IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Василев: Президентът представлява корпоративни интереси

„Не повече от 8 процента от нашите банкови депозити са от държавни предприятия“, твърди банкерът пред Der Standard

11:31 | 25.03.13 г. 132
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Цветан Василев. <em>Снимка: КТБ</em></p>

Цветан Василев. Снимка: КТБ

За първи път банкерът и предприемач Цветан Василев влиза в открит остър конфликт с властта и по-специално с президента Росен Плевнелиев. Василев избра за това австрийския престижен всекидневник Der Standard, като даде за него пространно интервю.

„Президентът Росен Плевнелиев, който назначи това преходно правителство, очевидно не може да ме търпи. Но истината е проста: кръгове, които са избрали този президент, имат желание да вземат властта. Проблемът не е в това, че президентът има приятели. Проблемът е в това, че този президент е продукт на кръгове около седмичника "Капитал", с който той има бизнес интереси в миналото, но също така и система от неправителствени организации, включително Института "Отворено общество". Огнян Минчев, политолог, когото споменахте, но също така и други "лидери на общественото мнение", които се крият зад фасадата на привържениците на демократичното общество, защитават техните интереси“, заяви в интервю за австрийската медия Василев.

По думите му Плевнелиев е бил избран за президент на България благодарение на харизмата на Бойко Борисов.

„Този президент представлява корпоративни интереси, а не интересите на нацията. Но дори и да казвам това, аз никога няма да направя нещо срещу държавата или правителството. Не съм го правил и в миналото. Като мажоритарен собственик на една от най-големите банки в България и инвеститор в различни важни области аз съм заинтересуван да има стабилност, а не улични протести. Тези събития може да помогнат обаче на хора като Иво Прокопиев“, казва още Василев.

Според него Корпоративна търговска банка е била „опозорена“ в Европейската комисия, защото за нея се твърди, че е облагодетелствана от държавата. Комисията обаче не е открила доказателства и случаят е приключен. „Но моите опоненти направиха всичко възможно да удължат максимално разследването срещу българската държава и банката ми. Те също така настояват президентът и временното правителство да продължи атаките срещу мен“, казва банкерът.

Първоначалното предложение за номинация за министър на икономиката на правителството на Борисов през 2009 г. е бил бившият генерален директор на "Икономедиа" Бисер Боев, продължава с изложението си Цветан Василев, добавяйки, че негова леля „по случайност“ е Кристалина Георгиева - еврокомисар на България в Брюксел. Боев е съученик и с бившия министър на финансите Симеон Дянков.

Боев не е станал министър заради общественото недоволство, но на негово място бил назначен Трайчо Трайков – приятел на Дянков от университета. „По ирония на съдбата кръгът „Капитал“  сега се опитва да се дистанцира от политиката на Министерството на финансите“, казва още Василев, защото „финансовата и икономическата му политика са се провалили".

Банкерът контрира и изказването на президента Плевнелиев при представянето на служебното правителство, че това е рестарт. „Какво рестартиране? Едни и същи хора седят на заден план“, казва още Василев.

Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

68
rate up comment 6 rate down comment 12
kamen popov
преди 11 години
Лошото е, че президентът не е толкова слааб и податлив, че скоро няма да се измъкне нито той, нито държавата от дългите ръце на Прокопиев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 6 rate down comment 15
reshow_1952
преди 11 години
Плевнелиев винаги е представлявал своите си интереси, т.е интересите на ръга "капитал"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 10 rate down comment 16
reshow_1952
преди 11 години
Не само, че Прокопиев източи БТК, ами и съсипа ферибота в СИлистра, трови хората с "Каолин", Огнян Донев и Любомир Павлов пък източиха Общинска банка, бе въобще.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 20 rate down comment 8
ravnovesie
преди 11 години
Това служебно правителство май ще вземе да ми хареса, ако наистина дърпа държавните пари Корпоративна банка. Колкото повече вият по медиите всички свързани с мафията от ГЕРБ, толкова повече се нормализира България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 6 rate down comment 14
kiril90
преди 11 години
Прав е Цветан Василев, кръгове, които са издигнали президента сега искат да завземат властта и това е кръга Капитал Прокопиев-Бориславова и Огнян Донев. А най-лошото за нас е, че Плевнелиев работи за тях, предавайки българската нация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 6 rate down comment 18
konstanca
преди 11 години
Плевнелиев е продукт на олигархичният кръг Капитал на Прокопиев-Бориславова и винаги е защитавал интересите на олигарсите, Цветан Василев е напълно прав в изказванията си за президента, той е просто един предател на българската нация, който трябва да бъде свален.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 7 rate down comment 14
reshow_1952
преди 11 години
добре де, Иво Прокопиев не източи ли БТК? Всички го знаят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 6 rate down comment 16
reshow_1952
преди 11 години
ако защитаваше Плевнелиев нашите интереси, нямаше да сме на този хал. Народът излезе по улиците, хора се палят пред президентството, а някой ми приказва, че президента ни чувал. Ние нямае по 12 къщи, нали? Нито по 12 млн в банката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 3 rate down comment 6
anastasij
преди 11 години
Ами представлява, как да не представлява. Дори не знам изобщо защо отрича, че са близки с Прокопиев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 8 rate down comment 12
iliope4enia
преди 11 години
винаги съм се чудел защо Огнян Донев построи кулите "Софарма" по време на най-гокямата криза, Любомир Павлов изкупуваше имоти в Кан и Ница, Прокопиев заграби каквото можа, и то все по време на криза? Чудя се и как си плати дълговете на Алфабанк?с какви пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още