IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК: Няма картел между кината „Арена“ и „Синема Сити“

Двете вериги не съгласуват ценовата си политика, нито условията за излъчване на филм, показа проучването на комисията

11:28 | 21.03.13 г. 1
КЗК: Няма картел между кината „Арена“ и „Синема Сити“

Няма извършено нарушение по Закона за защита на конкуренцията в отношенията между „Кино Арена“ и „Синема Сити“, постанови Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Двете вериги държат над 80% от киносалоните в страната.

Решението е било взето на заседание на регулатора на 13 март и беше публикувано в сайта вчера.

От съобщението става ясно, че КЗК е разгледала казуса след сигнала на Людмил Тодоров – автор и продуцент на филма „Миграцията на паламуда“. По време на премиерата на лентата той коментира, че двете вериги предлагат едни и същи условия за излъчването й. И двете компании са поискали такса от 625 евро без ДДС за извършване на дигитални прожекции и еднакво процентно разпределение на приходите от седмичните излъчвания.

Описаните практики обаче се дължат на наложилата се световна тенденция и представляват обичайна търговска практика, уточняват от регулатора. Проверката е показала, че авторът на филма „Миграцията на паламуда“ е получил обичайните за независим производител условия за разпределение на приходите, които не се различават от договорените за други български филми като „Шменти капели“ или „Мисия Лондон“.

Що се отнася до таксата за изготвяне на дигитално копие (625 евро без ДДС), то тя е световно установен модел за поделяне на разходите по преминаване към по-модерна технология на излъчване. Проверката на КЗК е показала, че таксата при „Синема Сити“ варира в зависимост от договорките с производителя, а при „Арена“ е твърда сума. Тези факти обаче не са достатъчни да се направи категоричен извод има ли споразумение между двете дружества за размера на таксата, допълват от регулатора.

Двете кина са дали и обяснения по отношение на цените на билетите за зрителите.

„Синема Сити“ обяснява ситуацията с цените на оборудването за кинозали, които са еднакви за всички участници на пазара. Що се отнася до цените на билетите – компанията не ги е променяла от юни 2010 година насам. Няма и големи различия по отношение на цената на билета в различните зали от веригата в цялата страна.

От „Арена“ обясняват, че единствените приходите за кината са от продажбата на билети. „Спецификите на продукта не предполагат билети за един и същ филм да се купят два пъти, както е и невъзможно един и същ зрител да бъде едновременно в два различни киносалона“, заявяват от компанията и допълват, че при такава ситуация кината се съревновават за зрителите си и непрекъснато търсят начини да увеличават посещаемостта.

От КЗК също не откриват доказателства, които да подсказват, че ценовите политики се постигат въз основа на координация. Двете дружества обаче безспорно са информирани за ценовото поведение на конкурента си. Това обаче е факт заради прозрачността на пазара и вертикалната му интегрираност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
hellwitch
преди 11 години
Тяхна си работа, но за мен лично кината се управляват изключително лошо. Факт е, че като цяло салоните са празни от години, а няма никаква реакция като цена или промоционални часове и т.н.По спомени 2005-2006 при 5лв билет салоните бяха постоянно пълни. Не ми се вярва да със сегашните по високи цени да си компенсират по малкият брой клиенти.А и кината получават и доходи от наем от ресторантите. Така, че билета не е единствения им източник на доход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още