IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михаил Константинов подаде оставка от "Информационно обслужване"*

В едни избори доверието е най-важно, аргументира напускането на поста си той

09:43 | 22.03.13 г. 13
<p>
	<em>Проф. Михаил Константинов</em> Снимка: <em>УАСГ</em></p>

Проф. Михаил Константинов Снимка: УАСГ

Председателят на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов подава оставка. Това бе съобщено от самият Константинов по време на извънредна пресконференция, съобщи „Фокус”.

„Както е по Търговския закон и по Устава на дружеството, аз подавам оставка пред Съвета на директорите. Надявам се - оставката да бъде приета другата седмица“, заяви категорично Константинов.

„Подавам оставка, защото знам, че в едни избори доверието е най-важно“, аргументира напускането на поста си той.

„Нито премиерът Марин Райков, нито президентът Росен Плевнелиев, нито „господарят на света” Барак Обама могат да уволнят член на Съвета на директорите на акционерно дружество, дори когато мажоритарен собственик е държавата“, заяви той.

Припомняме, че Константинов беше "порицан" от служебния премиер Марин Райков, според когото хора на публични държавни длъжности не могат да обявяват на коя от политическите сили симпатизират и на коя - не. Самият Райков намекна, че ще освободи Константинов, но искаше да изчака резултатите от конкурса за преброител на изборите, за да не повлияе на резултата му.

Относно изказването си за недопускане на тройната коалиция до управлението Константинов обясни, че е имал предвид само действия в рамките на закона. "И през акъла не ми е минавало да фалшифицирам изборни резултати. Това не е и възможно", добави той.

„Всеки, който каже, че „Информационно обслужване” е фалшифицирало или се кани да фалшифицира изборите, е клеветник и лъжец”, посочи отново Константинов.

В демократична държава гражданинът управлява политиката, като гласува. Аз ще управлявам своя глас, така че да не допусна тройната коалиция. Смятам да убедя хората около мен да не гласуват за тройната коалиция, категоричен е Константинов.

Според Константинов изказването му за тройната коалиция е „преекспонирано” от лидерите на големите политически партии, основно в опозиция в последното Народно събрание.

„Целта е да се стигне до непризнаване на изборите, хвърляне на страната в хаос и даване на възможност на олигарси с огромни дългове - да се спасят. Има данни, че една доста голяма партия ще получи доста по-нисък резултат от това, което е очаквала. Една друга пък малка партия ще изчезне завинаги от политическата карта на България. За ДПС няма да говоря – въпросът е с кого ще се коалират. Не само правя прогнози, правя добри прогнози”, добави Константинов.

Той нарече "глупост“ идеята на "една малка коалиция с лоша прогноза за следващите избори", визирайки "Синята коалиция", НСИ да обработва изборните протоколи. Според него НСИ няма нито възможност да направи това, а и не отговаря на условията на конкурса за избор на фирма-преброител.

Служебният премиер Марин Райков покани проф. Михаил Константинов в Изборния борд, който ще следи честността на вота. Райков е убеден, че с професионализма и познанията си той може да допринесе изключително много за успешната работа на борда, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Това е отговорно и смело решение, което изразява позицията на един достоен и честен човек”, коментира Райков оставката на Константинов.

Допълнена с поканата на Марин Райков към 13.40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 2
Монти
преди 11 години
Ами сега ,като го няма кой ще пречи на Тройната коалиция или на улицата или който и да е да дойде на власт ане примерно ПРАВИЛНИТЕ .....Участвах в съприкосновение с тия от ИО през изборите през 2011 г. .. Няма такава МАФИЯ и такива измислени избори......Ама щом вие мил и ви харесва да се купуват избори...МНОГО ДОБЪР ПРОФЕСИОНАЛИСТ ... може да изманипулира всякакви избори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 7
lordrad
преди 11 години
Професор Константинов е много качествен за премиер на България или поне финансов министър.Бих гласувал за партията, която го издигне в листите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Дано Господ да се смили над България и въпреки всичките им болшевишки методи на следващите избори БСП, ДПС и Кунева претърпят максимално възможния провал!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Аз лично много харесвах професор Константинов защото беше разумен човек, който винаги схващаше реалността и си казваше истината за всеки.Прави ми много силно впечатление друго - БСП ако не могат да спечелят избори започват да саботират държавата заедно със всички институции и процеси в нея. И както се вижда имат много лостове, хора и здраво финансиране затова.Не им пука че закопават народа и държавата си. Единствено ги интересува нищо в тази държава да не върви към трайно подобрение повече от 1 мандат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 3
data
преди 11 години
Определено един качествен човек !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
lordrad
преди 11 години
БЪДЕЩЕТО Е ЯСНО!!!Целта е да се стигне до непризнаване на изборите, хвърляне на страната в хаос и даване на възможност на олигарси с огромни дългове - да се спасят."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
detonator
преди 11 години
Предлагам да разделим България на източна и западна.В едната част Сидеров и Станишев ще строят ядрени центрели и ще раздават заплати по 5 000 лв.,а в другата ще се преместим умите и кадърни хора.Само да не стане така,че след 5 години да скачате от сгради и дакопаете тунели,а после да разглеждате моловете като музей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Батко Пешо
преди 11 години
Професора безспорно е умен човек Ама какво да правим ние дето не искаме ни ГЕРБ ни БСП ДПС ПРЪМОВИЦА ни Бплен Лидеров
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Батко Пешо
преди 11 години
Професора безспорно е умен човек Ама какво да правим ние дето не искаме ни ГЕРБ ни БСП ДПС ПРЪМОВИЦА ни Бплен Лидеров
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
detonator
преди 11 години
По думите на проф. Константионов "една голяма партия" ще получи много по-малко гласове от очакваното, което ще доведе до крах в нейното управление. Ако загуби тези избори с БСП в този и вид е свършено, което е добре за нея и България, защото тя ще се разцепи на нормални социалисти и комунисти, отървавайки се от сегашното си шизофренично състояние, заяви той. "Но това може да се окаже болезнено за сегашното й ръководство, което е истерясало. Но в крайна сметка професията демократ не е до живот", добави професорът, като продължи със своите политически оценки, за които му беще поискана оставката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още