IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черният пазар на цигари в Европа достига рекордни нива

Загубите от този бизнес за европейската икономика са за над 12 млрд. евро, показва доклад на KPMG

22:19 | 18.04.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Черният пазар на цигари в Европа достига рекордни нива

За шеста поредна година нелегалната търговия на цигари в Европейския съюз достига рекордно равнище, показва публикувано вчера изследване на KPMG.

През 2012 г. нивата на тази черна търговия скачат с 11,1% спрямо ръст от 10,4% през 2011 г., достигайки обем от 12,5 млрд. евро.

През миналата година в 27-те страни от ЕС са били изпушени 65,5 милиарда незаконно произведени и продадени цигари. Това прави повече от една на всеки десет и се равнява на легалното потребление във Франция и Португалия, взети заедно.

Цигарите, произведени с единствената цел да бъдат контрабандирани, както и фалшиви бройки на известни брандове, са станали почти 25% от нелегалната търговия и са се увеличили най-много във Великобритания, Гърция, Италия и Естония. През 2006 г. делът на тези цигари бе едва 2.4%.

Пазарният дял на трите големи марки нелегални цигари - Classic, Jin Ling и American Legend - е намалял от 76% през 2009 г. на 33% през миналата година. В същото време увеличението на нелегалните цигари през 2012 г. се дължи най-вече на нови брандове, идващи от Беларус, които наводняват западните пазари и преди всичко Великобритания.

В 12 страни от съюза консумацията на нелегални цигари надминава средното равнище за ЕС – това са Литва – 27,5% от всички цигари; Ирландия: 19,1%; Финландия: 16,9%; Великобритания: 16,4%; Франция: 15,7%; Гърция: 13,4%; Полша: 13% и Германия: 11,1%.

Според изследването най-силен ръст за изминалите 12 месеца отчитат Великобритания, Гърция, Италия и Естония.

Докладът се изготвя всяка година от 2006 г. насам по силата на сделка между четвъртия по големина производител в света Philip Morris и европейските регулатори и се споделя със службата за борба с измамите OLAF. От компанията прогнозират, че резултатите ѝ през първата половина на годината ще пострадат от активността на черния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
То е просто, бе господа евродепутати намалявате акциза и контрабандата изчезва. Хората са го сметнали, че при 3 лева за кутия контрабанда ще е йок. Ама не - трябва да имаме цяла престъпна верига, за да могат да се гушат и най-високите етажи.И какво се получава? Имаме висок акциз, който уж: А) Възпира пушачите от вредния навик, защото прави цената висока; Б) Вкарва повече пари за лечението на евентуални болести причинени от пушене.Обаче ядец. Печалбите от контрабанда стават огромни и инициативните си правят пари за сметка на долнокачествените *** бълвани от нелегални фабрики, които пък *** няма как да не са по вредни от заводските.Извод: Пушачите стават по-болни и по-бедни за сметка на инициативните, които и да са те.А колко ресурс се хаби от МВР, следствие и прокуратура да се гони Михаля?Не може да си токло прос, че да не го виждаш. Значи какво има кинти. Много кинти и за всички стигат и това няма да спре при сегашния обществен строй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
RedBot
преди 10 години
Евро бюрократите май са пропускали доста часовете по история. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още