IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Василев: Президентът представлява корпоративни интереси

„Не повече от 8 процента от нашите банкови депозити са от държавни предприятия“, твърди банкерът пред Der Standard

11:31 | 25.03.13 г. 132
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Цветан Василев. <em>Снимка: КТБ</em></p>

Цветан Василев. Снимка: КТБ

За първи път банкерът и предприемач Цветан Василев влиза в открит остър конфликт с властта и по-специално с президента Росен Плевнелиев. Василев избра за това австрийския престижен всекидневник Der Standard, като даде за него пространно интервю.

„Президентът Росен Плевнелиев, който назначи това преходно правителство, очевидно не може да ме търпи. Но истината е проста: кръгове, които са избрали този президент, имат желание да вземат властта. Проблемът не е в това, че президентът има приятели. Проблемът е в това, че този президент е продукт на кръгове около седмичника "Капитал", с който той има бизнес интереси в миналото, но също така и система от неправителствени организации, включително Института "Отворено общество". Огнян Минчев, политолог, когото споменахте, но също така и други "лидери на общественото мнение", които се крият зад фасадата на привържениците на демократичното общество, защитават техните интереси“, заяви в интервю за австрийската медия Василев.

По думите му Плевнелиев е бил избран за президент на България благодарение на харизмата на Бойко Борисов.

„Този президент представлява корпоративни интереси, а не интересите на нацията. Но дори и да казвам това, аз никога няма да направя нещо срещу държавата или правителството. Не съм го правил и в миналото. Като мажоритарен собственик на една от най-големите банки в България и инвеститор в различни важни области аз съм заинтересуван да има стабилност, а не улични протести. Тези събития може да помогнат обаче на хора като Иво Прокопиев“, казва още Василев.

Според него Корпоративна търговска банка е била „опозорена“ в Европейската комисия, защото за нея се твърди, че е облагодетелствана от държавата. Комисията обаче не е открила доказателства и случаят е приключен. „Но моите опоненти направиха всичко възможно да удължат максимално разследването срещу българската държава и банката ми. Те също така настояват президентът и временното правителство да продължи атаките срещу мен“, казва банкерът.

Първоначалното предложение за номинация за министър на икономиката на правителството на Борисов през 2009 г. е бил бившият генерален директор на "Икономедиа" Бисер Боев, продължава с изложението си Цветан Василев, добавяйки, че негова леля „по случайност“ е Кристалина Георгиева - еврокомисар на България в Брюксел. Боев е съученик и с бившия министър на финансите Симеон Дянков.

Боев не е станал министър заради общественото недоволство, но на негово място бил назначен Трайчо Трайков – приятел на Дянков от университета. „По ирония на съдбата кръгът „Капитал“  сега се опитва да се дистанцира от политиката на Министерството на финансите“, казва още Василев, защото „финансовата и икономическата му политика са се провалили".

Банкерът контрира и изказването на президента Плевнелиев при представянето на служебното правителство, че това е рестарт. „Какво рестартиране? Едни и същи хора седят на заден план“, казва още Василев.

Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

58
rate up comment 25 rate down comment 3
Taugenichts
преди 11 години
Предлагам на всички платени драскачи да не пишат един през друг, защото по този начин не помагат на началниците си, а по скоро ги дискредитират. Явно трябва финансиращите ги да им проведат един семинар, в който да им препоръчат да не коментират в подобни сайтове, а да си стоят в blitz, bnews и прочие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 7 rate down comment 3
iliope4enia
преди 11 години
до 58 - питай Иван Костов и после Овчаров, те знаят най-добре:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 11 rate down comment 4
new_york
преди 11 години
Я ми кажете как Прокопиев приватизира Каолин с РМД на 29 години и за колко пари? А нещо за цените на енергията от ВЕИ ще коментираме ли и че съвсем случайно едни от най-печелившите се оказаха Иво Прокопиев и Цветелина Бориславова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 5 rate down comment 9
iliope4enia
преди 11 години
добре, че спряха Иво Прокоппиев поне за "Балабана", че направо не знам, там трябва да ръкопляскаме на "Екогласност"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 18 rate down comment 3
algo
преди 11 години
Мдааа, доста казионни коментари. Явно има цяла машина дето дори форумите следи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 24 rate down comment 3
Taugenichts
преди 11 години
Кометаторите тук са отражение на българската действителност и манталитет. Докато се продаваме гласа и душата за жълти стотинки, нищо добро не ни чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 20 rate down comment 4
Ибн ал Кан
преди 11 години
Айде остави тези смешки: "взимал предприятия, вдигал ги на крака" :) )))А преди да ги вземе... ? :) ))Не на мене тези глупости!Намери си друг събеседник: жалки сте ми и от двата кръжока!Знаеме как се прави бизнес в България!На всичките ни 'ВЕЛИКИ' бизнесмени основното им занимание е да правят 'бизнес' с държавата!Това важи с пълна сила и за бандата около "Капитал".Жалкото (за мене) е че нагласите населението ни не се отличава особено от този на 'бизнеса' и политиците!Пък, то и другояче не би могло да бъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 8 rate down comment 13
faith no more
преди 11 години
Интересно пламенните защитници на Прокопиев,които естествено го защитават от чиста симпатия,какво от изказването на Цветан Василев смятат,че не е вярно? Дали,че половината от хората в служебното правителство избрани лично от него,не са по някакъв начин свързани с кръга Капитал около Прокопиев и Бориславова? Или не е вярно,че Юлияна Плевнелиева не работи дълги години за медиите на Прокопиев и точно по тази линия той стана министър в правителството на ГЕРБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 22 rate down comment 5
Taugenichts
преди 11 години
Много е странно, че всички плюещи президента, респективно и кръгът Капитал, имат нещо общо- акаунтите им са създадени на 5.02.2012. Размислите оставям на вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 7 rate down comment 6
Tikvarova
преди 11 години
И продължават да цъкат минусчета - явно днес са на работа тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още