за България. Българският народ заслужава да живее в едни нормални условия, да има работа, да живее над прага на бедността и мизерията! Заслужава да спрат грабежите от националните богатства - полезни изкопаеми, земи, гори, крайбрежни ивици, както и изключително важните интелигентни хора, които бягат от Родината!http://***.youtube.com/watch?v=ilsyScWVaec
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
SA
преди 11 години
Колко беше заложил в последния си бюджет ръст на БВП Орешарски и колко се оказа в края на годината? От там да почнем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Защо смяташ че са се издънили ГЕРБ !? Няма такова нещо:) След изборите пак ще го обсъдим ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 11 години
И вобще що не погледнеш фактите : по времето на Орешарск се наду балона на Н.И. , така че айде по скромно с хвалбите . Използва част от излъшъка от плати част от външния дълг - спор да няма . , нноооооооооо балона проспа или по скоро се правеше че не го вижда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 11 години
Провери колко е инфлацията 2008 г. и пиши отново :) , а и в сайта на УНСС водят Орешарски доцент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
vzhekoff
преди 11 години
Другарю "theforce", съдейки по нивото на изложените аргументи, разбирам какъв би бил "обстойният" анализ ! Наричайки Ви нула, силно съм Ви надценил, Вие сте по-скоро дълбоко в отрицателната част ! Дерзайте и тичкайте за хонорар при Цецо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 4
vzhekoff
преди 11 години
Втори път се пробутва невярното твърдение, че проф. Орешарски е оставил икономиката да прегрее. Тъкмо наопаки - изплащането на държавните дългове в "тлъстите" години, както и заделянето на огромния резерв са тъкмо антициклична политика ! Факт е, че всички се притеснявахме при идването на БСП на власт да не падне борда. Тъкмо проф. Орешарски има огромна заслуга това да не се случи. Нещо повече, благодарение на огромния резерв и на силно намаления държавен дълг, Дянков успя да се удържи толкова време, въпреки очевидните му грешки и провали, за да се стигне до изгонването му накрая, когато всичко лъсна. Пак казвам, не е прилично разни нули да ругаят и да дават оценки, не и в този форум !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
theforce
преди 11 години
Другарю Жеков, мога да напиша доста обстоен анализ в отговор на тези аргументи, но за съжаление ще бъде абсолютна загуба на време, предвид капацитета на отсрещния "апарат". За да ме разберете правилно:http://***.flickr.com/photos/villagemember/987251565/http://wheresmysammich.com/picture/29237/arguing-on-the-internet/http://***.spicegag.com/arguing-on-the-internet/Със здраве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 11 години
Герб след втората година забуксуваха - така и не можаха да измислят нищо . НО г-н Орешарски просто не е положителен пример . Ако примера беше за професионалист който се е продал на дявола /партиите/ за 30 сребърника / едно депутатско место / да , много е подходящ . Орешарски просто проспа кризата , и не само това - прегряването по неговото време беше видно а той не направи нищо за да му се противопостави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
vzhekoff
преди 11 години
Знаете ли кои били 5-те смъртни врага на комунизма - капитализмът и 4-те годишни времена. Аналогично - кои са 6-те смъртни врага на некадърниците от ГЕРБ - тройната коалиция, международната криза и 4-те годишни времена. Аз биг добавил - и пълната липса на фантазия, изтъркаха се 3.5 г. с едни и същи мантри - то не бяха 60 точки, то не бяха магистрали, то не беше вдигане на ДДС, после сваляне. Криза било - в Германия не бе криза, в Австрия също, нито в прибалтийските държави, нито в Швеция, нито в Чехия... С колко скочи БВП-то на ФРГ, основен наш партньор ? С колко им падна безработицата и държавният дълг ? Криза е в главите на клакьорите. Числата са ясни, последиците са видни ! Разбира се, че един клакьор няма да коментира числата, особено когато не са му изгодни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още