IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-старият търговец на вина на Острова пуска в продажба китайско вино

Четирите вина са на цени между 19 и 65 паунда

17:31 | 21.03.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Винарна изба в Пекин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Винарна изба в Пекин. Снимка: Ройтерс

Най-старата британска компания, търгуваща с вина, ще предлага в магазините си четири вида, произведени в Китай от европейски сортове грозде, предаде Ройтерс.

Berry Bros. & Rudd, която е създадена преди 314 г. и е доставчик на кралското семейство, обяви, че е първата голяма британска търговска фирма, която пуска в продажба китайски вина наравно с някои от най-изискваните световни марки.

Четирите вина са на цени между 19 и 65 паунда и са произведени от най-старата и най-голяма китайска винарна Чаню в източната провинция Шандун. Едно от тях е направено от сортовете каберне совиньон и мерло, а останалите три са ледени вина.

Според специалиста от Berry Bros. Марк Пардо те се различават от повечето китайски вина, произвеждани за местния пазар, тъй като са създадени специално от европейско грозде по европейски стандарти.

"За първи път имаме китайско вино, което няма да отстъпва на най-добрите вина в света", казва Пардо пред Ройтерс. "Това наистина е моментна снимка на онова, което Китай може да се направи в бъдеще".

Китай е осмият по големина производител на вино в света, като се очаква до 2016 г. да се изкачи до шесто място. През последните пет години консумацията на вино в страната е нараснала над два пъти, като страната вероятно ще се превърне във втория по големина потребител на вино в света по стойностно изражение до 2016 г. В момента тя е на трето място. Но до този момент повечето напитки, произведени в азиатската страна, са предназначени за местна консумация, а не за износ, при това отвъд Океана.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още