IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанският кабинет смекчи частично ипотечното законодателство

Правителството изобщо не е взело предвид исканията на гражданските организации, които в последните месеци организират непрестанни и мащабни протести

12:36 | 19.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Испанският кабинет смекчи частично ипотечното законодателство

Управляващата Народна партия в Испания одобри нов закон за ипотечното кредитиране с риск да разгневи още повече обществеността в страната, която се бори за облекчаване на регламентите заради нарастващите принудителни извеждания на длъжници от имоти, съобщи Ройтерс.

Очаква се нормативният акт да мине в Сената, тъй като партията има мнозинство.

Ипотечното кредитиране в Испания е най-строго регламентираното в цяла Европа и кредитополучателите трябва да изплатят дълговете си към банките в пълен размер дори в случаите, когато жилищата им са били принудително отнети и продадени.

Заради зачестилите случаи на принудителни извеждания и самоубийства беше сформирано гражданското движение "Платформа на жертвите на ипотеките", което настоява ипотечното законодателство да бъде смекчено и да се даде шанс на хората да запазят жилищата си или дълговете им да бъдат отписани частично или напълно.

В новото законодателство обаче се дава възможност да се отписват дългове само на по-бедните домакинства. Правителството изобщо не е взело предвид исканията на гражданските организации, които в последните месеци организират непрестанни и мащабни протести.

Предвижда се само домакинствата, един или повече от чиито членове са безработни и съвкупният им доход е под 19 хил. евро годишно, да могат да отписват ипотечни дългове, но след като продадат имотите си.

През последните седмици представители на движението организират „сплашващи акции“, както те сами ги определиха, пред домовете на испанските политици. Вчера, докато се обсъждаше проектозаконът, пред сградата на парламента също се събраха стотици граждани.

„Ипотечното законодателство в Испания е на над 100 години и е подготвено изцяло в полза на банките“, коментира свещеникът Еурибио Родригез, който се открояваше в множеството пред парламента. „Фактът, че това законодателство е все още в сила, освен че е несправедливо и неморално, е анахронизъм от европейска гледна точка“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още