IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Небостъргачите в Московското Сити ще гледат Европа отвисоко

Ако всичко върви по план, до края на 2014 г. в руската столица ще се намират четири от най-високите сгради в Европа

12:44 | 05.04.13 г. 7
<p>
	Първоначалните планове бизнес комплексът да бъде завършен през 2007 г. не се осъществиха. Строителството ще приключи в края на следващата година. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Първоначалните планове бизнес комплексът да бъде завършен през 2007 г. не се осъществиха. Строителството ще приключи в края на следващата година. Снимка: Ройтерс

Строителството на амбициозния проект за бизнес комплекс в Москва отново е в пълен ход, след като преди кризата беше замразено за известно време. Ако всичко върви по план, до края на 2014 г. в руската столица ще се намират четири от най-високите сгради в Европа, пише The Wall Street Journal.

Архитектите и строителите на възродения бизнес квартал, известен още и като "Московското Сити", се надяват 11-те сгради да бъдат завършени до края на следващата година. Така на фона на историческия център на руската столица и жилищните блокове от комунизма ще се появят нови 3 млн. кв. м съвременни и луксозни бизнес, жилищни и търговски площи, което е почти два пъти повече от площта на лондонския "Канари Уорф".

Строителството на няколко от полузавършените сгради беше възобновено едва през миналата година. Най-забележителният проект е небостъргач с височина 360 м, който ще надмине неотдавна завършената в съседство Mercury City Tower - най-високата сграда в Европа в момента (338 м).

В края на миналата година Japan Tobacco International купи пет етажа в Mercury City. Pfizer Inc., General Motors Co. и VTB Bank също са сред големите наематели в бизнес квартала.

Проектът, замислен още през 1992 г. с цел да облагороди един от най-непривлекателните райони на руската столица, навлезе в първоначалния си етап през 2004 г., когато московският кмет и любител на небостъргачите Юрий Лужков преряза лентата на първата кула и обеща комплексът да се превърне в "зашеметяващо и съвременно сърце на новата Русия", когато бъде завършен. 

Нещата обаче не потръгнаха по план. Шест години след като направи това грандиозно обещание, Лужков бе свален. Наследникът му Сергей Собянин определи грандиозната схема, която имаше само три завършени проекта, като  "грешка на градското планиране". Същевременно настъпи и кризата, като плановете за финализиране на цялостното строителство през 2007 г. не се осъществиха.

Високите цени на петрола обаче ускориха икономическото възстановяване на Русия и помогнаха за съживяването на проекта. Новият кмет разреши строителството да продължи, но с една малка жертва – наложи се мащабите да бъдат свити. Плановете за изграждането на кула от 114 етажа и за преместването на кметството и парламента в комплекса също няма да се реализират.

Според представители на местната власт общата стойност на проекта ще бъде между 12 и 15 млрд. долара, като по-голямата част от финансирането е осигурена от водещите три банки в Русия - Sberbank, VTB и Alfa Bank.

Вижте поглед към Московското Сити в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 3
Ricco
преди 11 години
По принцип няма лошо страна като Русия да си позволи 12-15 млрд. долара хвърлени за мегаломански административни сгради, но ако ги бяха инвестирали за развитие на някоя промишленост или технология и бяха постигнали някакъв пробив, щях да съм впечатлен мнооого повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 4
Vesko94
преди 11 години
Световен...такъв трябва да стане Москва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
Vesko94
преди 11 години
Определено имаш чувство за хумор. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
aikmana
преди 11 години
Плюс това Москва си е важен финансов център....на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
aikmana
преди 11 години
Ти Веско, като ти гледам коментарите тук и там - дали не се казваш всъщност Василий :)Нямам лоши чувства де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 11
Vesko94
преди 11 години
Чудесен град е Москва. Крайно време е да стане е важен финансов център.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
meto76
преди 11 години
В Русия никога нищо не върви по план! Така, че ще поживеем и ще видим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още