IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От съображения за сигурност в момента произвеждаме ток от ВЕЦ-ове

Има заплаха от преливане на язовирите, което налага активиране на водните централи и намаляването на дела на останалите в енергийния микс

08:51 | 04.04.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
От съображения за сигурност в момента произвеждаме ток от ВЕЦ-ове

От съображения за сигурност намалява делът на АЕЦ "Козлодуй", възобновяемите източници и въглища в енергийния микс за сметка на водноелектрическите централи, съобщи "Нова телевизия".

Язовирите в страната са пълни заради топенето на снеговете и продължаващите валежи и има опасност от преливане, затова са активирани водните централи.

В същото време обаче потреблението в страната е свито, а износът е почти спрян.

"Това създава опасност за Националната електрическа компания и сигурността на мрежата", смята директорът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. Той уточни още, че в момента намалява производството в пети блок на ядрената централа. 

Решения за намаление на производството на електричество от ядрената централа са били взимани и други години по това време и няма нищо аварийно в ситуацията, успокои и зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов пред агенция "Фокус". 

Той коментира, че в момента имаме почти безплатна енергия, произвеждана от водните централи. Ако се стигне до изключване на мощности, решенията затова ще бъдат вземани на финансов принцип, допълни Стоянов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 3
aldy
преди 11 години
От невежи "калинки" толкова. Ще сринат системата, не само това, ще я сриват по два пъти на ден. Хора, които си нямат хабер от електроенергетика, системи, производство и баланс на енергийните мощности. Гербаджиите от лакомия и невежество допуснаха включването на 1800MW от ВЕИ, при план до 2020г. да бъдат 300MW. За какво говорим тогава? И "умни" глави искат още базови мощности, при положение, че всичко освен АЕЦ "Козлодуй" е изключено. Да не говорим пък за "калинките" начело на мениджмънта на тая АЕЦ. Абе всичко сочи, че е по-добре да се закрие една такава държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
nikolait
преди 11 години
нещо много съшито с бели конци това обяснение. Имаше някакъв главен диспечър, който подаде оставка преди1-2 седмици. Чак пък такъв сняг и дъждове не ми е направило впечатление да има в БГ тази година, за да произвеждат ВЕЦ-овете толкова изобилен ток. Не знам, не знам.......предстои да видим за кой играта ще свърши. Ритаме срещу Мариците, ама искаме ток в Турция и Албания(все САЩ приятели) да продаваме. Ритаме срещу Вятъра и Слънцето, пък искаме Герамния да ни помага. Ритаме срещу БЕЛЕНе пък искаме руснаците да ни помагат. Що ми се струва, че ГЕРБ и БСП ОПЛЕТОХа КОНЦИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
hagan
преди 11 години
защо вецовенте не пулечиха преференциалната цена на зелените при фотоволтаиците имаме 99% внос на инвестицията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
Rumen_
преди 11 години
Като цяло важно е един директор на АЕЦ да разбира от енергетика, но още по-важно е да е добър мениджър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 11 години
Само за спорта да уточня. За първи път при Валантин Николов АЕЦ Белене имаше толкова висока печалба-над 150 млн. лева. Не, че другите не можеха да го направят, просто не искаха да излезат на свободния пазар и да обявяват търгове. Овчаров като е професионалист, защо подписанов договор за газта и България загуби 2 млр. лева? защо иска да ни набута с 22 млр. лева заеми с които да си прави врътки? Така, че когато говорите за професионализъм първо ще трябва да мислите за морал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Само за спорта да уточня, че Валентин Николов е първия директор на АЕЦ-а, който не е енергетик. Ам по тази логика, аз имам диплома за социолог, не искат ли да ме сложат на мястото на Иван Искров като му свърши мандата в БНБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още